ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ» ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΩΝ.

0
367

Immanuel Kant: Το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό!!

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ» ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΩΝ.

Με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα covid, γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες μιας πάγιας πλέον τακτικής, όπου σημαντικότατες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού, για το μέλλον της περιοχής μας, δεν παραπέμπονται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά με επείγουσες διαδικασίες, εγκρίνονται μόνον από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και αυτό γεννά τεράστια και πολλά ερωτήματα.

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν, ότι πριν λίγες μέρες, την Πέμπτη 6/5/21 εγκρίθηκε από την επιτροπή αυτή, η σύσταση ενός Διαδημοτικού «Αναπτυξιακού Οργανισμού», στον οποίο μαζί με τον Δήμο Ωρωπού, θα συμμετέχουν και οι Δήμοι Θηβαίων, Τανάγρας, Ερέτριας, Διονύσου και Ν. Ηρακλείου. Οι Δήμοι πάντως όλοι αυτοί δεν είναι όμοροι.

Ο σχετικός Ν.4674/2020 της Πολιτείας, αναφέρεται στην «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ..». Συνεπώς παρέχεται στους Δήμους η δυνατότητα να δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν μέσω των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» την σύμπραξη των ιδιωτικοποιήσεων, τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, την υλοποίηση Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) και την διαχείριση υποδομών από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Πολιτεία ορθά μερίμνησε σε αυτή την σύσταση Δημοτικών και Διαδημοτικών «Αναπτυξιακών Οργανισμών», που ως στόχο θα έχουν, να «τρέξουν» μεγάλα αναπτυξιακά έργα, μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, να εκλείψουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του δημοσίου και να υπάρχει βοήθεια στο έργο των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών και των Οργανισμών τους, εκεί ακριβώς όπου υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και συμφέροντα, ώστε να αντιμετωπισθούν τα κοινά προβλήματα, με μεγαλύτερη ευελιξία.

Πάντως πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί υπάρχουν αναφορικά με τo προπέτασμα καπνού της fast track διαδικασίας έγκρισης από την οικονομική επιτροπή.

Γιατί παρατηρείται τόση βιασύνη στην διευθέτηση γαιών στην περιοχή;;

Ποια είναι τα κοινά σημεία σύμπραξης του Δήμου Ωρωπού, με τον Δήμο Θηβαίων, Διονύσου, Ν. Ηρακλείου ή/και Ερέτριας;;

Δεν είμαστε αντίθετοι στην συνεργασία ιδιωτών και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά μην ξεχνάμε ότι οι ρόλοι δημόσιου και ιδιωτικού φορέα είναι σαφέστατα ορισμένοι, ήτοι:

  • Αξιοποιείται η τεχνογνωσία και η αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα ενώ παράλληλα το δημόσιο διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο.
  • Κατασκευάζονται ποιοτικά έργα και ταυτόχρονα παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες/ χρήστες των έργων αυτών.
  • Σημαντικό εργαλείο τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης μοχλεύοντας ιδιωτικούς πόρους σε αναπτυξιακά έργα με πολλαπλασιαστικό όφελος.
  • Ο δημόσιος φορέας διατηρεί την ιδιοκτησία των παγίων και τον ισχυρό ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο, δίνοντας την ευκαιρία να υλοποιούνται δημόσια έργα ακόμα και σε δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες.

Η Δημοτική Αρχή του κου Γιασημάκη, όφειλε να διαχειριστεί με σοβαρότητα αυτό το σημαντικό θέμα, να συζητήσει και να καταθέσει αναλυτικότατα όλες τις παραμέτρους του προγράμματός της, στο Δημοτικό Συμβούλιο, να γίνουν γνωστές οι θέσεις όλων των παρατάξεων, να υπάρξουν συγκεκριμένες αρχές και δεσμεύσεις, ταυτόχρονα να έχει πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες, και μετά να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η Νέα Ομοσπονδία συμφωνεί με την δημιουργία «Αναπτυξιακού Οργανισμού», αλλά με διαφάνεια, διάλογο και ξεκάθαρες προτάσεις προς όφελος του Δήμου και των πολιτών του.

Δεν δεχόμαστε ο Δήμος Ωρωπού, να γίνει αποδέκτης λυμάτων και σκουπιδιών άλλων Δήμων. Αρκετά χρόνια ταλαιπωρήθηκε αυτός ο τόπος και υπήρξε μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας, από την ρύπανση του Ασωπού και όχι μόνον.

Σε 3 μήνες κε Δήμαρχε συμπληρώνονται 2 χρόνια από ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής σας Αρχής και δεν έχουμε δει ακόμη, ούτε διαβάσει κάτι για τους βιολογικούς.

Ποιο ακριβώς θα είναι το κέρδος του Δήμου μας και όλων ημών που διαμένουμε εδώ, από το συγκεκριμένο project;;

Ελπίζουμε κάποια στιγμή, κατά την διάρκεια της θητείας σας, να μπείτε στον κόπο να δώσετε κάποιες εξηγήσεις, ως οφείλετε.

Γ. Παπαγεωργίου

Α’ Αντιπρόεδρος

Νέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here