ΟΨΙΜΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ;

0
437

Εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς συμπολίτες μας, το τεράστιο(όψιμο κατά την γνώμη μας) ενδιαφέρον που επέδειξαν οι κυβερνώντες, με την πρόθεση υλοποίησης και ολοκλήρωσης της μελέτης πυροπροστασίας της Ιπποκρατείου Πολιτείας, προϋπολογισμού περίπου 2.500.000€.

Μια μελέτη που εκπονήθηκε σχεδόν πριν μια δεκαετία και σύρονταν τόσο στα γραφεία των Υπουργών των εκάστου κυβερνώντων, όσο και στο Δημαρχιακό Γραφείο του Δήμου Ωρωπού, σε τρεις μάλιστα Δημοτικές Θητείες. Ήταν και είναι πασιφανές πως μόνο το επίσημο Ελληνικό Κράτος με τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες του, καθώς και τις ταμειακές δυνατότητές του, θα ήταν ο μοναδικός φορέας υλοποίησης ενός τόσο μεγάλου έργου, καθώς φάνταζε αδύνατο ο Θεσμός του Δημάρχου Ωρωπού και το Δημοτικό του συμβούλιο, με την εξευτελιστική τακτική επιχορήγηση των 185.000€ ανά έτος ΣΥΝΟΛΙΚΑ για ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ, να καταφέρει την πραγματοποίηση μιας τέτοιου μεγέθους μελέτης.

Το καιρικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ», προκάλεσε τεράστιες ζημίες στα περιαστικά δάση της περιοχής μας, μετατρέποντας τα σε ενεργές μπαρουταποθήκες με συνθήκες όχι απλής πυρκαγιάς, αλλά ολικής καταστροφής και τραγωδίας, ίσως και μεγέθους της περιοχής ΜΑΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, όπου θρηνήσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές!

Ακόμα όμως και αυτές οι συνθήκες, δεν θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τους κυβερνητικούς ιθύνοντες και το «πρωτόγνωρο και εξαιρετικό» ενδιαφέρον που επέδειξαν για την περιοχή, μιας και δεν έχουν πείσει κανένα για χρόνια  έως σήμερα, σχετικά με την αντίδραση των άμεσων αντανακλαστικών τους!

Ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, είπαν κάποιοι σοφοί κάποτε! και δυστυχώς επιβεβαιώνονται μέχρι τις μέρες μας. Διαβάστε παρακάτω την εμβληματική σκέψη-επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ετοιμάζεται για το Βασιλικό Κτήμα Τατοίου και αναλογιστείτε πόσο κοντά βρίσκεται σε ευθεία, από το Δάσος της Ιπποκράτειου και των Αφιδνών.

Τέτοιου μεγέθους τιτάνιες επενδύσεις, θα πρέπει να «προστατεύονται» από κάθε λογής κινδύνους, προβλέψιμους αλλά και απρόβλεπτους! Σταματάμε τις σκέψεις μας εδώ με την ελπίδα οι κυβερνώντες, να δείξουν την ιδία «σπουδή- ευαισθησία-ενδιαφέρον» και για άλλες περιοχές του Δήμου μας, με ανάλογο φυσικό μικροπεριβάλλον όπως το Καπανδρίτι, το Μαρκόπουλο, το Κάλαμο(που έχει καεί δυο φορές την τελευταία πενταετία), Μικροχώρι, Αυλώνα(ότι έχει απομείνει)…κλπ.

Είναι ευκαιρία για τον Δήμο μας και για τα τεράστια διοικητικά όριά του, να καταφέρει ο σημερινός Δήμαρχος να προκαλέσει το ανάλογο ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές του τόπου μας. Τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας είναι ακόμα ζεστά, αλλά ο φόβος και οι σκέψεις μιας καταστροφικής πυρκαγιάς, υπάρχει στις καρδιές όλων των κατοίκων μας, ακόμα και μακριά από την Ιπποκράτειο Πολιτεία…

 

 

 

 

 

Η ανάπλαση του Τατοΐου

Η ανακαίνιση των 42 ιστορικών κτιρίων και των υποδομών του κτήματος και η ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος του Τατοΐου, εντάσσεται στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό που θα φθάσει τα 45 εκατ. ευρώ.  Στόχος της δράσης είναι να δοθεί ένας νέος χώρος πρασίνου και ψυχαγωγίας στους κατοίκους της Αττικής ενώ θεωρείται ό,τι θα αποτελέσει και σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.

Πρόσφατα ήρθε και η ομόφωνη γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε για τις οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανική) που αφορούν στην αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ανάκτορο μετατρέπεται σε μουσείο  και οι χώροι του θα αντανακλούν την περίοδο του Γεωργίου του Α´, εκθέτοντας  έπιπλα,  αντικείμενα, πίνακες, κλπ. Ενώ στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις και η αίθουσα του κινηματογράφου, θα χρησιμοποιείται  για προβολές ιστορικού υλικού.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συνάντησαν την υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, και αποκαλύπτουν τα σχέδια για τη µεγάλη ανάπλαση των θερινών ανακτόρων και πώς αυτή θα αναβαθµίσει την τουριστική δραστηριότητα

Σε δύο χρόνια από σήµερα τίποτα δεν θα θυµίζει τις εγκαταλελειµµένες εγκαταστάσεις των πρώην βασιλικών ανακτόρων του Τατοΐου και τις εικόνες ντροπής από τα ρηµαγµένα ανάκτορα, των οποίων η αναβάθµιση καθυστερούσε για χρόνια. Οι βασικοί λόγοι;

Γραφειοκρατία και… ιδεοληψία.

Όποιος έπαιρνε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει την προσπάθεια αναστήλωσης χαρακτηριζόταν «βασιλικός» και σκόνταφτε πάνω σε κοινωνικοπολιτικά στερεότυπα. Το Τατόι είναι κοµµάτι της ελληνικής ιστορίας και σήµερα γυρίζει σελίδα. Μέχρι το 2025 θα είναι ένας πολυσύνθετος τουριστικός και πολιτιστικός πυρήνας της Αθήνας, της Αττικής, µε πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, υπηρεσίες wellness – spa και εστίασης και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα συµβάλλουν δραστικά στην εθνική οικονοµία. Διότι ο µεγάλος στόχος δεν είναι µόνο η βιωσιµότητα, αλλά και η κερδοφορία που θα αφήσει η µεγάλη αυτή επένδυση, µε εκτιµώµενο συνολικό προϋπολογισµό 97-130 εκατ. ευρώ.

Σηµαντικό ρόλο στην επιθυµητή αυτοχρηµατοδότηση θα έχει η πρότυπη ξενοδοχειακή µονάδα που σχεδιάζεται να λειτουργήσει εντός του κτήµατος. Θα είναι µόνο ένα ξενοδοχείο και θα κρατήσει το ιστορικό όνοµα «Το Τατόιον».

«Ο στόχος είναι το “Τατόιον”, ναι µεν, να λειτουργήσει ως πρότυπη ξενοδοχειακή µονάδα, αλλά, για να µπορέσει να είναι ανταγωνιστική και ανταποδοτική, ο φορέας διαχείρισής της θα πρέπει να συµπεριλάβει και κάποια από τα παρακείµενα κτίρια, όπως οι στρατώνες κ.λπ.», εξήγησε η υπουργός Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση µε την εφηµερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο υπουργικό της γραφείο.

«Από εκεί και πέρα, µέσα στο κτήµα θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις εστίασης, εστιατόρια, καφετέριες και αναψυκτήρια, που θα συνδυάζονται µε τη λειτουργία των µουσειακών υποδοµών, αλλά και ανεξάρτητα από αυτές. Στη µελέτη βιωσιµότητας έχει προβλεφθεί και η λειτουργία ενός εστιατορίου υψηλής γαστρονοµίας», ανέφερε και τόνισε πως στόχος είναι να χρησιµοποιούνται τα προϊόντα που θα παράγονται στο κτήµα και στο αγρόκτηµα, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιµότητα και η ποιότητα. Στόχος είναι τα όποια κέρδη να επανεπενδύονται στο ίδιο το κτήµα. Η υπουργός δίνει µεγάλη σηµασία στην τουριστική ανάπτυξη που προβλέπεται για το Τατόι, κάνοντας λόγο για υψηλή επισκεψιµότητα. «Σύµφωνα µε τη µελέτη βιωσιµότητας, οι επισκέπτες του Τατοΐου θα µπορούν να επιλέγουν να διαµένουν είτε στο “Τατόιον” είτε σε άλλες ξενοδοχειακές µονάδες της Αθήνας ή της Αττικής. Υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες του κτήµατος µπορεί να κυµαίνονται ετησίως από 1,5 έως 1,7 εκατοµµύρια», εκτίµησε, διαβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο, πέρα από φιλόδοξο και οραµατικό, είναι και ρεαλιστικό. «Από τη στιγµή που θα ολοκληρωθεί, θα προσφέρει έναν πολύ σηµαντικό αναπτυξιακό πόρο. Και δεδοµένου ότι ο τουρισµός της Αττικής βασίζεται στην ελληνική πρωτεύουσα, και ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο, έχουµε ως στόχο να διευρύνουµε τον χρόνο παραµονής των επισκεπτών στην Αθήνα».

 

 

 

 

Το ερώτηµα που προκύπτει είναι ποιος θα αναλάβει τη µεγάλη επένδυση του Τατοΐου, µιας και, σύµφωνα µε τις πρώτες πληροφορίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται από επιχειρηµατίες άµεσα σχετιζόµενους µε τους κλάδους της εστίασης, της φιλοξενίας και του αγροτικού τοµέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here