Ο οικισμός ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ εκπέμπει SOS!..

0
1027

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναρτήσουμε την επιστολή των ανθρώπων του Οικισμού «ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ», καθώς θεωρούμε πως είναι οι αμεσότερα ενδιαφερόμενοι στην χωροθέτηση του Βιολογικού Καθαρισμού του Καλάμου. Στην γειτονιά τους και σε απόσταση λιγότερη από 150 μέτρα από τα τελευταία σπίτια, σχεδιάζονται να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις. Θεωρούμε αυτονόητο να υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιδράσεις, εφόσον ένα τόσο μεγάλο έργο αλλάζει την μορφολογία της περιοχής και διαταράσσει τον ήσυχο παραθεριστικό χαρακτήρα του τόπου.

Η αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δημόσιο και το έχουμε ζήσει όλοι μας σαν πολίτες αυτής της χώρας, είναι ο κυριότερος αρνητικός παράγοντας που προβληματίζει τους κατοίκους της περιοχής, ειδικά σε τόσο μεγάλες αλλαγές. Ωστόσο τέτοια μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά έργα προσθέτουν μελλοντικά στην υπεραξία της περιοχής και εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής που επιζητούν οι κάτοικοι την σημερινή σύγχρονη εποχή.

Η πρόεδρος της Λιμνιώνας μας έστειλε για ανάρτηση το παρακάτω κείμενο

« ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΟΥ-ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ»

 

Πολύ πρόσφατα οι κάτοικοι του οικισμού της Λιμνιώνας πληροφορήθηκαν ότι έχει εγκριθεί από το Δήμο Ωρωπού το έργο ««Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση Λυμάτων Καλάμου και Αγίων Αποστόλων Δήμου Ωρωπού». Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) θα γίνει στη θέση «Ράχη Αγκώνας» σε ένα λόφο στο τέλος της παραλίας Αγκώνας των Αγ.Αποστόλων και πριν τη Λιμνιώνα. Η θέση αυτή απέχει μόλις 120 μέτρα από σπίτια της Αγκώνας και 400 μέτρα από τα σπίτια της Λιμνιώνας. Στην εγκατάσταση θα γίνεται βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων και η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται στη θάλασσα, με υποθαλάσσιο αγωγό που θα ξεκινά από την ακτή, σε απόσταση 100 μέτρων από τη Λιμνιώνα, και ύστερα από 500 μέτρα θα φθάνει σε βάθος 50 μέτρων και σε αυτό το βάθος θα απελευθερώνονται τα επεξεργασμένα λύματα. Ο οικισμός Λιμνιώνας ανήκει στο δήμο Μαραθώνα και συγκεκριμένα στην κοινότητα Βαρνάβα. Τόσο ο Δήμαρχος Μαραθώνα όσο και ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα αγνοούσαν τελείως αυτό το θέμα πριν την ενημέρωση τους από το Σύλλογο των κατοίκων της Λιμνιώνας. Παρόλα αυτά το έργο είχε συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Αναμφισβήτητα η επεξεργασία των λυμάτων κάθε οικισμού είναι επιβεβλημένη και η κατασκευή των σχετικών έργων πρέπει να τηρεί τη σχετική νομοθεσία και τις υποδείξεις των αρμοδίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τηρείται η σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου να διαθέτει η θέση της ΕΕΛ φυσική κάλυψη από τον οικισμό Αγκώνας. Συνήθως οι εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών βρίσκονται σε ικανή απόσταση τουλάχιστον 500 έως 1500 μέτρων από υφιστάμενους οικισμούς, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα δυσοσμίας, ηχορύπανσης αλλά και πιθανής αύξησης παρουσίας μυγών και κουνουπιών. Με την τοποθέτηση της ΕΕΛ στη θέση «Ραχη Αγκώνας» τις όποιες δυσμενείς επιπτώσεις της εγκατάστασης θα τις υφίστανται και οι κάτοικοι της Λιμνιώνας, οι οποίοι επιπλέον δεν θα έχουν το πλεονέκτημα σύνδεσης με το σχεδιαζόμενο αποχετευτικό δίκτυο. Δηλαδή εφαρμόζεται η τακτική «Αφήνω τα σκουπίδια μου στην πόρτα του γείτονα». Είναι αξιοπερίεργο ότι επιλέχθηκε η περιοχή «Ράχη Αγκώνας» ενώ υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις γύρω από τους οικισμούς Αγ.Αποστόλων και Καλάμου που θα μπορούσαν να επιλεγούν για τη θέση της ΕΕΛ.

Σχετικά με τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα, και εδώ πάλι εφαρμόζεται η τακτική «Αφήνω τα σκουπίδια μου στην πόρτα του γείτονα», και στη συγκεκριμένη περίπτωση η θάλασσα δεν έχει σύνορα και οι επιπτώσεις θα αφορούν περιοχές πολύ μακριά από τις ακτές Αγ.Αποστόλων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ναι μεν ο Ν.Ευβοϊκός ως αποδέκτης έχει χαρακτηρισθεί ως «μη ευαίσθητος», όμως στο βόρειο τμήμα του Ν. Ευβοϊκού (όπου ανήκει η Λιμνιώνα) η οικολογική κατάσταση είναι λίγο διαταραγμένη προς καλή σύμφωνα με τις μελέτες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Επιπλέον η μελέτη των ρευμάτων στην περιοχή έδειξε ότι είναι αργή η ανανέωση των νερών ιδίως στο βαθύ στρώμα νερού με αποτέλεσμα να παραμένουν τα επεξεργασμένα λύματα  για αρκετό χρόνο στη θαλάσσια περιοχή της Λιμνιώνας. Η κατάσταση θα είναι επιβαρυντική για τους κατοίκους και το θαλάσσιο περιβάλλον όταν σε περίπτωση προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΕΛ θα παρακάμπτεται ο βιολογικός καθαρισμός και τα μη επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται στη θάλασσα, όπως αναφέρει η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σημειωτέον ότι κατά τους ψυχρούς μήνες τα λύματα (επεξεργασμένα ή μη) θα ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και με βορείους ανέμους (πολύ συχνούς στην περιοχή) θα έρχονται στις ακτές (τους θερμούς μήνες τα λύματα «παγιδεύονται» στο βαθύ στρώμα νερού λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας και του βυθού). Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών είχε προτείνει την διάθεση των επεξεργασμένων νερών μακριά από οικισμούς. Εξάλλου οι σύγχρονες πρακτικές στην διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων είναι η χρήση τους για άρδευση και βιομηχανίες, δεδομένης μάλιστα της έλλειψης νερού στην Ελλάδα που θα αυξηθεί πολύ τις επόμενες δεκαετίες. Για παράδειγμα στην επεξεργασία των λυμάτων των Σπάτων προβλέπεται τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και η χρήση του επεξεργασμένου νερού για άρδευση των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής. Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει έλλειψη νερού στην περιοχή Καλάμου και Αγίων Αποστόλων για άρδευση χωραφιών, αλλά πιθανόν να προκύψει ανάγκη στο μέλλον. Αλλωστε, αυτό το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα των κήπων όλων των οικισμών και να μην πληρώνουμε τόσο ακριβά το νερό για πότισμα, ενώ το νερό από τα επεξεργασμένα λύματα είναι φθηνότερο. Δυστυχώς η προγραμματισμένη κατασκευή δεν προβλέπει τέτοιες χρήσεις παρά μόνο για τον περιβάλλοντα χώρο της ΕΕΛ.

ΟΙ κάτοικοι των οικισμών της Λιμνιώνας είναι αναστατωμένοι με την προοπτική της επιβάρυνσης του ατμοσφαιρικού και θαλασσίου περιβάλλοντος της περιοχής και έχουν κινητοποιηθεί προς τις Δημοτικές αρχές ζητώντας

α) να αλλάξει η θέση της ΕΕΛ σε άλλη τοποθεσία που θα προκύψει από μια λεπτομερή και πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη και μακριά από οικισμούς

 β) τα επεξεργασμένα νερά να χρησιμοποιούνται για άρδευση χωραφιών και για πότισμα αντί να διατίθενται στη θάλασσα, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόεδρος

Η Γεν.Γραμματέας Νίκη Σαμαρτζή Ιωάννα Σιώκου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here