Καθαρισμός και απομάκρυνση κατεστραμμένης Δασικής Ύλης, μετά την κακοκαιρία ΜΗΔΕΙΑ και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ενόψει καλοκαιριού

0
628

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΔΣ του ΣΔΙΠ(Ιπποκράτειος Πολιτεία) και της Δημοτικής Αρχής, μετά την έναρξη των εργασιών «ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ» που πραγματοποιείται στην εν λόγο περιοχή με μηχανήματα έργου που έχουν μισθωθεί αποκλειστικά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας…

Με πάσα ειλικρίνεια η πατρότητα των πρωτοβουλιών αλλά και των ενεργειών που συντελούνται, είναι ένα ζήτημα που ποσώς ενδιαφέρει τους Δημότες της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και της ευρύτερης του Δήμου Ωρωπού που περικλείονται από περαστικά δάση.

Μετά την κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ» και το φαινόμενο της καταστροφής εκατοντάδων δένδρων που έπεσαν ή αποκολληθήκαν από τους κεντρικούς κορμούς τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι κλαδιών να αποτελούν καύσιμη ύλη ενόψει καλοκαιριού, είναι το κυριότερο και μέγιστο ζήτημα ασφάλειας που ενδιαφέρει τους συνδημότες μας.

Ευελπιστούμε τους επικινδύνους και θερμότερους μήνες του καλοκαιριού Ιουλίου και Αυγούστου, να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες απομακρύνοντας τους άμεσους κινδύνους και συνθήκες μιας φωτιάς που θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή με τις διαμορφούμενες συνθήκες.

Και άλλες περιοχές του Δήμου Ωρωπού θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην «μέριμνα» της ΓΓΠΠ, όπως  ο Κάλαμος, ο Αυλώνας, το Καπανδρίτι και φυσικά  η Μαλακάσα.

Μακάρι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί σύντομα και όντος του επομένου διμήνου, κάτι που θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο, λόγο του όγκου εργασιών.

Ακολουθούν Δελτία Τύπου του ΣΔΙΠ, αλλά και του Δήμου Ωρωπού:

Δελτίο Τύπου ΣΔΙΠ, αναφορικά με δημοσιεύσεις για την πυροπροστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας

(Σάββατο, 15 Μαΐου 2021)

«… Προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και ως εκ τούτου να ενημερωθούν σωστά οι αναγνώστες σας, ιδού ένα μικρό ιστορικό του πώς φθάσαμε σήμερα στην εργολαβία από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την υλοποίηση της μελέτης καθαρισμού του κτήματος της Ιπποκρατείου Πολιτείας, που εκκρεμεί από τον Απρίλιο του 2018.

Στην περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας, δραστηριοποιείται από το 1968 ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Υγειονομικών ‘’ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ’’ ΣΥΝ.Π.Ε (ΣΔΙΠ), ο οποίος σύμφωνα με 4 Προεδρικά διατάγματα, έχει τη διαχείριση του κτήματος (7653 στρεμμάτων). Το χειμώνα του 2017 ο ΣΔΙΠ αποφάσισε την επικαιροποίηση μελέτης του δασολόγου Κίλια του 1939, για τον καθαρισμό του Κτήματος της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ. Η μελέτη ανατέθηκε με μειοδοτικό διαγωνισμό στη δασολόγο Καπανδριτίου κα Αναστασία Κοροβέση και έτσι τον Απρίλιο του 2018 ο ΣΔΙΠ την κατάθεσε στο Δήμο Ωρωπού για χρηματοδότηση. Σημειωτέον ότι το 44% την περιοχής ανήκει στο Δήμο Ωρωπου (δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες, σχολεία, άλση κλπ), το υπόλοιπο σε ιδιώτες και ένα μικρό τμήμα στον ΣΔΙΠ, ο οποίος πριν το Πάσχα 2021 με δαπάνες του καθάρισε τον, ιδιοκτησίας του, παραλίμνιο χώρο την λίμνης Μπελέτσι έκτασης 31 στρεμμάτων.

Ο τότε Δήμαρχος κ. Θωμάς Ρούσσης έστειλε την μελέτη στο δασαρχείο Καπανδριτίου, το οποίο με τη σειρά του την παραμονή της καταστροφής στο Μάτι (τυχαίο;), απάντησε με έγγραφό του ότι δεν έχει αρμοδιότητα σε ρυμοτομημένη περιοχή όπως η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Στη συνέχεια και παρά τις επανειλημμένες πιέσεις του ΣΔΙΠ προς τον Δήμο Ωρωπού, το θέμα παραπεμπόταν στις καλένδες.

Ο σημερινός Δήμαρχο κ. Γ. Γιασημάκης, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του ΣΔΙΠ, δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια, αυτό δε αποδεικνύεται και από τη στάση του κατά τη διάρκεια της Μήδειας (παντελής απουσία του Δήμου, επτά ημέρες αποκλεισμένοι οι κάτοικοι, χωρίς ρεύμα και νερό και διάνοιξη από τον Ελληνικό Στρατό, τη ΔΕΔΔΗΕ και το Πυροσβεστικό Σώμα, ύστερα από έκκλησή του ΣΔΙΠ να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη).

Έτσι λήφθηκε η απόφαση για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης της μελέτης του ΣΔΙΠ (και όχι του Δήμου Ωρωπού), απευθείας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, χωρίς τη διαχείρισή της από Δήμο ή Περιφέρεια (ευτυχώς), με συντονισμό της ιδίας, δεδομένου ότι η περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας γειτνιάζει με το Τατόι, οπότε μια πιθανή πυρκαγιά στην περιοχή θα έθετε σε κίνδυνο και τις επενδύσεις στα πρώην βασιλικά κτήματα.

Είναι, άλλωστε, ελληνική συνήθεια η οικειοποίηση της δουλειάς άλλων, χωρίς μάλιστα την παραμικρή αναφορά στη συμβολή τους στα δρώμενα. Άγνοια ή κόμπλεξ. Ας κρίνουν  οι αναγνώστες σας.

(Για τον ΣΔΙΠ  Ο Πρόεδρος του ΔΣ    Κώστας Α. Κραββαρίτης)

 

 

 

 

 

Ο Δήμος Ωρωπού (12 Μαΐου 2021)

«…Η μεγάλη κινητοποίηση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ωρωπού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και οι οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία έφεραν αποτέλεσμα.

Μετά από δύο συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και δύο τηλεσυνεδριάσεις παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, υψηλόβαθμων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και αποστολής εγγράφων και μελετών του δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου και ξεκίνησε άμεσα την υλοποίηση της μελέτης καθαρισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα που προβλέπει καθαρισμούς δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, δημιουργία ζωνών αντιπυρικής προστασίας εντός της Ιπποκρατείου Πολιτείας αλλά και περιμετρικά του οικισμού.

Από το πρωί της Τετάρτης 12 Μαΐου συνεργεία εργολάβων που έχουν μισθωθεί αποκλειστικά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησαν τις εργασίες τους από την περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού Γιάννης Δήμας επέβλεψαν την έναρξη των εργασιών καθαρισμού δρόμων και περασμάτων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

«Η επιμονή και η προσήλωση στην επίτευξη ενός μεγάλου και σημαντικού στόχου έφερε αποτέλεσμα. Είμαστε ικανοποιημένοι διότι με τις κατάλληλες ενέργειες μας και την υπεύθυνη ενημέρωση που παρείχαμε στους κ.κ.Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά ξεκίνησε άμεσα η υλοποίηση της μελέτης καθαρισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Θα καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο της Ιπποκρατείου συνολικού μήκους 96 χιλιομέτρων. Έχουν ξεκινήσει πολλά συνεργεία και οι εργασίες θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Από την περασμένη Δευτέρα κάποιες περιοχές του Δήμου μας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες καθαρισμού για το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο η Ιπποκράτειος Πολιτεία είναι ακόμα ο Κάλαμος, ο Αυλώνας, η Δροσοπηγή, είναι η Μαλακάσα και άλλα μέρη που θα γίνουν παρόμοιες εργασίες», δήλωσε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης…»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here