Η «ΚΡΥΦΗ» δημοσκόπηση στον Ωρωπό…ΜΕΡΟΣ 2ον

0
691

Και τελειώνουμε με τα Ωρωποχώρια.

Εδώ οι καταγραφές είχαν θετικά αποτελέσματα για την Δημοτική Αρχή. Είναι λογικό καθώς τα κορυφαία δημοτικά στελέχη και ο ίδιος ο Δήμαρχος καθημερινά κινούνται σε αυτές τις Ενότητες. Η έδρα του Δήμου μας, πάντα απολάμβανε μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης από όλες τις δημοτικές αρχές και όχι άδικα. Εδώ μετακινούνται ο μεγαλύτερος αριθμός του πληθυσμού και δέχεται την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα καθώς αποτελεί το κέντρο του οργανισμού. Μια πολυδιάστατη κοινωνία με ετερόκλητα χαρακτηριστικά και διαφορετικές ανάγκες από γειτονιά σε γειτονιά. Ένα ρευστό πολιτικό σύνολο ψηφοφόρων που δύσκολα «κατευθύνεται», δεν επηρεάζεται, δεν καθοδηγείται και έχει πολυποίκιλα χαρακτηριστικά αποτελούμενα από πολλές κοινωνικές ομάδες. Με πολλαπλές ομάδες ασκήσεως πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, ένα τεράστιο αριθμό συλλόγων με τις αντίστοιχες «απαιτήσεις» και κύρια φαρέτρα τροφοδοσίας υποψηφίων με αξιώσεις. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι ανδρωθήκαν πολιτικά πέριξ του Δήμου Ωρωπίων.

Συμπερασματικά, παρουσιάζεται μια διχοτόμηση στις τάσεις των δημοτών του Ωρωπού η οποία τυγχάνει να είναι και γεωγραφικά συμμετρική. Αφενός, έχουμε τις βόρειες ενότητες (και τον Κάλαμο) που συνολικά αισθάνονται είτε προδομένες από τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις της δημοτικής αρχής είτε πως η αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου τις έχει υποβαθμίσει λόγω της ανικανότητας των αρμοδίων να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Αφετέρου, στην έδρα του δήμου παρουσιάζεται το μόνο ενθαρρυντικό «κράτημα» της δημοτικής αρχής. 

Όμως, η αλήθεια είναι πως έστω και ένα απλό κράτημα, όταν είσαι ο «πελάτης» της έρευνας δύναται να μετατραπεί σε εργαλείο αλλοίωσης της συνολικής εικόνας του αποτελέσματος. Να γίνει το πρώτο -το μόνο θέμα- που θα διαδοθεί, υποσκελίζοντας τα άλλα συντριπτικά δεδομένα. Έστω και αν το «κράτημα» αυτό είναι εξαιρετικά εύθραυστο και ευμετάβλητο όπως υποψιαζόμαστε πως είναι. Δεν γνωρίζουμε άλλωστε την ταυτότητα της έρευνας. Το μέγεθος του δείγματος, αν ακολουθήθηκαν επικαιροποιημένες πληθυσμιακές κατανομές, αν η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικώς ή διαδικτυακά, ποιες ήταν οι ακριβείς διατυπώσεις των ερωτήσεων κ.α.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κοινή γνώμη ιδίως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται δύσπιστη στα δημοσκοπικά αποτελέσματα. Όταν μάλιστα μια έρευνα αποτελεί «εμπόρευμα» και συνάμα «εργαλείο» καλλιέργειας πολιτικής εμπιστοσύνης και την ίδια στιγμή παρουσιάζονται ηχηρές αντιφάσεις αποτελεσμάτων και πραγματικότητας κατανοούμε πως η δυσπιστία αυτή θεμελιώνεται σε ισχυρές βάσεις. 

Στην περίπτωση του Δήμου Ωρωπού, θα βοηθούσε σίγουρα να γνωρίζαμε τα κύρια χαρακτηριστικά, την ταυτότητα της έρευνας με τα ακριβή αποτελέσματα από την ταυτοποιημένη εταιρεία δημοσκόπησης. Κάτι που βέβαια εκτιμούμε πως είναι αδύνατο, καθώς η Δημοτική Αρχή δεν έχει επιδείξει τέτοια διάθεση. Ωστόσο το ελπίζουμε, προκαλώντας τους, περιμένοντας τις ανάλογες εξηγήσεις-αναλύσεις, αντιπαραβάλλοντας στοιχεία στις δικές μας έγκυρες πληροφορίες.

Η αλήθεια μπορεί εύκολα να λάμψει και ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός! Γνωρίζουν τους τρόπους, στην διάθεση τους η αποκατάσταση της εγκυρότητας και των πραγματικών μηνυμάτων που εκπέμπουν οι συνδημότες μας. 

Περιμένουμε απαντήσεις…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here