Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να καταστεί καθολικό κοινωνικό αγαθό!

0
384

Πληθαίνουν οι φωνές παγκόσμια για την αναγκαιότητα το εμβόλιο να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό. Μετά την τεράστια δυστοκία με τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες και την αδυναμία που παρουσιάζουν να παραδώσουν τις συμφωνημένες δόσεις, οι πιέσεις πλέον γίνονται αφόρητες, προς αυτή την κατεύθυνση. Το τρίτο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας, ξεπερνά ακόμα και τις χειρότερες προβλέψεις των ειδικών για την θνησιμότητα που προκαλεί. Οι μεταλλάξεις που ανακαλύπτει ο ιατρικός κόσμος σύμφωνα με τις σημερινές διαβεβαιώσεις τους, είναι ιάσιμες και δεν προκαλούν σοβαρότερες συνέπειες από αυτές που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Τι θα γίνει αύριο, όμως; Κανένας επιστήμονας δεν έχει αποκλείσει το φαινόμενο της εμφάνισης ενός στελέχους του covid-19, που θα είναι ισχυρότερο και πιο θανατηφόρο από τις σημερινές του μορφές.Πρόσβαση των φτωχών στο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό όταν αυτό γίνει διαθέσιμο, ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος, τονίζοντας ότι η πανδημία «έχει αποκαλύψει τα δεινά που βιώνουν οι φτωχοί και τις μεγάλες ανισότητες που κυριαρχούν στον κόσμο». «Πόσο λυπηρό θα είναι αν η πρόσβαση στο εμβόλιο για τον Covid-19 γίνει ένα πρόνομιο των πλουσίων. Θα είναι στενάχωρο αν το εμβόλιο αποτελέσει ιδιοκτήσια εκείνου ή του άλλου έθνους και δεν καταστεί καθολικό κοινωνικό αγαθό», προσέθεσε ο Ποντίφικας στην εβδομαδιαία του ομιλία προς τους πιστούς. «Από τη μία πλευρά, είναι απαραίτητο να βρεθεί η θεραπεία για τον μικρό αλλά τρομερό ιό, ο οποίος έχει γονατίσει ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε ακόμη ο Πάπας Φραγκίσκος. «Από την άλλη πλευρά, πρέπει να θεραπεύσουμε έναν τεράστιο ιό, αυτόν την κοινωνικής αδικίας, της ανισότητας στις ευκαιρίες, της περιθωριοποίησης και της απουσίας προστασίας των πιο αδύναμων», συμπλήρωσε ο Ποντίφικας.

Η πρόταση ήρθε από την γερμανική «die Linke», την Αριστερά. Θα έπρεπε να είχε γίνει σημαία όλων των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη. Από τη στιγμή που η εταιρία Pfizer/Biontech έχει δυστοκία στο να παραδώσει ικανό αριθμό εμβολίων στις χώρες της ΕΕ μέσα στο επόμενο διάστημα, θα μπορούσε η Κομισιόν να της επιβάλει να δώσει την «φόρμουλα» παραγωγής και σε άλλες εταιρίες στη Γερμανία (και στην Ευρώπη), έτσι ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει πολιτικό θάρρος, αφού θα σήμαινε απώλειες κερδών για την φαρμακοβιομηχανία. Όμως μιλάμε για τη δημόσια Υγεία. Και για μια διαφορετική αντίληψη σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, που θα αντιμετώπιζε το εμβόλιο ως ένα «δημόσιο αγαθό». Άλλωστε, τεράστιες απώλειες έχουν λόγω της πανδημίας και των λοκντάουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σε ολόκληρη την Ευρώπη που απειλούνται με αφανισμό, αλλά ακόμα και άλλες ισχυρές βιομηχανίες. Με αυτό τον τρόπο, η Κομισιόν θα μπορούσε να «διορθώσει το λάθος» της με τις παραγγελίες των εμβολίων, που όπως αποδείχτηκε δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες.

Την πρόταση κατέθεσε μιλώντας στο περιοδικό «der Spiegel» ο Ακιμ Κέσλερ, εκπρόσωπος της Αριστεράς στο γερμανικό κοινοβούλιο για θέματα υγείας. Το ίδιο περιοδικό υπογράμμιζε ότι αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν, ότι οι δύο εταιρίες που έλαβαν ή θα λάβουν έγκριση για το εμβόλιο τους (Pfizer/Biontech & Moderna) δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες εμβολιασμού των δύο τρίτων περίπου των πολιτών της Ευρώπης, ούτε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική AstraZeneca χρειάστηκε να διακόψει τη δοκιμή εμβολίων, και είναι άγνωστο πότε το δικό της σκεύασμα θα δοθεί στην κυκλοφορία. Η γαλλική Sanofi ανέβαλε την πιθανή έγκριση έως τα τέλη του 2021. Η επίσης γερμανική CureVac δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πρίν από το καλοκαίρι. Η μόνη εταιρεία που φιλοδοξεί να παραδώσει ένα εμβόλιο είναι η Johnson & Johnson, αλλά αυτό στις ΗΠΑ και πάντως όχι πριν από τον Μάρτιο.

Με βάση τα παραπάνω η πρόταση της Αριστεράς έχει βάση. Όπως βάση και λογική έχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες των χωρών του Τρίτου Κόσμου, οι οποίες με πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής έχουν θέσει ανάλογο αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Να αρθεί δηλαδή η προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για το εμβόλιο, έτσι ώστε να μπορέσει να παραχθεί φτηνά και γρήγορα και για τους «φτωχούς του πλανήτη».

Στην περίπτωση της Ευρώπης θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την Κομισιόν να δείξει ότι δεν είναι δέσμια των συμφερόντων των φαρμακευτικών. Και θα μπορούσε έστω να τις υποχρεώσει σε μια συμφωνία, από την οποία θα λάμβαναν ένα συμβολικό αντίτιμο για κάθε εμβόλιο, που θα παραχθεί με τη δική τους συνταγή. Θα ήταν εξάλλου μια καλή ευκαιρία για την Ένωση να σώσει την τιμή της.

Αλλά η Ένωση συνηθίζει να χάνει ευκαιρίες που της παρουσιάζονται για να δείξει ότι νοιάζεται τους πολίτες και όχι τα λόμπις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here