Η ΜΗΔΕΙΑ… είναι ακόμα εδώ!

0
475

Δεν ξέρουμε ακόμα για ποσό καιρό θα ασχολούμαστε με την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε τον Δήμο μας και ονόμασαν, ΜΗΔΕΙΑ. Επιθυμούσαμε το συντομότερο να ξεχάσουμε τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι συνδημότες μας στις βόρειες περιοχές του Δήμου μας με εκατοντάδες αποκλεισμένων δημοτών στα σπίτια τους, χωρίς ρεύμα αλλά και χωρίς νερό. Κινδύνεψαν άμεσα, ακόμα και ανθρώπινες ζωές με δεκάδες περιπτώσεων να δίνουν λύσεις τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εθελοντικές ομάδες του Δήμου μας.

 Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής να παρακολουθούν αποσβολωμένοι και ανήμποροι να προσφέρουν τα αυτονόητα, αφού ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός των προηγούμενων ημερών και της Πολίτικης Προστασίας του Δήμου μας, δεν αντεπεξήλθε στα αναμενόμενα. Μας έμειναν παρακαταθήκη τα πομπώδη ενημερωτικά Δελτία Τύπου(με τα γελοία σχεδιάκια του νηπιαγωγείου), που προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν τις καταστάσεις και να αποπροσανατολίζουν για τις πραγματικές ευθύνες.

Σε ένα από αυτά τα Δελτία και συγκεκριμένα αυτό της 20 Φεβρουαρίου και τίτλο: « ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ «ΜΗΔΕΙΑΣ» – ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ – Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» διαβάσαμε: “…ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ: Ο Δήμος μας έχει 72 αντλιοστάσια. Στα αντλιοστάσια που ήταν στην δική του δικαιοδοσία με τεράστιο κόστος και πολύ δουλειά, δεν είχαμε ζημιές. Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στο αντλιοστάσιο της Μαυροσουβάλας. Κόπηκε το ρεύμα και σταμάτησε η άντληση νερού στις γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ αφήνοντας το 70% του Δήμου μας χωρίς νερό. Ο Δήμος Ωρωπού ήδη έχει ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ την ενίσχυση του αντλιοστασίου με γεννήτρια ρεύματος…”              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ (20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

Αυτά μας έλεγαν τότε! Σήμερα ζούμε μια νέα πραγματικότητα, με τις καταστάσεις να έχουν αλλάξει άρδην από την ημέρα του παραπάνω Δελτίου Τύπου.

Μόλις χθές(6/4/2021), στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος και τα στελέχη του γνωστοποίησε και αποφάσισε πως πρέπει να διαθέσουμε 560.000€ για αποκατάσταση-αντικατάσταση φθορών που επέφερε η «ΜΗΔΕΙΑ», ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ!…

Συγκεκριμένα, βάση της εισήγησής τους: «Η ανάγκη αυτή συνδέεται αιτιωδώς με το απρόβλεπτο γεγονός των έντονων καιρικών φαινομένων που προκλήθηκαν μετά την έλευση της κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ» από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ωρωπού και οδήγησαν στην κήρυξη της, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι οι ζημιές, που πρόκειται να αποκατασταθούν με το συγκεκριμένο έργο, προκλήθηκαν από αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα…»

Τελικά, που βρίσκεται η αλήθεια, ακόμα την αναζητούμε!

Φυσικά όλα ξεκίνησαν από την κήρυξη του Δήμου Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: «ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα (1) μήνα, ήτοι έως και 13 Μαρτίου 2021…» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ (19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

Αυτή η ειδική συνθήκη, έδωσε το δικαίωμα στην Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην διαδικασία εκτέλεσης του έργου που θα γίνει με τη διαδικασία του Άρθρου 269 «Χρήση της διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (άρθρο 50 της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ)» για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έργου κάτω των ορίων  με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή…»

Δηλαδή ακόμα μια «κεκαλυμμένη» ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ, που ορίζει την δημιουργία και «…Την κατάρτιση καταλόγου με πέντε (5) υποψήφιους οικονομικούς φορείς , στους οποίους θα αποσταλεί η Πρόσκληση για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής αναδόχου κατασκευής του έργου «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΑΥΡΟΣΟΥΒΑΛΑΣ» ΑΡ. ΜΕΛ.: 05/2021…»

Φυσικά οι προσκλήσεις θα δοθούν από το Δημαρχιακό γραφείο, σε ανθρώπους επιλογής μας και ο αρεστός θα προκύψει σύμφωνα με τις συνθήκες που θα ικανοποιούν του Δήμαρχο Ωρωπού!

Τόσο απλά, τόσο εύκολα και κυρίως τόσο γρήγορα!

Τα συμπεράσματα που ο καθένας από εμάς μπορεί να αποκομίσει από αυτήν την διαδικασία, αφορούν τον ίδιο. Απλά επιβεβαιωνόμαστε για ακόμα μια φορά πως, δεν υπάρχει στις προθέσεις των διοικούντων να προβούν στην τυπική διαδικασία της διενέργειας ενός  νομότυπου, φυσιολογικού διαγωνισμού, που να εξαντλεί κάθε έννοια προσφερόμενου ανταγωνισμού με γνώμονα το μέγιστο κέρδος για τα Δημοτικά Ταμεία.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, δεν έχει γίνει σήμερα, μετά από 18μήνες θητείας, εξαιρώντας 3-4 προϋπολογισμού έως 75.000€!…

560.000€

…θα δοθούν σε ένα «μειοδότη» μεταξύ πέντε συμμετεχόντων, που θα έχουν πλήρη ενημέρωση από τον διενεργούντα των διαγωνισμό, δηλαδή τον Δήμαρχο Ωρωπού που θα τους έχει επιλέξει σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και επιλέξιμες «ικανότητες»…

Ποτέ στα χρονικά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, δεν θυμόμαστε την διάθεση ενός τόσο τεραστίου ποσού για αποκατάσταση βλαβών ενός μοναδικού αντλιοστασίου και συγκεκριμένα της Μαυροσουβάλας. Σε επόμενο κείμενό μας, αναλυτικότατα, θα σας παρουσιάσουμε μια από τις μεγαλύτερες(χρηματικά) αναβαθμίσεις που έγιναν στα αντλιοστάσια της Μαυροσουβάλας το 2017, με φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει την ποιότητα των εργασιών. Με αποδείξεις που έχουμε στην διάθεσή μας, θα παρουσιάσουμε και την απόδοση των εργασιών, με στοιχεία που προκύπτουν από επίσημα έγγραφα της ΕΥΔΑΠ.  Και όλα αυτά με το 1/7 των χρημάτων που θα δαπανηθούν από την σημερινή διοίκηση!

Θα επανέλθουμε σύντομα, με την ελπίδα να έχουμε λάβουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις για τις απαιτούμενες εργασίες, τον σκοπό της δαπάνης και το ωφελούμενο κέρδος για τους Δημότες του Δήμου Ωρωπού(αν υπάρχει)…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here