Δήμος Ωρωπού: 35 καθαρίστριες για 41 σχολεία – Οι 13 με σύμβαση 3ωρης απασχόλησης

0
793

Με ένα σοβαρότατο ζήτημα ασχολούμαστε σήμερα και δεν είναι άλλο από τις σχολικές καθαρίστριες που επικουρούν τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας. Μετά την αποκαλυπτική πρωινή μας ανάρτηση σχετικά με τον καταμερισμό των καθαριστριών και τις «επικίνδυνες» διακρίσεις που προάγει ο Πρόεδρος της Α’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ.Λούπης Νικόλαος, εύλογες απορίες δημιουργούνται σε πολλούς γονείς. Ουδέποτε μέχρι και σήμερα, η Δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε επίσημα τους πολίτες του τόπου μας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες. Συνεχώς ακούμε μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τμήματα σχολείων να κλείνουν καθημερινά και μια παραφιλολογία χωρίς προηγούμενο. Η αρχή έγινε με σχολείο στον Κάλαμο, έπειτα στο Συκάμινο και στον Αυλώνα και μόλις χθες στις Αφίδνες. Κανείς τους δεν νοιώθει την ανάγκη να ενημερώσει τους συνδημότες μας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο των σχολικών μονάδων.

Μαθαίνουμε όμως πως την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στο Δήμο Ωρωπού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ωρωπού με θέμα τις προσλήψεις και την παρουσία του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Είναι πραγματικά αποκαλυπτική η παρακάτω επιστολή ενημέρωσης που εξέδωσαν άνθρωποι του συλλόγου μετά την συνάντηση με τον Νέο Δήμαρχο Ωρωπού και τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών.

Τα σημερινά εύλογα ερωτήματα είναι τα εξής:

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση μετά από τρεις μήνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων;

Τηρούνται όλες οι υγειονομικές προδιαγραφές που διέπουν ένα ασφαλές περιβάλλον λόγω κορονοιού;

Είναι εξασφαλισμένο το υγειονομικό υλικό που προβλέπεται για κάθε μονάδα και παρέχεται επαρκώς στους μαθητές;

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση με τις σχολικές καθαρίστριες;

Ερωτήματα που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να απαντήσουν οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής…   <<… Συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ωρωπού με θέμα τις προσλήψεις και την παρουσία του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στο Δήμο Ωρωπού, συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ωρωπού με θέμα τις προσλήψεις και την παρουσία του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Στο «παρά ένα» της έναρξης της σχολικής χρονιάς, δεν είναι λίγες οι σχολικές μονάδες που δεν έχουν καθαριστεί για να υποδεχτούν τους μαθητές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, για τις 41 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο Δήμος έχει 7 μόνιμες καθαρίστριες και προσλήφθηκαν 28 καθαρίστριες ορισμένου χρόνου, εκ των οποίων οι 15 με σύμβαση για 6 ½ ωρών και 13 με σύμβαση 3ωρης απασχόλησης. Τα νούμερα και σε αυτό τον Δήμο, όπως και στους 2 άλλους της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν με ελλιπέστατο προσωπικό καθαριότητας εν μέσω πανδημίας!!! Αξίζει να τονίσουμε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το  ωράριο  των 6 ½ ωρών δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος!Στο πλαίσιο της διαχείρισης του διαθέσιμου προσωπικού καθαριότητας, σε πολλές περιπτώσεις, μια καθαρίστρια θα αντιστοιχεί σε 2 σχολεία από τρεις ώρες στο καθένα, όπως στο Ν/γειο και Δημοτικό Μαλακάσας, στο 1ο και 2ο Ν/γειο Αυλώνας, στο Ν/γειο και Δημοτικό Αγίων Αποστόλων, στο 1ο και 2ο Ν/γειο Νέων Παλατίων. Αγανάκτηση προκαλεί η περίπτωση του Ειδικού Σχολείου Ωρωπού που θα πρέπει να μοιράζεται με το νηπιαγωγείο Χαλκουτσίου μια καθαρίστρια με 3ωρη σύμβαση εργασίας, γεγονός που σημαίνει 1 ½ ώρα στο καθένα!!!

Ο ΣΕΠΕ «ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» έθεσε ως αίτημα  να υπάρχουν καθαρίστριες σε όλα τα σχολεία  από το πρωί μέχρι και τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος, κάθε καθαρίστρια να απασχολείται αποκλειστικά και μόνο σε 1 σχολική μονάδα και στα μεγάλα σχολεία να τοποθετηθεί και δεύτερη καθαρίστρια.

Συνάδελφοι, αγαπητοί   γονείς,

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης αλλά και του Δήμου που, 8 μήνες από την έναρξη της Πανδημίας, δεν πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακίσουν τα σχολεία με επαρκείς όρους υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Καμιά ανοχή στη μίζερη διαχειριστική πολιτική της Πολιτείας για την εκπαίδευση, που εξαντλείται στην ατομική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν εκπαιδευτικοί και μαθητές, στην υποχρεωτικότητα στη χρήσης μάσκας, και την παροχή ενός παγουριού σε κάθε παιδί….. «ευγενική χορηγία» κάποιου ιδρύματος!!!!

Ο Σύλλογος Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς, καθαριστριες/ες, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, 18:30 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, σε κινητοποίηση για να απαιτήσουμε καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό, 15 μαθητές ανά τάξη και τη διάθεση επιπλέον εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο για την κάλυψη των νέων αναγκών…>>

Για το Δ.Σ

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

H  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ

Πηγή: Alfavita

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here