Η «Ανταποδοτικότητα» …συνεχίζεται

0
823

Την προηγούμενη Δευτέρα, στο Hot spot της Μαλακάσας,  βγήκαν μαχαίρια κατά αστυνομικών! Μεγάλη ένταση και αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη δομή μεταναστών. Έρευνες στο σημείο διεξήγαγαν Αστυνομικές Δυνάμεις των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ.  

Συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και αστυνομικών ξέσπασαν στη δομή μεταναστών στην Μαλακάσα, όπου επικράτησε μεγάλη  ένταση. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας αντίπαλες συμμορίες Αφγανών και Αράβων επέλεξαν να λύσουν τις διαφορές τους με… μαχαίρια. Ανάλογα επεισόδια με μαχαίρια και πέτρες έγιναν και την επομένη ημέρα, για αυτό και διμοιρίες των ΜΑΤ έσπευσαν στη δομή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ εισέβαλλαν αιφνιδιαστικά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προκειμένου να ψάξουν τα δωμάτια των μεταναστών. Αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσουν οι περισσότεροι εξ αυτών και να προκληθούν συμπλοκές με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Μάλιστα, μετανάστες κινήθηκαν απειλητικά προς την πλευρά των αστυνομικών ακόμα και με αιχμηρά αντικείμενα. Ένας εξ αυτών φέρεται να τράβηξε μαχαίρι κατά αστυνομικού με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύλληψή του.

 

Ενώ αυτή είναι η νέα σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα για τους κατοίκους της Μαλακάσας, η Νέα Δημοτική Αρχή Γιασημάκη, προχώρα απτόητη στην απορρόφηση κονδυλίων, «ανταποδοτικών παροχών» που προσφέρει η Κυβέρνηση στους «κάλους και υπάκουους» συνεργάτες της.

Γρήγορα ξεχάστηκαν οι «αντιδράσεις» και οι «προπηλακισμοί» κατά του Δημάρχου στην τελευταία συγκέντρωση των κατοίκων της Μαλακάσας, με τα ευτράπελα που όλοι μας ζήσαμε. Σήμερα, με τις παλάμες απλωμένες αποδέχονται με τεράστια ευχαρίστηση τα «οφέλη» της φιλοξενίας των 3.000 περίπου μεταναστών της νέας δομής, που φέρει αποκλειστικά το όνομα του Νέου Δημάρχου και των συνεργατών του.

Τα λόγια είναι περιττά! Όποια αντίδραση υπήρξε, ήταν μόνο πίεση για εξασφάλιση μεγαλυτέρου μεριδίου στην πίτα του μεταναστευτικού πακέτου και σίγουρα όχι για την απομάκρυνση των προσφύγων και επαναφορά στην πρότερη κατάσταση.

Το μεταναστευτικό ζήτημα θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Είναι μια νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να συνηθίσουμε…

                               ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  Από το αριθμ.26/24-11-2020

Πρακτικό Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ωρωπού. Αριθμός Απόφασης 230/2020

Θέμα: «Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης από το Ταμείο

Αλληλεγγύη ς για ένταξη της προμήθειας» με τίτλο :

 «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΓΗΠΕΔΟΥ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ»

Από την Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το υπ΄άριθμ. πρωτ. 17072/28-8-2020 εισερχόμενο έγγραφο, μας κοινοποιήθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή των ενδιαφερομένων Δήμων για την χρηματοδότηση από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» το οποίο έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Με το Νόμο 4662/2020 και συγκεκριμένα, με το άρθρο 196 αυτού, συστάθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον Δεσμευμένο Τομέα, λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Αλληλεγγύης» τον οποίο διαχειρίζεται η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο ως άνω λογαριασμός συστάθηκε για τους Δήμους όπου λειτουργούν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών . Σκοπός του «Ταμείου Αλληλεγγύης» είναι η χρηματοδότηση έργων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και η χρηματοδότηση έργων υποδομών που είναι απαραίτητα για την πλήρη και ορθή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων για τη θέση σε λειτουργία νέων μονάδων χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών και των δημοτών.

Με την υπ΄αρίθμ. 3999/2020 (ΦΕΚ Β΄1811/12-05-2020) απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται οι προϋποθέσεις και όροι χρηματοδότησης των Δήμων από το Ταμείο Αλληλεγγύης, του συστήματος διοίκησης, της διαδικασίας και των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων, του ελέγχου της πορείας εκτέλεσης έργων, της διαδικασίας και των δικαιολογητικών εκταμίευσης των πόρων και κάθε άλλου σχετικού θέματος. Η ειδική γραμματεία συντονισμού εμπλεκομένων φορέων, ως αρμόδια Υπηρεσία και Υπεύθυνη μεταξύ άλλων, τια την υποστήριξη αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης αιτήσεων χρηματοδότησης έργων από τους δικαιούχους υποβολής καλεί δια της παρούσης του δικαιούχους Δήμους που επιθυμούν να λάβουν χρηματοδότηση έργων να υποβάλουν:

1) σχετική αίτηση για λήψη χρηματοδότησης έργου.

2) Πρόταση του αιτούντος δήμου στην οποία παρατίθεται η πλήρης περιγραφή του προτεινόμενου έργου ως προς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του, αιτιολόγηση της σκοπιμότητας υλοποίησης του, στοιχεία ωριμότητας υλοποίησης (μελέτες, απόφαση Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, κυριότητα χώρου /μίσθωση κ.λ.π) καθώς και ανάλυση της συνάφειας και της λειτουργικής διασύνδεσής του με τις δομές φιλοξενίας μεταναστών.

3) Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την υποβολή της ανωτέρω πρότασης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Για το σκοπό αυτό συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ωρωπού η υπ΄αριθ. 29/2020 μελέτη με τίτλο: «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΓΗΠΕΔΟΥ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ»  προϋπολογισμού 262.903,56 € με ΦΠΑ 24%. Στόχος της μελέτης είναι η βελτίωση των αθλητικών υποδομών της Δ.Ε. Μαλακάσας και του χώρου αναψυχής που υπάρχουν ήδη και είναι στην πλήρη κυριότητα του Δήμου Ωρωπού.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

α) η επίστρωση γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 με τεχνητό χλοοτάπητα μετά του απαραίτητου σχετικού εξοπλισμού και εργασιών (εστίες, σημαιάκια “corner” γραμμογράφηση κλπ)

β) η επίστρωση γηπέδου καλαθοσφαίρισης και δύο γηπέδων αντισφαίρισης με συνθετικό τάπητα αθλητικών γηπέδων και η προμήθεια και η τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού τους(καλάθια, στυλοβάτες, δίχτυα κλπ).

γ) ο φωτισμός των γηπέδων με κατάλληλα φωτιστικά σώματα – προβολείς επί ιστών και η ικανή περίφραξη των γηπέδων

δ) η προμήθεια κινητών αυτόματων μονάδων απολύμανσης χειρών για κοινόχρηστους – αθλητικούς χώρους

ε) οι εργασίες υποδομής Η/Μ μετά των απαραιτήτων υλικών και μικροϋλικών για την υποδοχή και εγκατάσταση των παραπάνω ειδών.

Με την ολοκλήρωση της παρούσας προμήθειας, θα προστεθούν νέοι χώροι, σύγχρονων προδιαγραφών, αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Ωρωπού. Ο προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 262.903,56 € με Φ.Π.Α. 24%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here