ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΛΙΤΗ: «Σας γνωρίσαμε, σας ζυγίσαμε και σας βρήκαμε λειψούς».

0
701

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΛΙΤΗ: «Σας γνωρίσαμε, σας ζυγίσαμε και σας βρήκαμε λειψούς».

Μια επιστολή πραγματικό ράπισμα, σε όλους αυτούς που ακόμα και σήμερα έχουν το θράσος να περιγράφουν, όπως περιέγραφαν στα Δελτία Τύπου που εξέδιδαν τις κρίσιμες ημέρες των έντονων χιονοπτώσεων,  όπου βρεθήκαν αποκλεισμένοι εκατοντάδες συνδημότες μας…  πως ανταποκρίθηκαν τέλεια!

Μερικά αποσπάσματα από τα Δελτία Τύπου του Δήμου Ωρωπού:

«…Τους ευχαριστούμε και υποσχόμαστε ως Δημοτική Αρχή να δυναμώσουμε και να αναβαθμίσουμε την πολύπλευρη συνεργασία μας(προς Εθελοντές Δήμου Ωρωπού)…»

«…ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ωρωπού είχε ανακοινώσει πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας προτεραιότητα θα δίνονταν: Α. Στην ασφάλεια των πολιτών. Β. Να διατηρηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί δρόμοι σε όλα τα χωριά ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε κάθε γωνιά του Δήμου. Γ. Πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου…»

«…ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ: Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες οι κεντρικοί δρόμοι του Δήμου μας δεν έκλεισαν ούτε λεπτό ακόμα και τις βραδινές ώρες της Κυριακής, της Δευτέρας και κυρίως της Τρίτης (15-17/2) όταν δηλαδή τα καιρικά φαινόμενα σφυροκοπούσαν το ορεινό δίκτυο…»

«… ΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: Κυρίως όμως ο Δήμος Ωρωπού αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους πολίτες για την υπομονή και την κατανόηση που επέδειξαν με την υπόσχεση πως μέσα από την «Μήδεια» όλοι γίναμε πιο σοφοί ως Κοινωνία, ως Κράτος και ως Δήμος και ως πολίτες θα θωρακίσουμε τις υπηρεσίες μας με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τον σύγχρονο σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπίζουμε ακόμα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα ολοένα και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα…»

«… Για το ποιος έχει τις ευθύνες ο δήμαρχος Ωρωπού είπε:

 (06:20 ήχος): «Δεν είναι ώρα τώρα η απόδοση των ευθυνών. Τώρα πάμε όλοι μαζί να φτιάξουμε το συντομότερο τις βλάβες. Θα τα πούμε κανονικά μετά και με τη σειρά τους όταν έρθει η ώρα. Προέχει η αποκατάσταση των ζημιών και η αποκατάστασης της ζωής των πολιτών. Οι δημότες είναι πρώτα, αφήστε εμάς».

Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω, από την επιστολή του συνδημότη μας. Αξίζει να την διαβάσετε και να αντιληφθείτε το μέγεθος του χάους που προκλήθηκε εκείνες τις ημέρες. Κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, είχαμε γράψει τότε και δεν υπήρξε καμία υπερβολή!

Η ανικανότητα των επικεφαλείς και των συντονιστών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας καθώς και η ανεπιτυχής αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών στιγμών, θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη πολλών συμπολιτών μας.

 

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΝΝΟΙΑ «ΚΑΘΗΚΟΝ»

Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός της «Μήδειας», κρίνω ότι είναι η ώρα να αναφερθώ στην προσωπική μου περιπέτεια και ταλαιπωρία καθώς κινδύνευσα (όπως και άλλοι συνδημότες μου) ως δημότης-πολίτης του Δήμου Ωρωπού.

Άλλωστε, τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν εκτενώς σε περιστατικά κατοίκων της περιοχής που η ζωή τους εκτέθηκε σε κίνδυνο και όπου η παρέμβαση της Πυροσβεστικής αποσόβησε το μοιραίο. Η χιονόστρωση άρχισε από την Κυριακή το βράδυ-ξημερώματα Δευτέρας. Η χιονόπτωση σταμάτησε Τετάρτη πρωί. Την Τρίτη το πρωί διακόπηκε το ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή των Αφιδνών και επανήλθε στην οικία μου την Πέμπτη 8.39μ.μ.

Μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα δεν υπήρξε καμμία δραστηριότητα για τον καθαρισμό των δρόμων πέριξ της οικίας μου με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό μου με θερμοκρασία, εντός της οικίας μου, 2ο C με φθίνουσα τάση. Αυτό με έκανε να αναλογίζομαι με αγωνία ότι κινδύνευε η ζωή μου από το ψύχος εάν έμενα στο σπίτι μου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στις επανειλημμένες τηλεφωνικές εκκλήσεις μου στον τοπικό σύμβουλο Ντόστη Γεώργιο, ο οποίος ήταν πάντα ευγενέστατος παρά το γεγονός ότι εμφανώς βρισκόταν στους δρόμους μαχόμενος και παρά τη κούρασή του, μου έδινε κουράγιο και ελπίδα μέχρι να καθαριστεί ο δρόμος. Αυτό όμως δεν κατεύναζε την αγωνία και τον φόβο μου. Απελπισμένος πλέον, την Πέμπτη το απόγευμα, αναγκάστηκα να καλέσω βοήθεια από την Πυροσβεστική περιγράφοντας την κατάστασή μου.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Απλώς με ρώτησαν αν μπορώ να μετακινηθώ από την οικία μου μέχρι τον δρόμο, απάντησα καταφατικά και βγήκα στην αθλόπορτά μου. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά, από μακριά είδα ένα νεαρό να πλησιάζει. Το σώμα μου άρχισε να ζεσταίνεται, η χαρά μου ήταν μεγάλη βλέποντας ότι η αγωνία μου τελείωνε. Ο νεαρός με εμφανή τα σημάδια κόπωσης και ταλαιπωρίας στο πρόσωπό του, ευγενέστατος με προέτρεψε να με υποβαστάξει (καθώς έχω κινητικό πρόβλημα) και σιγά-σιγά να μεταβούμε μέχρι το όχημα που θα με μετέφερε το οποίο απείχε πλέον του ενός χιλιομέτρου. Του εξήγησα ότι μου ήταν αδύνατο να καλύψω αυτή την απόσταση σε χιόνι εβδομήντα εκατοστών. Τότε ενημέρωσε με τον ασύρματο τον συνάδελφό του σχετικά με αυτή μου την αδυναμία και έκπληκτος άκουσα από την άλλη πλευρά του ασυρμάτου μια αποφασιστική φωνή να λέει :

 «Έρχομαι να τον μεταφέρω στην πλάτη μου».

Φυσικά αρνήθηκα λέγοντας ότι θα μείνω σπίτι μου και τους ζήτησα να ενημερώσουν τον Δήμαρχο ότι τον καθιστώ υπεύθυνο για τις όποιες συνέπειες υποστεί η υγεία μου. Ο νεαρός, με σιγουριά στην φωνή του, μου είπε να μην ανησυχώ, με ρώτησε αν θα μπορούσα να υπομείνω για λίγο το ψύχος και με καθησύχασε ότι θα επέστρεφε σύντομα με βοήθεια. Και όντως, εντός ολίγου χρόνου, άκουσα ένα εκχιονιστικό μηχάνημα να πλησιάζει προς την οικία μου και είδα τον νεαρό καθισμένο πάνω στο φτερό του εκχιονιστικού. Πίσω δε από το μηχάνημα ακολουθούσε αγροτικό όχημα με την επιγραφή «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ – ΑΦΙΔΝΕΣ – Σ.Ε.Α.Δ.».

Έτσι πήρε τέλος η περιπέτειά μου.Το όνομα του νεαρού είναι Βαγγέλης Καυκόπουλος και το όνομα του νεαρού που προσφέρθηκε να με μεταφέρει στις πλάτες του, ο οποίος οδηγούσε το αγροτικό, είναι ο Κώστας Χρανιώτης. Σ΄αυτούς τους ανιδιοτελείς νέους εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες μου για την άμεση ανταπόκρισή τους και την αμέριστη αρωγή τους στις δύσκολες ώρες που περνούσα.

Αλλά δεν βοήθησαν μόνο εμένα. Κατά την διάρκεια της μεταφοράς μου σε ασφαλές σημείο, από τον ασύρματο άκουγα εκκλήσεις για βοήθεια στα οποία οι δύο νέοι απαντούσαν ότι θα ανταποκριθούν αφού τελειώσουν με την δική μου περίπτωση. Ας μου συγχωρήσουν οι δύο νέοι την πρωτοβουλία μου, αλλά είναι καθήκον μου, ως πολίτη-δημότη Ωρωπού, να προτείνω στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, κο Χαρδαλιά, και της Πυροσβεστικής που είναι η εποπτεύουσα αρχή της συγκεκριμένης ομάδας εθελοντών να βρουν τρόπο για την μόνιμη και έμμισθη απασχόληση όλης της ομάδας, καθώς, όπως πληροφορούμαι, ο Δήμος δεν τους παρέχει καμμία βοήθεια.

Παρακαλώ δε, την επιστολή μου να την προωθήσουν όπου αυτοί νομίζουν και να την αναρτήσουν στο διαδίκτυο. Ο τίτλος του παρόντος κειμένου αναφέρεται στον δήμαρχο, και όχι μόνο, και ο νοών νοήτω.

Γιατί το αίτημα των πολιτών για κριτική σκέψη, αγωνιστικό φρόνημα, εργατικότητα, τόλμη και δημιουργικότητα είναι επίκαιρα και διαχρονικά και τα οποία θεωρώ ότι λείπουν. Εγώ το μόνο που θέλω να πω με την επιστολή μου είναι ότι χωρίς την συγκεκριμένη ομάδα εθελοντών και ειδικότερα τους προαναφερθέντες νεαρούς δεν γνωρίζω πως θα ήμουν σήμερα.

Για την ανικανότητα του δημάρχου να διαχειριστεί ένα χιόνι λιγότερο των 70 εκατοστών στην εποχή μας ταιριάζει απόλυτα η ρήση του Μεγάλου Βασιλείου:

 «Σας γνωρίσαμε, σας ζυγίσαμε και σας βρήκαμε λειψούς».

 

Ημερομηνία : 12/03/2021 Δημήτριος Κόλλιας  Αφίδνες

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here