Για άλλη μια φορά ο Δήμος Ωρωπού… δηλώνει απών!

0
644

Ο Δήμος Ωρωπού έμεινε στις φωτογραφίες των ηρώων της επανάστασης στα κτήρια των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού. Τίποτα απολύτως ουσιαστικό που να θυμίζει την Εθνική Παλιγγενεσία και τα 200 χρόνια ελεύθερης πατρίδας! Βλέπετε, η Δημοτική Αρχή έχει άλλες προτεραιότητες. Που να σκεφτούν τους αγώνες των προγόνων μας και τις ιστορικές μάχες που δόθηκαν στον Ωρωπό (Μάχη του Ωρωπού της 13ης Ιουλίου 1829), όπου πολέμησαν ηρωικά  οπλαρχηγοί και πρωταγωνιστές αυτών των κρίσιμων μαχών, προσωπικότητες όπως αυτοί του Νικολάου Κριεζώτη, Αθανασίου Σκουρτανιώτη, Γεωργίου Σκουρτανιώτη, Βάσσου Μαυροβουνιώτη και Κωτσο-Βόγλη, παλληκαριών που έζησαν και μεγαλούργησαν στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού δήμου μας…

Κρίμα, πραγματικά για συμπολίτες μας που μόχθησαν και ερεύνησαν εκατοντάδες βιβλία, όπως ο συνδημότης μας Γιάννης Γκικάκης με μοναδικό στόχο να αναδείξει τα ιστορικά και ιδιαίτερα κρίσιμα γεγονότα για την τελική έκβαση του αγώνα, που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

Δυο φορές κρίμα, για συντοπίτες του και κορυφαία στελέχη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, που ακόμα θυμόμαστε να τιμώνται ιδιαίτερα από τον συγγραφέα κ.Γκικάκη, κάνοντας τους μάλιστα την ιδιαίτερη τιμή, να προλογίσουν το βιβλίο του, στην τελετή παρουσίασής του.

Που βρίσκεται άραγε σήμερα, ο ακριβοθώρητος κ.Λούπης Νικόλαος;

Πόσο εύκολα ξεχνιούνται κάποια πράγματα, όταν καταλαμβάνουμε τις περίκλειστες καρέκλες της εξουσίας…Παραθέτουμε Δελτίο Τύπου του Δήμου Σαρωνικού και τις ενέργειες που πραγματοποίησαν, σε συνεργασία με την «ΕΛΛΑΔΑ 2021»…

Δήμος Σαρωνικού

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” η πρόταση του Δήμου Σαρωνικού για την ανάδειξη και τη συμβολή της περιοχής των Μεσογείων στην Επανάσταση του 1821.

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Σαρωνικού, με την συμβολή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σαρωνικού, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με στόχο να αναδειχθεί η συμβολή του τόπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων στην επανάσταση του 1821 και να αναδειχθεί ο ρόλος των αγωνιστών της σε αυτή.

Η συγκεκριμένη πρόταση, προϋπολογισμού 121.076 ευρώ, έχει τίτλο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ» και αποσκοπεί:

  • Στην ανάδειξη και την καταγραφή του ιστορικού αποθέματος με έμφαση στην επαναστατική και μετα-επαναστατική παρουσία των Μεσογειτών – Αρβανιτών στο στρατιωτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
  • Στην ανάδειξη και την καταγραφή συγκριτικών ιστορικών πλεονεκτημάτων της περιοχής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος.
  • Στον προσδιορισμό της άυλης Επαναστατικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (τραγούδια, χοροί, πρόσωπα, φιλέλληνες, μέλη της Φιλικής Εταιρείας, αγωνιστές, ιεράρχες, κλπ.) που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες αλλά και επιστημονικό ενδιαφέρον στην περιοχή.
  • Στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής με κεντρικό άξονα τον ιστορικό συνεδριακό τουρισμό.Η καταγραφή και η ανάδειξη αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος και πρωτότυπου υλικού βασίζεται:
  1. Στην ιστορική έρευνα από ομάδα έργου επιστημόνων και επαγγελματιών (ιστορικούς, βιβλιοθηκονόμους, πληροφορικούς) σε βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό και καταγραφή βιβλιογραφικών πηγών, άρθρων, αρχειακών και μουσειακών τεκμηρίων, εικονογραφικών έργων κλπ. που σχετίζονται με τον αγώνα στην περιοχή της Αττικής αλλά και γενικότερα της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με προσανατολισμό τη μελέτη και καταγραφή του ντόπιου πληθυσμού και του πολιτισμού τους. Στην καταγραφή του ιστορικού αποθέματος των Αρβανιτών της περιοχής των Μεσογείων στην επανάσταση του 1821, με έμφαση στην επαναστατική και μετά-επαναστατική παρουσία τους στο στρατιωτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
  2. Στην επεξεργασία των καταγεγραμμένων πηγών, συγγραφή λημμάτων, τεκμηρίωση και ανάλυση των στοιχείων που έχουν προκύψει από την έρευνα. Οι πηγές που θα καταγραφούν θα παρέχουν πληροφορίες για τη δράση των κατοίκων των χωριών της Αττικής κατά την επανάσταση του 1821, ενώ θα αναδειχτεί ο Αρβανίτικος Πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις.

Διαρκής μας στόχος είναι όλα τα παραπάνω να αναπτυχθούν, να τεκμηριωθούν και να αναδειχθούν προκειμένου:

– Nα γίνουν γνωστά όχι μόνο στην τοπική κοινωνία του Δήμου Σαρωνικού αλλά στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, μέσω των τεχνολογικών υποδομών που ήδη υφίστανται στον Δήμο μας και ειδικότερα μέσω της νέας λειτουργίας του αποθετηρίου της βιβλιοθήκης.

– Να διαχυθούν τα αποτελέσματα του έργου μέσω της διοργάνωσης θεματικού-ιστορικού συνεδρίου που θα παρουσιάζει στο σύνολο της την έρευνα.

– Να διασυνδεθεί το έργο με τουριστικές δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, με τη σύνταξη μελέτης για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, προσανατολισμένης στην ιστορία των χωριών της Αττικής και των κατοίκων τους και κυρίως τη συμμετοχή τους στην εθνεγερσία.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου για τη συγκεκριμένη πρόταση δήλωσε τα εξής: “Ο Δήμος Σαρωνικού με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και μέσω της πρότασης που καταθέτει επιλέγει να συνεισφέρει με τρόπο ουσιαστικό στην ιστορική καταγραφή και την ιστορική μνήμη, αναδεικνύοντας και προάγοντας στο σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας που αποτελεί ταυτόχρονα μέρος της ευρύτερης Ελληνικής ιστορίας”.

Από το Γραφείο Τύπου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here