Συνάντηση Τοπικών Παραγόντων με τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Μάκη Βορίδη.

0
327

Κουβέντα γίνεται το τελευταίο καιρό σε διάφορους πολιτικούς κύκλους σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν να «αποσχιστεί» ο Δήμος Ωρωπού σε δυο Χωρικές Ενότητες, αυτήν των Βορείων και των Νοτίων χωριών.Μια συζήτηση που κρατά πάνω από δέκα χρόνια και ακόμα προτού παρθεί η απόφαση της τότε κυβέρνησης για την δημιουργία του Δήμου Ωρωπού, με την σημερινή του μορφή.

Διαβάζοντας σε φιλικό σίτε, μάθαμε για «φήμες» και «προχωρημένες διαδικασίες» που θέλουν άνθρωποι του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένης παράταξης, αλλά και κάποια άλλα πολιτικά στελέχη φίλα προσκείμενα, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση που θέλει το Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες, Κάλαμο, αλλά και το Βαρνάβα να αποτελούν την πρώτη διοικητική ενότητα και όλα τα υπόλοιπα χωριά, την δεύτερη. 

Πρέπει να ενημερώσουμε κάποιους φίλους πως οι ίδιοι άνθρωποι, με το ίδιο σκεπτικό και την ιδία μεθοδολογία προσέγγιζαν το θέμα και πριν από σχεδόν δέκα χρόνια! Στις τότε αντίστοιχες διαβουλεύσεις, πριν παρθεί η οριστική απόφαση για την διοικητική δομή του Δήμου Ωρωπού.

Κάποια κυβερνητικά στελέχη τότε, αλλά και πολιτευτές της περιοχής, αγνοώντας παντελώς τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών που επισήμαιναν τις αντικειμενικές δυσκολίες που όριζαν διαφορετικότητες παντός τύπου(μεγάλες πληθυσμιακές διαφορές των πόλεων, εδαφική μορφολογία-ανάγλυφο, χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, πολιτιστικές παραμέτρους, υλικοτεχνικό υλικό των Κοινοτήτων, βασικές υποδομές σε εκπαίδευση και πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά), αποφάσισαν την σημερινή του μορφή.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν είναι και σήμερα, που ζώντας ενεργά το «διοικητικό εξάμβλωμα» του Δήμου Ωρωπού που δημιούργησαν οι κυβερνώντες από το 2010, προσπαθούν να ανακινήσουν κάποιες διεργασίες προς την προσπάθεια δημιουργίας δυο Ενοτήτων.

Θα πρέπει να ενημερώσουμε λοιπόν τους φίλους «ερευνητές και καλά ενημερωμένους δημοσιογράφους» πως δεν πρέπει να βγάζουν πρόχειρα και πρώιμα συμπεράσματα σχετικά με την σύνδεση των στελεχών που προΐστανται και πρωταγωνιστούν  αυτών των κινήσεων, συνδέοντας τα μάλιστα με την παραταξιακή θέση που βρίσκονται και σήμερα πρεσβεύουν.

Η απολυτότητα της αναγνώρισης που απολαμβάνουν στις τοπικές κοινωνίες τους, σε σχέση με την μηδενική προσφορά και δράσεων των σημερινών στελεχών και εκφραστών της Δημοτικής Αρχής, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης! Η μελλοντική πολιτική τους πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, μην αφήνοντας καμία δεύτερη σκέψη, για όσους την οραματίζονται. 

Τους αναγνωρίζουμε βεβαία τις «τάσεις αυτογνωσίας» για την σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση, αλλά παράλληλα και τον πανικό που εκδηλώνουν. Έχουν μήπως προμελετήσει κάποια δημοσκοπική υπεροχή του νυν Δημάρχου στις υπόλοιπες περιοχές και τον βέβαιο καταποντισμό του στα ορεινά του Δήμου Ωρωπού;… επομένως, σκαρφίζονται και φαντασιώνονται διάφορα αποσχιστικά σενάρια που πιθανώς να τους εξυπηρετούν, καλύπτοντας την διοικητική ένδυα και την ανυπαρξία τους, προστατεύοντάς τους από τον επερχόμενο όλεθρο.

Να τους ενημερώσουμε λοιπόν πως η συνάντηση έγινε με τον Υπουργό Εσωτερικών και Βουλευτή της περιοχής μας, κ.Μάκη Βορίδη και πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Πολλά στελέχη της Τοπικής Πολιτικής σκηνής, εγνωσμένης πολιτικής αξίας στα χωριά τους και αναγνωρισμένης κοινωνικής προσφοράς από τους συνδημότες τους, κατέθεσαν τις απόψεις τους στον Υπουργό, σε μια καθόλα ολοκληρωμένη πρόταση που συμπεριελάμβανε όλες τις παραμέτρους. 

Περιέγραψαν τα πρώτα δέκα χρόνια ζωής του Δήμου Ωρωπού, τα τεράστια διαχρονικά προβλήματα κυρίως υποδομών που αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις έως σήμερα και οι λύσεις που μπορούν να προκύψουν με την αμεσότητα που δημιουργεί η προϋπόθεση και η δημιουργία δυο μικρότερων και πιο ευέλικτων Ενοτήτων. Η πρόταση είναι τόσο ολοκληρωμένη που προβλέπει ακόμα και την ονοματοδοσία, αλλά και την έδρα του νέου φορέα διοίκησης!..

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ…  αυτής της συνάντησης;..

ΣΗΜΕΡΑ… δεν υπάρχει καμία σκέψη των Κυβερνώντων, προς αυτή την κατεύθυνση. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει μια πανελλαδική αναταραχή άνευ προηγουμένου, εφόσον όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως ανάλογα προβλήματα και ίσως χειρότερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Ο αυτοδιοικητικός νόμος του «Καλλικράτη» που επιβλήθηκε βάναυσα, χωρίς καμία αξιοποίηση των τοπικών παραμέτρων, ήρθε για να μείνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα να «αναπτυχτεί» περεταίρω με την δημιουργία ακόμα μεγαλυτέρων οργανισμών, όπως αυτών των Μητροπολιτικών Δήμων που θα ορίζει ακόμα μεγαλύτερες αυτοδιοικητικές Ενότητες! 

 

Ωστόσο, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Προβλέπεται να αναλάβουν δράσεις στις Τοπικές Κοινωνίες, ενημερώνοντας καταρχάς για τις προθέσεις τους, αλλά και τα θετικά που προκύπτουν από μια τέτοια κίνηση. Θα ενημερωθούν άπαντες, σε όλους τους οικιστικούς ιστούς του Δήμου Ωρωπού, εκκινώντας από τα εκλεγμένα στελέχη των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Σύντομα οι κινήσεις θα δημοσιοποιηθούν και θα λάβουν γνώση όλοι οι θεσμικοί πολιτικοί παράγοντες τις περιοχής μας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here