Κατατέθηκε ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση: Τέλος η απλή αναλογική, δήμαρχος με 43%+1… ΑΛΛΑΓΕΣ

0
516

Το νέο εκλογικό σύστημα που θα ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση κατέθεσε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Με τις προωθούμενες αλλαγές μπαίνει τέλος στον θεσμό της απλής αναλογικής και οι τοπικές αρχές εκλέγονται με πλειοψηφία 43% (και μία ψήφο) από την πρώτη Κυριακή.

Επίσης, μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ξανά ανά πενταετία (και όχι 4 χρόνια που ίσχυε έως τώρα). «Το παρόν σχέδιο νόμου επιλύει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με την εφαρμογή του ν.455/2018 (Α’ 133) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, που επέβαλε μια άκριτη εφαρμογή της λεγόμενης «απλής αναλογικής» στον τρόπο κατανομής των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

«Το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκει την επαναφορά σε γενικές γραμμές του μηχανισμού κατανομής εδρών που ίσχυε πριν το 2019, για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού συστήματος που θα ευνοεί τη συνεπή υλοποίηση του προγραμματικού λόγου του εκλεγέντος δημάρχου και περιφερειάρχη, αντίστοιχα, μέσω της διασφάλισης της αναγκαίας πλειοψηφίας στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο», επισημαίνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του νομοσχεδίου οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024.

Πηγή: iefimerida.gr

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρουν οι προωθούμενες διατάξεις έχουν ως εξής:

Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.

Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

“Μαχαίρι” στον αριθμό Αιρετών της τοπικής δημοκρατίας βάζει η Κυβέρνηση.

Στο Νομοσχέδιο που κατετέθη  στη Βουλή, μειώνεται ο αριθμός των Συμβούλων που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023 στα Δημοτικά, Κοινοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Σύμφωνα με την Έκθεση του ΓΛΚ , επί των προϋπολογισμών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού « προκαλείται εξοικονόμηση δαπάνης, από το έτος 2024 και εφεξής, λόγω της μείωσης του αριθμού των μελών των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων και την ως εκ τούτου καταβολή σε μικρότερο αριθμό δικαιούχων της αποζημίωσης και των εξόδων μετακίνησης, κατά περίπτωση, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των εν λόγω Συμβουλίων. Το ύψος της εν λόγω εξοικονόμησης εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά (αριθμός μελών, ύψος αποζημίωσης, χιλιομετρικές αποστάσεις, κατά περίπτωση, κλπ).

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου όσον αφορά στην καταβολή της ετήσιας αποζημίωσης για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, η εν λόγω εξοικονόμηση εκτιμάται στο ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ περίπου». Ας δούμε, λοιπόν, πως διαμορφώνεται ο νέος αριθμός Αιρετών ανά Συμβούλιο:

ΔΗΜΟΙ – Άρθρο 3

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από:

– 13 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους,

– 15 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 2.001 έως 5.000 κατοίκους,

– 19 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 5.001 έως 10.000 κατοίκους,

– 25 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 10.001 έως 30.000 κατοίκους,

– 29 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 30.001 έως 50.000 κατοίκους,

– 35 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 50.001 έως 100.000 κατοίκους,

– 39 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 100.001 – 200.000 κατοίκους και

– 43 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 200.001 και άνω κατοίκους.

Εάν οι Δημοτικές Ενότητες Δήμων με πληθυσμό από 10.001 έως 30.000 κατοίκους και από 30.001 έως 50.000 κατοίκους, που έχουν συσταθεί με το αρ.2 του ν.3852/2010, υπερβαίνουν τις 6, ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τους είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα.

 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 ΚΑΤΟΙΚΩΝ – Άρθρο 4

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας αποτελείται από:

– μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από 301 έως 2.000 κατοίκους,

– 5 μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,

– 11 μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και

– 15 μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από 50.001 και άνω κατοίκους.

Δεν καταργούνται τελικά τα Συμβούλια Κοινοτήτων στους Δήμους της Αττικής

Μια σημαντική τροποποίηση χαρακτηρίζει το εκλογικό Νομοσχέδιο που κατετέθη στη Βουλή, εν συγκρίσει με το περιεχόμενο που είχε, όταν ετέθη σε επίσημη δημόσια διαβούλευση. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έντονα συζητήθηκε, στην έκδοση της διαβούλευσης   προβλεπόταν ότι δεν θα εκλέγονται Συμβούλια Κοινοτήτων στους Δήμους της Αττικής, ανεξαρτήτως πληθυσμού, με συγκεκριμένες ρητές εξαιρέσεις. Ειδικότερα, στο Ν/Σ της επίσημης διαβούλευσης, οι παρ.4 και 5 του άρθρου 2 «Αρχές Δημοτικών Κοινοτήτων» όριζαν:

« 4. ΔΕΝ εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση: τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στον Δήμο Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, στους Δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

  1. Στην περίπτωση μη εκλογής Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας όπως ορίζει η παρ.4, οι αρμοδιότητεςτου Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ασκούνται απότην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο ».

Αυτές οι δύο παράγραφοι στο κατατεθέν Νομοσχέδιο δεν υπάρχουν, έχουν απαλειφθεί.

Πρόκειται εμφανώς για οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης στην έντονη κριτική που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Προσωπικά για το Μάκη Βορίδη πρόκειται για εντυπωσιακή “κυβίστηση”, καθώς δεν φθάνει που είχε θέσει την κατάργηση σε διαβούλευση, επιπλέον έδινε και πομπώδεις συνεντεύξεις, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ορθότητας της κατάργησης ειδικά στην Αττική, με επιχειρήματα περί δήθεν ενίσχυσης της «ομογενοποίησης» των Δήμων της Αττικής, επιχειρήματα που τελικά (όπως απεδείχθη από την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων) δεν έστεκαν…

Στα ύψη τα παράβολα για τους Υποψήφιους των Αυτοδιοικητικών Εκλογών

Εμμένει η Κυβέρνηση στην αύξηση των παραβόλων που θα πρέπει να πληρώσουν οι Υποψήφιοι των Αυτοδιοικητικών Εκλογών το 2023. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όλες οι Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις της ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και εκλογικής ισχύος, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους κατά τη διαβούλευση του Νομοσχεδίου.

Πρόκειται για μία κίνηση που – σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των υποψηφίων στο 150 % – προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά, οδηγώντας σε αδιέξοδο σειρά υποψήφιων Δημάρχων.

Με διατάξεις σαν αυτή, προωθούνται οι πάσης φύσεως εξαρτήσεις της Αυτοδιοίκησης, από οικονομικές, επιχειρηματικές, κομματικές και κάθε λογής δυνάμεις, που ενδεχομένως πρόθυμα θα “διευκολύνουν” έναν υποψήφιο Δήμαρχο να κατεβάσει Συνδυασμό, προσδοκώντας την επόμενη ημέρα των εκλογών τη συνεργασία του…

Ο AIRETOS στον Πίνακα που ακολουθεί αποτύπωσε το πριν και το μετά, όπως διαμορφώνεται βάσει της παρ.6 του αρ.15 και της παρ.6 του αρ.52 του κατατεθέντος Νομοσχεδίου  :

 

ΑΙΡΕΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΙΣΧΥΟΝ

ΠΑΡΑΒΟΛΟ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Δήμαρχος 200 200
Δημοτικός Σύμβουλος 50 80
Σύμβουλος Κοινότητας 10 50
Πρόεδρος Κοινότητας 10 10
Περιφερειάρχης 200 500
Περιφερειακός Σύμβουλος 50 100

 

Όπως βλέπετε, το παράβολο παραμένει σταθερό μόνο για τον υποψήφιο Δήμαρχο και για τον υποψήφιο Πρόεδρο Κοινότητας.

Για τους Συμβούλους Κοινότητας πενταπλασιάζεται. Για τους Δημοτικούς Συμβούλους αυξάνεται από 50 στα 80 ευρώ. Ενώ και στις Περιφέρειες, ο πολλαπλασιασμός στο “χαράτσι” των Υποψήφιων είναι εντυπωσιακός.

Εάν είστε από τους “τυχερούς” που τα ποσά μεμονωμένα σας φαίνονται αμελητέα, θα ήταν χρήσιμο να σημειώσουμε αυτό που αποτελεί κοινό “μυστικό” σε όλη τη Χώρα, ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις για το παράβολο της υποψηφιότητας “συνδράμει” ο Επικεφαλής του Συνδυασμού, άρα το ποσά λειτουργούν σωρευτικά.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την 19η Μαίου, άσκησε εκ νέου κριτική στην αύξηση των παραβόλων, αναφέροντας σχετικά: «Έκανα έναν υπολογισμό ότι στο Δήμο μου για παράδειγμα, τα παράβολα που θα πρέπει να πληρωθούν είναι 26.000 ευρώ. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι στο μεγαλύτερο βαθμό τα πληρώνουμε εμείς »

«Δεδομένου ότι κανείς δεν πληρώνει παράβολα, τα πληρώνει όλα ο Επικεφαλής», συμπλήρωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here