Χρυσή Αυγή – H ώρα των δικαστών: Εγκληματική οργάνωση ή όχι;

0
362

Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά (όχι μόνο τα ελληνικά) δικαστικά χρονικά η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί αν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος που εισήλθε τρεις φορές στη Βουλή ενώ εκπροσωπήθηκε και στην Ευρωβουλή, είναι με την έννοια του Ποινικού νόμου, “εγκληματική οργάνωση”.

Η ιστορική απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιας δίκης που σπάει κάθε ρεκόρ σε επίπεδο αριθμών αλλά και απήχησης στα διεθνή ΜΜΕ (σε ανάλογο βαθμό ενδιαφέροντος με τη δίκη για τη 17Ν) θα εκδοθεί στις 11 το πρωϊ από την πρόεδρο του δικαστηρίου Αρεοπαγίτη (προήχθη κατά τη διάρκεια της δίκης) Μαρία Λεπενιώτη.

Η δικογραφία, ένας ογκώδης φάκελος με 32 ενέργειες που αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής, φέρει ένα ιστορικό βάρος και ένα κρίσιμο ερώτημα με κοινωνικές αλλά και ιστορικές απολήξεις: Είναι εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή ή όχι; Είναι μία εγκληματική οργάνωση που έχει νομική μορφή με αυξημένη μάλιστα συνταγματική προστασία ως πολιτικό κόμμα, όπως ανέφερε το βούλευμα; Αυτή η απάντηση είναι που τελικά θα δώσει τον τόνο στη δίκη. Όχι μόνο γιατί αφορά (και) τους 18 εκλεγμένους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νικ. Μιχαλολιάκο, αλλά γιατί από αυτή θα κριθεί εν πολλοίς και η ιστορική καταγραφή μιας δίκης που ολοκληρώνεται μετά από 5,5 χρόνια!

Οι αριθμοί

Τα αριθμητικά δεδομένα της δίκης, ακόμα και στην εκφώνηση της απόφασης είναι μαμούθ:

-2.500 αστυνομικοί αποκλείουν τους γύρω, από το Εφετείο, δρόμους, drone και ελικόπτερα θα παρακολουθούν από ψηλά τους χιλιάδες συγκεντρωμένους (υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν γύρω στους 10.000). Η λεωφόρος Αλεξάνδρας θα κλείσει από νωρίς το πρωϊ.

– Οι δικαστές θα μεταβούν από ειδικές διαδρομές στο δικαστήριο.

– 260 συνολικά άτομα θα μπουν στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, που είναι η μεγαλύτερη δικαστική αίθουσα του δικαστηρίου, λόγω περιοριστικών μέτρων Covid-19.

Μεταξύ αυτών είναι: 50 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, περίπου 100 δικηγόροι, οι δικαστές και οι αναπληρωτές τους, συγγενείς των θυμάτων και φυσικά οι κατηγορούμενοι. Από τους 68 κατηγορούμενους ενδεχομένως, εκτιμάται, ότι θα πάνε στο δικαστήριο οι μισοί, καθώς με βάση τις διατάξεις του νόμου, δεν απαιτείται η παρουσία τους. Αν προστεθεί σε αυτούς και η ισχυρή αστυνομική δύναμη, αυτή θα είναι η ανθρωπογεωγραφία της δικαστικής αίθουσας.

– Οι κατηγορούμενοι είναι 68.

– Από αυτούς οι 65 κατηγορούνται (και) για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που επισύρει ποινές από 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5).

– Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι 17 πρώην βουλευτές του κόμματος (από τις εκλογές του 2012) καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος κατηγορούνται και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με απειλούμενη ποινή από 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8). Να σημειωθεί ότι με το νέο ποινικό κώδικα οι ποινές μειώθηκαν και για τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα εφόσον οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι (μπορεί να χρειαστούν και δυο ή τρεις συνεδριάσεις ακόμα), ενώ το δικαστήριο θα αποφανθεί στο τέλος για την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής των καταδικασθέντων, δηλαδή αν θα οδηγηθούν στην φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι (συνήθως με όρους) μέχρι την έφεση τους.

Δεν υπάρχει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το δικαστήριο με τον ισχύοντα νέο Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Άλλωστε και με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επιβαλλόταν μόνο στην τελεσίδικη- αμετάκλητη ποινή. Το σκέλος αυτό έχει σημασία δεδομένου πως μεταξύ των κατηγορουμένων υπάρχει ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Οι δικογραφίες

Οι βασικές δικογραφίες είναι:

– Δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι για την οποία δικάζονται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.

– Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων (12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα), 5 κατηγορούμενοι.

– Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα), 4 κατηγορούμενοι.

Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here