Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – -Ποντιακόν γενοκτονίαν –

0
434

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, την Σερβία, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται τμήμα της ενιαίας Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ήταν μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.
Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Ιστορικό:
Η διαδικασία εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται ιστορικά σε τρεις συνεχόμενες φάσεις: από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στρατό (1914-1916), η δεύτερη τελειώνει με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918) και η τελευταία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1918-1923).

Α’ και Β’ φάση:
Το κύμα μαζικών διώξεων ξεκίνησε στον Πόντο με την μορφή εκτοπίσεων το 1915. Οι εκτοπίσεις συνεχίζονταν ακατάπαυστα και κατά την εποχή που τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Τραπεζούντα στις αρχές του 1916. Ιδιαίτερα με το πρόσχημα ότι οι Πόντιοι υποστήριζαν τις κινήσεις των Ρώσων μεγάλος αριθμός κατοίκων από τις περιοχές της Σινώπης και της Κερασούντας εκτοπίστηκαν στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Σημειώθηκαν επίσης και εξαναγκαστικοί εξισλαμισμοί γυναικείων πληθυσμών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του επίσκοπου Τραπεζούντας, ο αριθμός των θυμάτων αυτών των πολιτικών ανήλθε, για εκείνο το διάστημα, σε 100.000 περίπου. Δεν έπαψαν και οι διαμαρτυρίες από Αυστριακούς και Αμερικανούς διπλωμάτες κατά της οθωμανικής κυβέρνησης.

Γ’ φάση:
Ύστερα από την συνθηκολόγηση της Ρωσίας και την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιοχή, εντάθηκαν οι διώξεις στην περιοχή. Με την άφιξη του Κεμάλ Ατατούρκ, τον Μάιο του 1919, στην περιοχή και την έξαρση του κινήματός του εντάθηκε η δράση ατάκτων ομάδων (τσετών) κατά των χριστιανικών πληθυσμών.
Στις 29 Μαϊου ο Κεμάλ ανέθεσε στον περιβόητο τσέτη, Τοπάλ Οσμάν, την επιχείρηση για τη διενέργεια μαζικών επιχειρήσεων εξόντωσης κατά του τοπικού πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν οι σφαγές και οι εκτοπίσεις των Ελλήνων στη Σαμψούντα και σε 394 χωριά της περιοχής, κατοικημένα από ελληνικούς πληθυσμούς. Σχετικές αναφορές έχουν καταγραφεί από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και από τον Αμερικανό πρέσβη Χένρυ Μοργκεντάου.
Μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 1920 πραγματοποιήθηκε η πυρπόληση της Μπάφρας και η μαζική εξόντωση των 6.000 Ελλήνων που είχαν σπεύσει να βρουν προστασία στις εκκλησίες της περιοχής. Συνολικά από τους 25.000 Έλληνες που ζούσαν στις περιοχές της Μπάφρας και του Ααζάμ, το 90% δολοφονήθηκε, ενώ από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.
Οι προύχοντες και οι προσωπικότητες του πνεύματος, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα λεγόμενα “Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας” στην Αμάσεια, κατά τον Σεπτέμβριο του 1921. Παράλληλα, σημειώνονταν και εξαναγκαστικές αποσπάσεις νεαρών κοριτσιών και αγοριών από τις οικογένειές του, τα οποία δίνονταν για τα χαρέμια των εύπορων Τούρκων.

Θύματα στη Μικρά Ασία και τη Θράκη:
Για τον ελληνικό πληθυσμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη από την Άνοιξη του 1914 μέχρι το 1923, ο Αριστοκλής Ι. Αιγίδης στο σημαντικότατο βιβλίο που έγραψε για το προσφυγικό ζήτημα “Η Ελλάς χωρίς τους πρόσφυγας” (Αθήνα 1934) τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος». Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τονίζει ότι «μιλάμε για πάνω από 800.000 Έλληνες». Στις 20 Μαρτίου 1922, ο Άγγλος διπλωμάτης Ρέντελ συνέταξε ένα μνημόνιο για τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των χριστιανών από το 1919 κι έπειτα. Στο προοίμιο αυτού του μνημονίου διαβάζουμε:

«Η επίτευξη της ανακωχής με την Τουρκία, στις 30 Οκτωβρίου 1918, φάνηκε να επέφερε μια προσωρινή παύση των διωγμών των μειονοτήτων εκ μέρους των Τούρκων, που διαπράχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στην επιδίωξη αυτών των διωγμών, είναι γενικώς αποδεκτό … ότι πάνω από 500.000 ‘Έλληνες εξορίστηκαν, εκ των οποίων συγκριτικώς ελάχιστοι επέζησαν…».

Διεθνής αναγνώριση:
Πριν από τον όρο “Γενοκτονία” υπήρχε ο όρος “Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας”. Πρόβλημα στη δίκη των γενοκτόνων μπορεί να υπάρξει με το νομικό όρο “nullum crimen nulla poena sine lege”, δηλαδή δίχως προϊσχύοντα νόμο δεν υπάρχει έγκλημα ούτε ποινή.

Ο όρος της Γενοκτονίας δεν υπήρχε την εποχή εκείνη, έτσι η τιμωρία και καταδίκη εκείνων τίθεται υπό ερωτηματικό. Το ποινικό Δίκαιο, για να εξασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείριση των κατηγορουμένων δεν μπορεί να δράσει αναδρομικά. Από την άλλη άποψη όμως σε όλα τα νομικά πλαίσια υπήρχε η τιμωρία της δολοφονίας.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επίσης, στο 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».
Στο Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων, και εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).»

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες και δεν παραδέχεται ότι υπήρξε γενοκτονία.Ωστόσο πολλοί τούρκοι επιστήμονες έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία.

Ενιαία Γενοκτονία των Ελλήνων:
Στο πλαίσιο της συνολικής θέωρησης του θέματος, έχει προταθεί από Φορείς και Ενώσεις προσφύγων η ενιαία και καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής https://el.wikipedia.org/…/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE… και όχι η αποσπασματική ανάδειξή της με τοπικιστικά χαρακτηριστικά.
https://el.wikipedia.org/…/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE…

* Ε γενοκτονίαν Πόντουν αναφέρεταιν σε σπαγαδες και κτοπισμούς ναντίον Ελλενικών πλεθεσμών στεν περιοχέν του Πόντου που πραγματοποιέθεκαν απ το κίνεμαν των Νεότουρκων κατ τεν περίοδον 1914-1923. Εκτιμάταιν ότι στοίχισε τη ζωέν περίπου 213.000-368.000 Ελλένων. Οι πιζώντενς κατέφυγαν στεν Ελλάδαν. Τα γεγονόταν αυτάν γνωρίνται επισέμως ως γενοκτονία από το Ελλενικόν Κράτονς.

Θύματα:
Για το ελλενικόν πλεθυσμόν έγραψεν για το προσφυγικό ζήτημα :
μιλάμεν για πάνων απόν 800.000 Έλλενες ηκτοπισενονς
Στις 20 Μαρτς 1922, ο διπλωμάτες Ρέντελ συνέταξεν έναν μνεμόνιον για τες τουρκικές ωμότετες σε χριστιανών απόν το 1919 κι έπειταν. https://pnt.wikipedia.org/…/%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE…

** Геноци́д понти́йских гре́ков (греч. Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, тур. Pontus soykırımı iddiaları — букв.: геноцид понтийских греков) — преднамеренное физическое уничтожение коренного греческого населения исторического Понта, осуществленное правительством младотурок и продолженное кемалистами в период 1914—1923 годов в Османской империи.
Геноцид понтийских греков является частью более широкого Геноцида греков Малой Азии, но рассматривается отдельно в силу географической изоляции региона Понта и ряда геополитических и исторических особенностей, >>> https://ru.wikipedia.org/…/%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1…

*** Αφιερώματα – Η Γενοκτονία των Ποντίων – Σαν Σήμερα .gr
www.sansimera.gr/articles/140

**** Pontian Genocide and Asia Minor Holocaust – Η γενοκτονία των Ποντίων (Αγγλικά)
http://web.archive.org/…/http://www.aihgs.com/pontus.htm

***** Ποντιακό Ζήτημα-Υπεύθυνοι γενοκτονίας
http://web.archive.org/…/el/pont-zitima/ipeuthini.htm

****** Ποντιακό Ζήτημα-Μνήμη για την Ποντιακή Γενοκτονία
http://web.archive.org/…/ponti…/el/pont-zitima/mnimi.htm

******* Γιανναράς Χρήστος, “Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”, ομιλία, 19-5-2006, Θεσσαλονίκη. http://pontos-genoktonia.gr/%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE…

******** Γενοκτονία των Ελλήνων – Greek genocide – Génocide grec pontique – Геноцид понтийских греков – Rum Kırımı – Genocido de la grekoj de la Ponto.
Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, Συνέχεια>>> https://www.facebook.com/…/a.88057…/1053176898067284/…


Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ. 1
https://youtu.be/EjTHupVw0LA

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ. 2
https://youtu.be/OPC7r3iG6ok?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ. 3
https://youtu.be/VxfZPJszDkw?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ. 4
https://youtu.be/7ftqZgkc7lQ?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ. 5
https://youtu.be/PYrMWOIYYcI?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ. 6
https://youtu.be/G3JuWk5BtWM?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ. 7
https://youtu.be/E7Gc-dNYgcg?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ. 8
https://youtu.be/ZSWCH11RVJ8?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ. 9
https://youtu.be/dNPzXRSX79Q?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ.10
https://youtu.be/zdLRt8OR3jo?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ.11
https://youtu.be/v-I5DsLWWws?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ.12
https://youtu.be/iHbvYJMT6DE?list=PL69B977D1C49495E4

Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου Επ.13
https://youtu.be/davivo4dih4?list=PL69B977D1C49495E4

$ Ancient Pyrrhic Dance (Hellenic War Dance): Athens 1997 – ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ Χορός https://youtu.be/44GNmZMGiIw?list=PL69B977D1C49495E4

$$ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ – Η ΡΩΜΑΝΙΑ EΠΑΡΘΕΝ (ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ) https://youtu.be/ivlVH96aCS4?list=PL69B977D1C49495E4

$$$ Πυρρίχιος ο Χορός των Θεών [Ντοκιμαντέρ]
https://youtu.be/aIZI1ZWont4?list=PL69B977D1C49495E4

$$$$ Σέρρα – Ο Χορός των Ποντίων [Ντοκιμαντέρ]
https://youtu.be/WcZxQxA_Vv4?list=PL69B977D1C49495E4

$$$$ Πυρρίχιος χορός (σέρρα) – Pirixios xoros (serra)
https://youtu.be/0FT4Rxb0yvs

Tin patridam’ ekhasa –

“Την πατρίδαμ΄ έχασα”. https://youtu.be/9835AnLaEiM 

** Την πατρίδα μου έχασα.
* Την πατρίδαμ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα.
Λύουμαι κι αροθυμώ, όι όι ν’ ανασπάλω κι επορώ.
** Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα.
Κλαίω και νοσταλγώ, όι όι να ξεχάσω δεν μπορώ.

* Μίαν κι άλλο ’σην ζωή μ’ σο πεγάδι μ’ σην αυλή μ’ .
Νέροπον ας έπινα, όι όι και τ’ ομμάτα μ’ έπλυνα.
** Άλλη μια φορά στη ζωή μου στο πηγάδι μου στην αυλή μου.
Να έπινα νερό, όι όι και να έπλυνα τα μάτια μου.

* Τά ταφία μ’ έχασα ντ’ έθαψα κι ενέσπαλα.
Τ’ εμετέρτς αναστορώ, όι όι και ’ς σο ψυόπο μ’ κουβαλώ.
** Έχασα τους τάφους μου αυτούς που έθαψα και δεν ξέχασα.
Θυμάμαι τους δικούς μο, όι όι και στην ψυχή μου τους κουβαλώ.

*Εκκλησίας έρημα, μοναστήρα ακάντηλα, πόρτας και παράθυρα, όι όι επέμναν ακρόνυχτα.
** Εκκλησίες έρημες, μοναστήρια χωρίς καντήλια, πόρτες και παράθυρα, όι όι έμειναν ορθάνοιχτα.

Οι Φονιάδες έχουν Ονοματεπώνυμο, Τοπάλ Οσμάν: Ποιος ήταν ο αδίστακτος σφαγέας των Ποντίων…, η συνέχεια εδώ>>> http://www.pontos-news.gr/…/topal-osman-poios-itan-o…

G100 Τι συμβολίζει το επετειακό λογότυπο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου…, η συνέχεια εδώ>>> http://efxinospontos.gr/…/4491-ti-symvolizei-to…
O Αρκάς Δημήτρης Διαμαντόγιαννης σχεδίασε το επίσημο λογότυπο G για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων…, η συνέχεια εδώ>>> https://www.astros-kynourianews.gr/%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF…/

14 Σεπτεμβρίου η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος… https://www.facebook.com/…/a.88057…/1053176898067284/…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here