Πρώτη μαζική συγκέντρωση των κατοίκων του Ωρωπού στην Μαλακάσα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ιστορία γράφεται με αίμα!

0
895

Κυριακή 31 Μαΐου 2020. Η πρώτη ουσιαστικά μαζική, δομικά οργανωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Δήμου μας υπήρξε γεγονός! Δυστυχώς για άλλη μια φορά η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη. Περιμέναμε τουλάχιστον διπλάσιο κόσμο να προσέλθει, αντιμετωπίζοντας το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια.

Υπήρξε όμως μια καλή αρχή σε έναν δίκαιο αγώνα!

Το κυριότερο για όσους κατάφεραν να παρευρεθούν ήταν πως ένοιωσαν χωρίς κανένα ενδοιασμό, τις προθέσεις τις κυβέρνησης για το μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας ειδικά μετά την κατασκευή της νέας δομής Μεταναστών προ τριμήνου. Δυστυχώς διεφάνει πως δεν υπάρχει καμία διάθεση απομάκρυνσης, κατάργησης, συρρίκνωσης της δομής και διευθέτησης-ομαλοποίησης των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Με τον χειρότερο τρόπο μάλιστα (ΜΑΤ, ξύλο, καπνογόνα, δακρυγόνα, προπηλακισμοί, προσαγωγές, συλλήψεις, μηνύσεις) έδειξαν πως επιμένουν στις αρχικές αποφάσεις τους, να διατηρήσουν τις δομές στην Μαλακάσα και να μετατρέψουν τον χώρο, ίσως, σε μια από τα μεγαλύτερα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, στην Ελλάδα.

Δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική εξήγηση όταν, με απίστευτα βίαιο τρόπο και υπέρμετρη αυστηρότητα, επιτεθήκαν σε φιλήσυχους πολίτες και τα παιδιά τους, που προσπάθησαν ειρηνικά να εκδηλώσουν την αφόρητη αγανάκτηση που ζουν καθημερινά, μετά την δραματική αλλαγή της καθημερινότητάς τους. Φόβος, αγωνία, αβεβαιότητα, έχουν γίνει τα καθημερινά συναισθήματα βλέποντας εκατοντάδες καταπονημένους ανθρώπους να κυκλοφορούν, που προέρχονται από διαφορετικά βιώματα, τρόπους ζωής, και σε καμία των περιπτώσεων είναι αδύνατο να αφομοιωθούν από την τοπική κοινωνία.Από την άλλη είδαμε επιτέλους την Δημοτική Αρχή να αλλάζει συμπεριφορά, ρητορική και τρόπους αντιμετώπισης προς τους κυβερνώντες, αφήνοντας στο παρελθόν τις ήπιες αντιδράσεις με τα συνεχή έγγραφα διαμαρτυρίας, τις ανούσιες συσκέψεις και τα άστοχα ραντεβού στα Υπουργικά γραφεία. Επιτέλους αντιλήφτηκαν πως μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις, άνοιγμα στην τοπική κοινωνία που ζει καθημερινά το πρόβλημα με από κοινού αντιδράσεις και δυνατές φωνές που πρέπει να ακουστούν στο υψηλότερο επίπεδο, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι, σε ένα ακήρυχτο πόλεμο που βυθίζει καθημερινά την περιοχή μας.Βαρεθήκαμε τόσα χρόνια να ακούμε κακές ειδήσεις για τον όμορφο τόπο μας που υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα των κατοίκων της. Καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία σε κυβερνητικό επίπεδο δεν έχει πραγματοποιηθεί. Καμία προσπάθεια να αναδειχθεί, να αξιοποιηθεί, να προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές που να απογειώσουν τον τόπο μας. Και είναι ένα πραγματικό γεγονός οτι είμαστε η πιο υποβαθμισμένη περιοχή στην Αττική.

Ας ελπίσουμε πως η αρνητική δημοσιότητα που προέβαλλε τον Δήμο μας στο Πανελλήνιο, να επιφέρει κάποια οφέλη στην ανακούφιση των δόμων και την ομαλότερη λειτουργία τους. Δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως, ακόμα και να εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο για πλήρως ελέγξιμες δομές, φυλασσόμενες, με αυστηρά ελεγχόμενο πληθυσμό και φιλοξενούμενους ταυτοποιημένους και δικαιούχους πραγματικού ασύλου, να εφαρμοστεί το συντομότερο. Είναι το μοναδικό αισιόδοξο σενάριο που προβάλλει σαν λύση αυτή την στιγμή. Φοβόμαστε όμως πως με τις παρούσες συνθήκες που παρουσιάζει ο κρατικός μηχανισμός και τις ελλείψεις του σε όλα τα επίπεδα, πολύ σύντομα θα μιλάμε για κλειστές φύλακες που θα επιφέρουν γκετοποίηση με σύνδρομα που συναντάμε σε κρατούμενους και ανθρώπους με ιδιαίτερα προβατικές συμπεριφορές.

Κακά τα ψέματα. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, ήρθε για να μείνει πολλά χρόνια στον τόπο μας. Οι δομές στην Μαλακάσα, ακόμα και να αδειάζουν κατά καιρούς όσο θα υπάρχει μηχανισμός προώθησης αυτών των ανθρώπων στην Ευρώπη ή στις πατρίδες τους, θα αποτελεί ένα «μεταναστευτικό σταθμό υποδοχής» μεταξύ των ακριτικών νησιών μας που δέχονται τα πρώτα κύματα και του τελικού προορισμού, προώθησής τους.

Όταν με κάποια σοβαρή πρόταση, παραχώρηση ή άλλη είδους διαδικασία θα μπορέσει να αποχαρακτηριστεί το στρατόπεδο από «δομή-χώρος φιλοξενίας», τότε και μόνο τότε θα ησυχάσουμε από αυτό το ζήτημα…

Πράγμα πολύ δύσκολο!    

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here