Η Τοπική Κοινότητα Μαλακάσας για την Δομή μεταναστών (30 Απριλίου 2020)

0
994

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλακάσας κ.Λίτσας Σπύρος και το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας, σχετικά με τα γεγονότα της μετεγκατάστασης των μεταναστών και την δημιουργία της νέας δομής, στο χωριό τους.

Εξαιρετικά αργοπορημένη ήρθε αυτή η επιστολή, που στην ουσία δεν λέει απολύτως τίποτα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Μαλακάσα. Είναι σαφέστατη η διάθεση του Πρόεδρου, να καλύψει τους συνεργάτες του Δημοτικούς Συμβούλους και τον Νέο Δήμαρχο Ωρωπού, εφόσον μέσα από την επιστολή καταλαβαίνει ο κοινός αναγνώστης πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο, όλες οι ενέργειες έγιναν σωστά και οι αντιδράσεις κυμανθήκαν στα λογικά ζητούμενα.

Φυσικά στην επιστολή, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συνεχεία των κινητοποιήσεων και καμία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως στο αντίστοιχο πρόβλημα που πρόεκυψε το 2016, ο Πρόεδρος της σημερινής Κοινότητας Μαλακάσας παραιτήθηκε από την θέση του σύμβουλου του Τοπικού Συμβουλίου.

Σε μια διαμορφωθείσα κατάσταση τότε(400 πρόσφυγες), που δεν θύμιζε σε καμία των περιπτώσεων την σημερινή «μπαρουταποθήκη ψυχών», των 4000 ανθρώπων με τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σε κάτι διαφορετικό ελπίζει ο Πρόεδρος της Κοινότητας, αφού δεν ακολουθεί την ιδία τακτική διαμαρτυρίας, όπως το 2016. Ας ελπίσουμε πως το κριτήριο του θα είναι σωστό και θα μπορέσει από την θεσμική θέση που κατέχει να καταφέρει να πιέσει προς την σωστή κατεύθυνση για την εξεύρεση σοβαρών και δίκαιων λύσεων στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που απασχολεί τον Δήμο Ωρωπού. Άλλωστε, τόσο ο ίδιος, όσο και συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης, επιλέχτηκαν ακριβώς για αυτό τον σκοπό, ειδικά στην Ενότητα της Μαλακάσας. Καμία πρόοδο δεν είδαμε το πρώτο εξάμηνο της θητείας τους, τουναντίον δημιουργήθηκε ακόμα μια δομή, διπλασιάζοντας τα προβλήματα. Οι αντιδράσεις και η δυσαρέσκεια που ακούγονται στην Μαλακάσα, είναι απολύτως εύλογες και λογικές…

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες

Ο Δήμος μας τον  Μάρτιο του 2016 αποδέχτηκε το αίτημα για την προσωρινή φιλοξενία 400 προσφύγων, στο Στρατόπεδο Γερακίνη, στη Μαλακάσα.  Σήμερα,  κατά παράβαση της συμφωνίας του  αρχικού  αιτήματος , και παρά τις διαμαρτυρίες της Δημοτικής Αρχής του Γεωργίου Γιασημάκη και του καθ’ ύλην αρμόδιου Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Λίτσα  και του Τοπικού Συμβουλίου, ο αριθμός τους αγγίζει τους 2200.

    Επιπροσθέτως, στις 15 Μαρτίου του 2020, εν μέσω της απαγόρευσης  της άνευ ελέγχου κυκλοφορίας των πολιτών εξαιτίας  του κορωνοϊού, δημιουργήθηκε η δεύτερη Δομή στα όρια του ίδιου στρατοπέδου (κλειστή, όπως κατηγορηματικά ειπώθηκε) φιλοξενίας μεταναστών προς απέλαση.  Παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής, του Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Λίτσα, του Προέδρου της Κοινότητας  Μαλακάσας  Σπύρου Λίτσα και μελών του Τοπικού Συμβουλίου, όσο και πολλών δημοτών,  σήμερα φιλοξενεί περίπου 1180 προς απέλαση μετανάστες.

Εδώ, οφείλουμε να τονίσουμε πως ασκήθηκε βια εκ μέρους  της αστυνομίας εις βάρος  διαμαρτυρομένων αιρετών και ντόπιων κάτοικων.

    Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας τόσο για την αθέτηση της συμφωνίας του αρχικού αιτήματος από τις Κυβερνητικές Αρχές  όσον αφορά τον αριθμό των φιλοξενουμένων στην Ανοιχτή Δομή, όσο και για την  απαξίωση των αρνητικών αποφάσεων  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης   για την επιλογή της χωροθέτησης  και δημιουργίας της δεύτερης Δομής.

    Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας  για την επιλογή της Μαλακάσας ως κατάλληλου τόπου δημιουργίας Δομών.  Χαρακτηρίζεται ως «Περιοχή Ιδιαιτέρου Κάλλους» και δεν παρέχει τα μέσα για τη στοιχειώδη δυνατότητα επιβίωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων, μεταναστών, καθότι πρόκειται για ένα χωριό 514 κατοίκων.  Θεωρούμε, επίσης, ατεκμηρίωτη από τις Κυβερνητικές Αρχές την επιλογής της αποδέσμευσης του συγκεκριμένου στρατοπέδου από στρατιωτική χρήση και την μετατροπή του σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

    Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα  έπειτα από το  έγγραφο 9/10-04-2020, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου το οποίο αναφέρει ότι έχει δρομολογηθεί δαπάνη ύψους 4350819,65  ευρώ η οποία θα διατεθεί για την κάλυψη αναγκών των υποδομών των Δομών. Αυτό υποδηλώνει όχι μόνο την πρόθεση της Κυβερνητικής Αρχής  να μονιμοποιηθεί η λειτουργία των Δομών στην περιοχή μας, αλλά και την αύξησης του αριθμού των φιλοξενουμένων .

Είμαστε ενάντια σε μια τέτοια προοπτική, καθότι θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη από τις αστυνομικές αρχές εγκληματική ενέργεια  που μπορεί να εκδηλωθεί είτε μέσα, είτε έξω από τις Δομές  μπορεί να καταστεί άκρως επικίνδυνη τόσο για την ασφάλεια των  φιλοξενούμενων  στις Δομές,  όσο και για τη ασφάλεια των  κατοίκων  της κοινότητας Μαλακάσας, των όμορων κοινοτήτων και γενικότερα του Δήμου μας.  

Μέσα στον όρο ασφάλεια εννοούμε τόσο την πυροπροστασία του δασικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, και ειδικότερα της Πάρνηθας και της Σφενδάλης,  όσο και την ασφάλεια της ατομικής ακεραιότητας  των πολιτών της Κοινότητας Μαλακάσας  και γενικότερα του Δήμου μας και της ακίνητης και κινητής  τους περιουσίας  από κάθε μορφής βία (κλοπή,  καταστροφή περιουσίας, προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ).

    Θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωσή σας για τα σοβαρά αυτά θέματα που απασχολούν όλους μας και εμμένουμε στην προσπάθειά μας να δικαιωθούμε ως προς τα αιτήματά μας, σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο νόμος. 

 

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΤΣΑΣ

 

                                 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

ΒΑΡΒΑΡΑ  ΣΙΔΕΡΗ,  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ,

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΛΟΚΑ

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here