Μεταναστευτικό ζήτημα στον Ωρωπό. Η επομένη ημέρα.

0
890

Σήμερα, μετά ένα χρόνο από τις Δημοτικές Εκλογές που ανέδειξαν Νέα Δημοτική Αρχή και νέο Δήμαρχο, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να θυμηθούν ημέρες χαράς και επαναφοράς του Δήμου μας «στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοκρατίας και της προόδου», το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί τους Δημότες και πολίτες του Ωρωπού, είναι το προσφυγικό. Σε κάθε γωνιά του τόπου μας, σε κάθε γειτονία, σε κάθε σπίτι, κανένας δεν θυμάται πια τα κούφια λόγια που ακουστήκαν, μόλις πριν από ένα χρόνο για «την ευθύνη που κάποιοι ανέλαβαν, αλλά και την υποχρέωση που επωμιστήκαν προκειμένου να κάνουν πράξη, τα όσα μαζί με τους πολίτες ονειρευτήκαν και σχεδίασαν».Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη τους δεν μπορούσαν να δουν την σημερινή πραγματικότητα, με περίπου 4000 μετανάστες και πρόσφυγες στην μικρή Μαλακάσα και την κατασκευή μια νέας δομής, που φέρει αποκλειστικά το όνομα του Νέου Δημάρχου και των στελεχών του, από τις λάθος, ανούσιες και υστερόβουλες ενέργειες τους, φέροντας τον τόπο μας στην δυσμενέστερη θέση που θυμόμαστε ποτέ!

Είναι άκρως υποτιμητικό και παντελώς απαράδεκτο, σήμερα να διαβάζουμε από την προσωπική ιστοσελίδα του Νέου Δημάρχου, πως «…μέρα με την μέρα, θα κερδίζουμε το μέλλον και θα δίνουμε στον Δήμο ώθηση προς τα μπρος, σε άμεση και απόλυτη συνεργασία με τους πολίτες και με τις τοπικές κοινωνίες και με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και την εξυπηρέτηση του…»

Πιο μέλλον αλήθεια διαγράφεται εμπρός μας;Το μέλλον μιας κοινωνίας τύπου Αγ.Παντελεήμονα στα Πατήσια, ή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας; Τίποτα δεν μοιάζει ευοίωνο, ελπιδοφόρο, ευνοϊκό και κατάλληλο για επαναφορά στην όμορφη πραγματικότητα του παρελθόντος, έστω ακόμα και στην αρχική μορφή του προβλήματος με την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων, που σχεδόν όλοι αποδέχτηκαν και σχεδόν κατάφερε να αφομοίωση η τοπική κοινωνία και να συνυπάρξει μαζί τους.

Ποιες είναι όμως οι προτεινόμενες λύσεις σήμερα, που αντιλαμβανόμαστε πως έχει αποδεχτεί η Νέα Δημοτική Αρχή και ο Νέος Δήμαρχος, που καθυστερώντας δραματικά να αντιληφτούν τις προθέσεις των κυβερνώντων, σήμερα έχουν αλλάξει στάση και κατευθυντήριες γραμμές; Μιλάμε για κλειστές Δομές με έλεγχο των διαμενόντων σε αυτές, κάρτες εισόδου και εξόδου για όλους και γρηγορότερες διαδικασίες παραχώρησης ασύλου σε όσους το δικαιούνται με απώτερο σκοπό την προώθηση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ή την οριστική απέλαση τους. Και όλα αυτά σε ένα αχανές στρατόπεδο, με τεραστία «αποθηκευτική ικανότητα» και τα μηχανήματα έργου να δουλεύουν καθημερινά εντός, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι πραγματικά κατασκευάζουν.

Κανένας όμως δεν μιλά για πραγματικούς αριθμούς! Ακούμε τον ορό «αναλογικότητα» χωρίς να γνωρίζουμε πως προσδιορίζεται, πως υπολογίζεται και πως πραγματικά εκλαμβάνεται στις μακάβριες αριθμητικές των μεσολαβούντων, όταν συνδιαλέγονται στα κλειστά γραφεία με τις υποσχέσεις που δεν συμπεριλαμβάνει καμία ατζέντα.

Η γκετοποίηση αυτών των ανθρώπων, είναι το επόμενο λογικό σενάριο που θα δούμε πολύ σύντομα. Η ιστορία κατέγραψε σε ανάλογες καταστάσεις και περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα, ζητήματα όπως της ασφάλειας και της  εγκληματικότητας με πρόσφυγες και μετανάστες, με ή  χωρίς χαρτιά, παραεμπόριο, οποιασδήποτε  μορφή παραβατικότητας και  εγκληματικότητας,  συμμορίες,  πορνεία, και άλλα δεινά.

Ειλικρινά δεν μπορούμε να προτείνουμε κάποιες εφαρμόσιμες λύσεις. Ότι και να σκεφτούμε, θα υπάρχει πάντα η δραματική έλλειψη υποστηρικτικών δομών από το κράτος, όπου έχει αποσαθρωθεί πλήρως στελεχιακά. Θεωρούμε πως το «μεγάλο μυστικό» των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να υπάρξει στον ακριβή αριθμό των φιλοξενουμένων. Ένας αριθμός ανθρώπων που θα συμφωνηθεί από κοινού και θα τηρείται απαρέγκλιτα από όλους και κυρίως από την Δημοτική Αρχή, που θα πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλίες εντος της Δομής. Δεν μοιάζει καθόλου απίθανο αυτό, καθώς ο νέος Διευθυντής της Δομής, είναι πρόσωπο που προτάθηκε από τον Νέο Δήμαρχο και απόδειξη αυτού είναι ότι είναι συνδημότης μας και κάτοικος Καλάμου Ωρωπού.Το μεγάλο στοίχημα είναι ο αποχαρακτηρισμός του στρατοπέδου(μερικώς), από Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και η δυνατή μετατροπή του σε άλλη χρήση, φιλική προς τον χαρακτήρα και τις πιθανές δραστηριότητες στην περιοχή.

Τόσο η Κεντρική Εξουσία με τους λαγούς, ανύπαρκτους τοπικούς βουλευτές της  όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει και οφείλουν να εξετάσουν τις νέες τάσεις και ραγδαίες εξελίξεις του μεταναστευτικού φαινομένου και να προστατεύσουν τον τόπο μας και τους κατοίκους του, τον Εθνικό Δρυμό, τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών μας, τις τοπικές δραστηριότητες και τον τουρισμό μας από τις εικόνες ντροπής μιας τριτοκοσμικής πόλης, που καταφθάνει σύντομα, με την εφαρμογή ενός επαρκούς και ρεαλιστικού σχεδίου μεταναστευτικής πολιτικής, που θα σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών, χωρίς όμως να αδικεί τους ωρωπιώτες πολίτες.

Και επιτέλους! Με πόρτες ανοιχτές σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς της περιοχής μας, με ξεκάθαρες διαθέσεις και κυρίως δυναμικά, ακλόνητα σε πραγματικές και υλοποιήσιμες θέσεις, με συμπεριφορές που θα φοβίζουν και θα δημιουργούν ενόχληση και φόβο στους κυβερνώντες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here