Κραυγή αγωνίας από την σχολική κοινωνία των ΑΜΕΑ στον Δήμο μας

0
538

Για ακόμα μια φορά, αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με το έλλειμμα καθαριότητας που παρουσιάζουν οι μονάδες της Α’Βαθμιας σχολικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στη μονάδα των ΑΜΕΑ που λειτουργεί στον Δήμο Ωρωπού. Η Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ.Λούπης Νικόλαος, αποφάσισαν την ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών.

Τους πραγματικούς λόγους, ειλικρινά δεν τους γνωρίζουμε! Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή τους η απόφαση σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους γονείς που νοιώθουν εν μέσω Πανδημίας και των πολλών κρουσμάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας τον τελευταίο καιρό, ακάλυπτοι.

Πέρασαν ελάχιστοι μήνες που είχαμε ασχοληθεί ξανά με το σημαντικό αυτό θέμα.

Ήταν 12 Νοεμβρίου του 2020, όταν πρώτοι αποκαλύψαμε την πλημμελή κατάσταση που παρουσίαζαν οι σχολικές μονάδες με τις καθαρίστριες στο σύνολό τους και τότε η Δημοτική Αρχή απάντησε με ένα οργισμένο Δελτίο Τύπου, παρουσιάζοντας μια ωραιοποιημένη κατάσταση, που δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα. Κατάσταση η όποια σε καμία των περιπτώσεων δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα…

Έγραψαν  τότε: «… Ο Δήμος Ωρωπού, προς αποκατάσταση της αλήθειας και σε απάντηση συκοφαντικών και ψευδών δημοσιευμάτων σχετικά με την πληρότητα των υπηρεσιών καθαριότητας στις σχολικές και βρεφονηπιακές μονάδες, νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει και να διαβεβαιώσει υπεύθυνα τους πολίτες για την πλήρη στελέχωση στις υπηρεσίες καθαριότητας των 46 σχολικών μονάδων της επικράτειας του Δήμου (41 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια Λύκεια και 5 Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς)..»

Παρουσίασαν λοιπόν, τότε, την παραπάνω κατάσταση όπου σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, υπάρχουν 64 διαθέσιμες καθαρίστριες για 46 συνολικά μονάδες. Δηλαδή «περίσσευαν» 18 καθαρίστριες που θα μπορούσαν θεωρητικά να επικουρούν τις μεγαλύτερες, αλλά και τις πιο ευαίσθητες, σχολικές μονάδες του Δήμου μας!…

Το θέμα, έφτασε ακόμα και στην Βουλή των Ελλήνων!..

«… Προσφυγή στον Υπουργό Εσωτερικών με Ερώτηση στην Βουλή για την έλλειψη σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Ωρωπού, σύμφωνα με το Γραφείο της, ενημέρωσε η κα. Μαρία Απατζίδη, ως βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 23/11/2020  ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, για  το σοβαρό ζήτημα, όπως το χαρακτηρίζει, με τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Ωρωπού.

Η κα. Απατζίδη αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες της, για τις 41 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν στην ευθύνη του Δήμου Ωρωπού υπήρχαν μόλις 7 μόνιμες καθαρίστριες και 28 καθαρίστριες ορισμένου χρόνου εκ των οποίων, οι 15 με σύμβαση 6 ½ ωρών και οι 13 με σύμβαση 3ωρης απασχόλησης.

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι  τα συγκεκριμένα νούμερα φανερώνουν ότι, μέχρι που υπήρξε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, τα σχολεία του συγκεκριμένου Δήμου λειτουργούσαν με ελλιπέστατο προσωπικό καθαριότητας, σε συνθήκες πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», έχει τονίσει πολλές φορές σε ανακοινώσεις του, ότι το  ωράριο  των 6 ½ ωρών δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος.

 

Τι έχει αλλάξει έως σήμερα;

Δεν θέλουμε να κρίνουμε δυσμενώς την Δημοτική Αρχή, για άλλη μια φορά. Απλά θα παραθέσουμε τα γεγονότα με τις ανακοινώσεις των συλλογικών φορέων που ζουν τα προβλήματα, καθημερινά. Μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, καμία ανακοίνωση από το γραφείο Δημάρχου, ή, τον Πρόεδρο της Αβαθμιας Σχολικής Επιτροπής, δεν έχει ενημερώσει για την κατάσταση που παρουσιάζει η εκπαιδευτική κοινότητα του Ειδικού Σχολειού του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα: «Σύλλογος Εκπαιδευτικών Σωκράτης»

Παράσταση Διαμαρτυρίας στον Δήμο Ωρωπού: απολύει προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εν μέσω πανδημίας!!!

Συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, ενώ η ανάγκη για καθαριότητα και απολύμανση στις σχολικές μονάδες γίνεται πιο επιτακτική, ο Δήμος Ωρωπού προχωρά στην απόλυση του προσωπικού καθαριότητας, (19 καθαρίστριες) επειδή έληξε η σύμβαση εργασίας!!!

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στην εγκληματική ολιγωρία που επιδεικνύουν Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αφού για άλλη μια φορά επιλέγουν να κρατούν τα σχολεία κλειστά, γιατί αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Επίσης, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι τα σχολεία μπορεί να είναι κλειστά, όμως οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τις σχολικές μονάδες σε καθημερινή βάση (εγγραφές μαθητών, εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ).

Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών/ών και την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων σε υγειονομικό υλικό.

Τα όποια ημίμετρα σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για καθαρισμό αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση!!!

Για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας απαιτείται μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας, ώστε να διατηρούνται καθαρές οι σχολικές μονάδες σε όλη τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος λειτουργίας τους.

Ο Σύλλογος Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς, μαζικούς φορείς, καθαριστριες/ες, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ωρωπού, την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 10:30

Το Δ.Σ

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις σχολικές καθαρίστριες στον Δήμο Ωρωπού. Τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα, αλλά η Ειδική Αγωγή δεν σταμάτησε σχεδόν ποτέ να λειτουργεί. Φαντάζει αδιανόητο για τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, να μην μπορούν να στηρίξουν, όλες και όλες δυο σχολικές μονάδες που ακόμα λειτουργούν έως σήμερα! Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει όταν κάποια στιγμή θα αποφασιστεί να επαναλειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές του Δήμου μας!

Ας ελπίσουμε πως στις 107 προγραμματισμένες προσλήψεις που θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή έως τον Ιούλιο με 8μηνες συμβάσεις, εκ των οποίων 96 άτομα στον τομέα της καθαριότητας, θα έχει προβλεφτεί και η στήριξη των σχολικών μονάδων.

Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην περιοχή μας και τα κρούσματα δυστυχώς πολλαπλασιάζονται καθημερινά, όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα. Θεωρούμε ανεπίτρεπτες τέτοιες αβλεψίες και ειδικότερα στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας, αυτό της Ειδικής Αγωγής.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here