Σοβαρότατο παράπτωμα από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΩ

0
1346

Σε ένα σοβαρότατο ηθικό παράπτωμα υπέπεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΩ κ.Χ’Ιωάννου Άγγελος την εβδομάδα που μας πέρασε, πάντα κατά την άποψή μας. Με μια απίστευτη δημόσια δήλωσή του,εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε έναν άνθρωπο του τοπικού τύπου, επαγγελματία Δημοσιογράφο, που τόλμησε να διατυπώσει την άποψή του με κάποια συμπεράσματα που πρόεκυψαν από δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε.

Το λυπηρότερο της όλης υπόθεσης όμως είναι πως κανένας από τους λιγοστούς «συναδέλφους», ανθρώπους που ασχολούνται με την ενημέρωση και την καταγραφή των τοπικών γεγονότων στην περιοχή μας, δεν ένοιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί και να αντιδράσει στην ανηλεή αυτή επίθεση, μην κάνοντας τον κόπο να γράψει το παραμικρό σχόλιο. Πολλά τα ερωτήματα που διαμορφώνονται από την στάση των τοπικών ενημερωτικών μέσων-σελίδων, καθώς θεωρούμε πως με την συγκεκριμένη στάση του Προέδρου και εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής, βάλλεται βάναυσα η ερευνητική δημοσιογραφία καθώς και η ελευθερία του λόγου και της διακίνησης των ελεύθερων ιδεών  μέσω του δημοσιογραφικού καθήκοντος, μιας ιερής υποχρέωσης στους πολίτες αυτού του τόπου, τουλάχιστον για αυτούς που νοιώθουν και το εκλαμβάνουν ανάλογα!..Τέτοιες απόπειρες φίμωσης και τρομοκράτησης των επαγγελματιών ή μη του τύπου στον τόπο μας, από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους και τα όργανά τους που στόχο έχουν την διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς τους στόχους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται δυναμικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι της Ενημέρωσης είμαστε εδώ για να λέμε, να γράφουμε και να μεταδίδουμε την αλήθεια των γεγονότων αποδομώντας και αποκαλύπτοντας τα ψέματα όλων εκείνων που επιθυμούν να υποκαταστήσουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας και τους βασικούς όρους της χρηστής διοίκησης. Η ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων της ενημέρωσης δε πρέπει να φιμωθεί και διαμηνύουμε τουλάχιστον από πλευράς μας, προς πάσα κατεύθυνση, πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αμείωτα με στόχο την έγκυρη, αμερόληπτη και υπεύθυνη ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Οι πρωτάκουστες αυτές ενέργειες  στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς οι εντολείς και εκφραστές κάθε μορφής διοίκησης και άσκησής της, μέσω του εκφοβισμού, επιχειρούν, να περιορίσουν την ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών και να οδηγήσουν τους δημοσιογράφους στην αυτολογοκρισία. Κάθε είδους τέτοιες απειλές και εκβιασμοί δεν πρέπει κλείσουν τα στόματα των συναδέλφων. Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να συνεχίσουμε απτόητοι να ενημερώνουμε τον Ωρωπιώτικο λαό και να εκφράζουμε την άποψή μας με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, χωρίς κανένα φόβο να μας εμποδίζει. Ο στόχος της ενημέρωσης θα πρέπει να παραμένει για όλους εμάς, η πολιτική ορθότητα ή η αποκάλυψη όλων εκείνων των εξουσιαστικών παραμέτρων που πολλές φορές ενδύονται με το κοστούμι της κανονικότητας και της νομιμοφάνειας.

Η  απαράδεκτη αυτή επιστολή του Προέδρου, αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται κάποιοι να καλύψουμε τα γεγονότα και να διατυπώσουν τις απόψεις και τις κρίσεις τους, χωρίς να υπάρχει ο φόβος να στοχοποιηθούν ή και να δεχθούν επιθέσεις από οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με όσα ή με τον τρόπο που τα γράφουν. Πρέπει να αντιληφθούν εν’ τέλη πως, οι άνθρωποι της ενημέρωσης έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στα γεγονότα και την μεταφορά των ειδήσεων, καθώς και την διατύπωση κρίσεων που επιβάλλει η συνείδησή τους.

Όσο για τους συγκεκριμένους εφήμερους διοικούντες, οφείλουν να καταλάβουν ότι μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρουν στον τόπο μας μέχρι στιγμής και καλούμε την δημοκρατική πλειοψηφία των συγχωριανών μας, να επιδείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά. Ο έλεγχος και η όποια διαφωνία του κάθε πολίτη,  μπορούν και πρέπει να εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο και όχι με απαράδεκτες επιθέσεις, απειλές, παρακώληση στην εξέλιξη των γεγονότων και του ρεπορτάζ, θέτοντας έτσι τον δημοσιογράφο σε απομόνωση και αφωνία.

Ο κ.Χ’Ιωάννου, είναι φορέας εξουσίας, είναι Πρόεδρος της ΚΕΔΩ, συνδιοικεί και συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις του Δημάρχου. Το ενδιαφέρον για το τι κάνει και πως ασκεί τις υποχρεώσεις του, δεν είναι νομικά αδιάφορο, είναι ένα ενδιαφέρον άξιο προσοχής και αυστηρής επιτήρησης, όπου κι αν βασίζεται (περιέργεια, καχυποψία, δυσπιστία). Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιος λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό τους και ορίζει τη μοίρα τους, ποιος διαχειρίζεται τα λεφτά τους, ενώ το πρόσωπο που έχει εξουσία πρέπει να ανεχτεί τα ενοχλητικά τους βλέμματα, τη γνώση για όσα πιο πολλά γίνεται.

Χρειάζεται άραγε οι πολίτες να ακούν και πληροφορίες «χαζές», ποταπές, κριτικές χαμηλού επιπέδου, ανοησίες, προκλητικά δημοσιεύματα, άσχετα συμπεράσματα, γνώμες, ίσως ελλιπώς αστήρικτες;…  Ναι. Μόνο επιτρέποντας όλα τα παραπάνω εξασφαλίζει μία ανοιχτή κοινωνία ότι οι πολίτες και μόνο αυτοί θα κρίνουν ποιες ειδήσεις πρέπει να κυκλοφορούν και ποιες όχι, διατηρώντας πάντα την ελπίδα ότι οι πολίτες δεν θα επιβραβεύουν τους διακινητές βλακωδών ιδεών, αλλά την καλή δημοσιογραφία (ελπίδα που πρέπει να παραμένει ελπίδα χωρίς ποτέ να εκτρέπεται σε δικαιολογία για εξαναγκασμό…)

Είναι Πρόεδρος για όσο διαρκεί η θητεία του και άρα φορέας της τοπικής εξουσίας. Μια συνειδητή επιλογή  και μακροχρόνια επιδίωξή του, που σήμερα καλείται να υπερασπιστεί με τις επιλογές της διοίκησής του. Είναι υποχρέωση  και  πρέπει να ανεχτεί τον έλεγχο, την κριτική, τις απόψεις, το σχόλιο, όλα όσα δεν του αρέσουν, ακόμη και πράγματα που δεν θα ανεχόταν ποτέ κανένας πολίτης, ακόμη και ειδήσεις ή απόψεις που σκοπό έχουν να τον ψέγουν και να κρίνουν αυστηρά, ή να στηρίξουν μία κατά τα άλλα αστήρικτη γνώμη. Μόνο στα μη δημοκρατικά καθεστώτα έχει ο απόλυτος άρχοντας αξίωση η τέλεια δημόσια εικόνα του, πάντοτε σκηνοθετημένη με επιμέλεια, να μην απειλείται.

Κάθε θεσμική ομοιότητα με αυτά, ακόμη και απομακρυσμένη, πρέπει να μας ανησυχεί. Στις δημοκρατίες, οι φορείς της εξουσίας υποχρεούνται να υπομείνουν εις βάρος τους κάθε κριτική, όπως και αν αρθρώνεται, αφού το αντίθετο θα τους καθιστούσε ελεγκτές του τι λέγεται.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here