Η επικοινωνιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής και η χαμένη τιμή της τοπικής δημοσιογραφίας…

0
475

Ας μην γελιόμαστε.

Η κατάσταση που ζούμε με τους «δημοσιογραφούντες» στο τόπο μας το τελευταίο σχεδόν δεκάμηνο, είναι πρωτόγνωρες! Εφημερίδες δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνουν με δημοσιογραφικούς όρους, τους πολίτες μας. Δηλαδή να τηρούν τον βασικό κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας,  έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακατέχουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα, αλλά και το θάρρος να γράφουν την αλήθεια, την εξυπνάδα να την αναγνωρίσουν, την τέχνη να την κάνουν ευκολομεταχείριστητην κρίση να επιλέξουν εκείνους στους οποίους η αλήθεια θα αποκτήσει δύναμη καθώς και την πονηριά να τη διαδώσουν ανάμεσά τους.

Στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων και της αμεσότητας των καθημερινών μπλόκς που «άνθισαν» την τελευταία δεκαετία στον τόπο μας, υπήρξε μια πολυφωνία, εκ των οποίων κάποια από τα στελέχη τους που ανέλαβαν την ιερή υποχρέωση της ενημέρωσης, δεν αναπαρήγαγαν «μασημένη δοτή τροφή», αλλά ερευνούσαν την ποιότητα των ειδήσεων, ασκώντας φόβους και πιέσεις στην εκάστοτε εξουσία. Κανένας Δήμαρχος δεν είχε καταφέρει μέχρι τις ημέρες μας να απολαμβάνει «δογματική ασυλία» σε τέτοιο βαθμό. Το 99% των «ανθρώπων της ενημέρωσης» σήμερα, έχουν άριστες και άρρηκτες σχέσεις με τα στελέχη και τους παράγοντες της Δημοτικής Αρχής, αν όχι και αμεσότητα με τον ίδιο τον Δήμαρχο! Το δόγμα «όλα τα επικοινωνιακά μέσα μια φωνή» είναι προσωπική πολιτική και επιτυχία του Δημάρχου Ωρωπού. ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος Δήμαρχος δεν το πέτυχε από αρχής γεννήσεως του Δήμου μας, έως σήμερα!

Ποιος είναι, όμως ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού του «συστήματος» των υποτυπωδών «ενιαίων ΜΜΕ»;Ο δημοσιογράφος-παράγοντας! Αυτή είναι η μαγική ορολογία! Δηλαδή, εξηγούμαστε όπως το αντιλαμβανόμαστε:

Επιδίωξη είναι να ενσωματώσεις «επιλεγμένους» και στην συνέχεια όσους περισσότερους «δημοσιογράφους» στο σύστημα εξουσίας (συνήθως στις παρυφές του) δημιουργώντας τους την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχουν σε αυτό. Έτσι λοιπόν, τι να ελέγξουν στην συνέχεια; Τους εαυτούς τους; (κλασικότατη περίπτωση του πρώτου “επαγγελματία” της περιοχής)…

Στην ερώτηση πόσοι επιλεγμένοι «δημοσιογράφοι» μπορούν να χωθούν στο σύστημα εξουσίας και αυτό να μην «εκραγεί» η απάντηση είναι απλή και το ίδιο ρεαλιστική.

Δεν χρειάζεσαι πολλούς στην αρχή. Οι περισσότεροι άλλωστε, ενσωματώνονται τσάμπα ή με μικροσυνδιαλλαγές. Με ελάχιστα ανταλλάγματα(άλλωστε ζούμε χρόνια πενίας). Είναι αυτό ακριβώς που περιγράφουμε  ως ψευδαίσθηση εξουσίας. Όπως για παράδειγμα και σύμφωνα με αυτά που οι ίδιοι νομίζουν, παίρνουν τον Δήμαρχο, τα προβεβλημένα στελέχη του στο κινητό τους και αυτοί να το σηκώνουν!. Τόσο απλά… (Οι συνειρμοί βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Ανατρέξτε σε αναρτήσεις «συναδέλφων» του προηγουμένου έτους και συγκρίνεται με τις σημερινές. Τα συμπεράσματα είναι περιφανέστατα!). Είπαμε τους «δημοσιογράφους» τους έχει ο Δήμαρχος. Αντί να τον ελέγχουν αυτοί, τους ελέγχει ο ίδιος!.. Τεράστια η επιτυχία του, προσωρινά τουλάχιστον…

Αλλά ο Ωρωπός  είναι μικρός τόπος. Στην ουσία είναι μια μεγάλη γειτονιά. Αυτή η γειτονιά δύσκολα ελέγχεται. Το στόμα του συνδημότη μας στο καφενείο(κάποτε θα ανοίξουν), στην πιάτσα, στους συλλόγους, στην γειτονιά, στην παρέα, στο Facebook που απλού συμπολίτη μας, δεν ελέγχεται.

Και εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί μεταξύ μας, αν τα πράγματα χειροτερεύσουν για την διοίκηση, όταν θα τους πνίγουν τα «απλήρωτα γραμμάτια», όταν πιέζουν ασφυκτικά οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, όταν θα «φωνάζουν» τα ψέματα προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, ποιος θα πιστεύει τους … «δημοσιογράφους»;

Υπάρχουν όμως και κάποιοι ρομαντικοί! Αντέχουν στις πιέσεις των καιρών και κλίνουν τα αυτιά τους στις Ερινύες της συνδιαλλαγής και της χειραγώγησης. Κανείς δεν τους χρωστά, σε κανένα δεν χρωστάνε. Και είναι εδώ κατ’ απαίτηση των χιλιάδων φίλων και αναγνωστών που διέκριναν και αγάπησαν από την πρώτη στιγμή την ειλικρίνεια, την αμεσότητα της είδησης την ανιδιοτέλεια, την πραγματική έκφραση της αλήθειας!..

Αντέχουν και θα αντέξουν. Διότι θα παραμείνουν ανέντακτοι σε κάθε σύστημα ποδηγέτησης και ευτελισμού της προσωπικής τους αξιοπρέπειας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here