Ανοίγουν τα σχολεία… ξανά.

0
775

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

Οδηγίες και μέτρα πρόληψης στα σχολεία από τον ΕΟΔΥ

Ξεκινά η επανεκκίνηση των Σχολικών Μονάδων, την 11η  Μαΐου με τους μαθητές της Γ΄Λυκείου να κάνουν την αρχή. Δεν θέλουμε να διατυπώσουμε την άποψή μας, σχετικά με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και το διαφαινόμενο ρίσκο που ελλοχεύει η απόφαση αυτή. Από την μια μεριά, δύνεται λύση στους χιλιάδες μαθητές της Γ΄Λυκείου και τις οικογένειές τους, δίνοντας τέλος στην αγωνία και την αβεβαιότητα λόγο των ειδικών συνθηκών. Από την άλλη, μπαίνει σε σοβαρό κίνδυνο η θαυμαστή σοβαρότητα και πειθαρχία που έδειξαν οι συμπατριώτες μας την εποχή της καραντίνας και η καθολική τήρηση των κανόνων ασφαλείας για την μη διασπορά του ιού. Μια συνολική προσπάθεια με απίστευτες συνέπειες στην καθημερινότητα και τα οικονομικά δεδομένα του μέλλοντος, αλλά με νικητή τις ζωές μας και τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Πόσο έτοιμη είναι όμως η εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας, να υποδεχτεί τους μαθητές ξανά στα σχολεία; Τεράστια ερωτηματικά και αγωνίες, δημιούργησε αυτή η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σε εκατοντάδες συνδημοτών μας που καλούνται να αποδεχτούν αυτή την απόφαση. Είναι πραγματικά έτοιμος ο Δημοτικός Μηχανισμός με τις Επιτροπές Παιδείας του, να στηρίξει την απόφαση αυτή έτσι ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς τα παιδιά μας, εμείς και τα ηλικιωμένα άτομα που περιστοιχίζουν την ζωή μας;

Οδηγίες προς τις εκπαιδευτικές μονάδες σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV, τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν, δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας(πλήρης οδηγός παρουσιάζεται παρακάτω).

Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, καθηγητές, εργαζόμενοι, στελέχη κλπ.) με πιθανό ιστορικό επαφής με τον Κορωναιού (λόγο ταξιδίου τους στο εξωτερικό), ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι (σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού) ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους. Αν σε περίπτωση εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.λπ.), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός στις επιμέρους σχολικές μονάδες από τους διευθυντές κυρίως που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή αυτή;

Στα γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων, που καλείται να εφαρμόσει κατά γράμμα η εκπαιδευτική κοινότητα με την συνδρομή του Δημοτικού Μηχανισμού, όπως:

Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Απαγορεύεται στα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20”,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

 

 

 

 

 

 

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης: Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών. Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Ας ελπίσουμε πως οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων, είναι έτοιμοι από αύριο(προσεχή Δευτέρα) για την τήρηση των αυστηρών κανόνων ασφαλείας. Υπάρχει στενή συνεργασία και συνεχή συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά καθαρισμού και αποστείρωσης, ο απαραίτητος αριθμός καθαριστριών βρίσκεται στις σχολικές μονάδες ανάλογα με την χωρητικότητα των μονάδων, τα σχολικά λεωφορεία τηρούν τους κανόνες υγιεινής για την μεταφορά των μαθητών και κυριότερα στελέχη της ομάδας να πληροφορούν και να ενημερώνουν επαρκώς τους μαθητές.

Τα λάθη και οι παραλείψεις, σε αυτή την περίπτωση, είναι απαγορευτικές! Οι ευθύνες είναι τεράστιες και απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και συνεχής έλεγχος.

Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά!..

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here