«Ακατάλληλος κρίνεται ο συνθετικός χλοοτάπητας του γηπέδου Αυλώνα»

0
415

Ακατάλληλο συνθετικό χλοοτάπητα προτίθεται να τοποθετήσει, στο υπό ανακαίνιση γήπεδο της Δ.Ε. Αυλώνα, η Δημοτική Αρχή Ωρωπού στην πρεμούρα της να επιδείξει το πρώτο και μοναδικό έργο της, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Το ερώτημα που αμέσως γεννάται, είναι, εάν πρόκειται για μια προκλητική ή ηθελημένη παντελή άγνοια στις προδιαγραφές που έχουν συμπεριληφθεί στη μελέτη για την αγορά και τοποθέτηση του νέου συνθετικού χλοοτάπητα.

Πιο συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή του κ. Γιασημάκη επιχειρεί να ανακαινίσει το γήπεδο της Δ.Ε. Αυλώνα, που τόσο έχει διαφημίσει, με ακατάλληλο, συνθετικό χλοοτάπητα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το εγχείρημα, συνολικού προϋπολογισμού 612.398,80€, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για την «Αναβάθμιση γηπέδου ποδοσφαίρου στην Δ.Ε. Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού», που ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ωρωπού, την 12η Απριλίου 2021, στο γήπεδο προβλέπεται να τοποθετηθεί συνθετικός χλοοτάπητας πάχους μόλις…41 mm!!!

Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση, όταν σε όλα τα αντίστοιχα γήπεδα στην Ελλάδα, τοποθετούνται, πλέον, συνθετικοί χλοοτάπητες, 6ης γενιάς, πάχους 60mm. Επίσης, το υλικό πλήρωσης ΤΡΕ (συνθετικό πολυμερές) δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση για την Ελλάδα, καθώς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, αυτό λιώνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε όσα γήπεδα στη χώρα μας, κατά το παρελθόν, τοποθετήθηκε συνθετικός χλοοτάπητας πάχους 41mm και το υλικό πλήρωσης ήταν (ΤΡΕ), τα συνεργεία αναγκάστηκαν το καλοκαίρι να τον ξηλώσουν, καθώς έλιωνε από τον ήλιο, ενώ, κατά τη διάρκεια χαμηλών θερμοκρασιών, αυτό πάγωνε και μετατρέπονταν σε σβόλους. Αυτή η μεταβολή της σύστασης του χλοοτάπητα, λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τραυματισμούς των αθλητών και καθιστούν το έργο παντελώς άχρηστο.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι συνθετικοί χλοοτάπητες με τόσο μικρό πάχος χρησιμοποιούνται μόνο στην κατασκευή γηπέδων 5χ5.

Σαν μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφέρουμε ότι το γήπεδο του Συκαμίνου το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 2004, πριν δηλαδή από 17 ολόκληρα χρόνια, ο χλοοτάπητας είχε το πάχος 50mm (τότε ήταν ο καλύτερος και για αυτό έχει αντέξει μέχρι σήμερα).

Παρά ταύτα, η Δημοτική Αρχή προχωρά με τρόπο ακατανόητο στην προκήρυξη με «φωτογραφικό διαγωνισμό» αγοράς ενός χλοοτάπητα ο οποίος δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του γηπέδου του Αυλώνα, αλλά προφανώς τον προμηθευτή. Πετάει ουσιαστικά χρήματα στον αέρα για ένα έργο το οποίο θα κληθεί, σύντομα, να ξανά επισκευάσει.

Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή, προχωρά στην ανακαίνιση του γηπέδου κάνοντας «πασαλείμματα», χωρίς καν να προβεί στη διαδικασία ελέγχου της ποιότητας του χλοοτάπητα που ενδείκνυται, μόνο και μόνο για να επιδείξει, έστω, ένα δικό της έργο.

Ένα έργο κύριε Γιασημάκη πρέπει και επιβάλλεται να γίνει σωστά!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι ακατανόητο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλευρά όλων των Δημοτών, για ποιο λόγο να μην τοποθετηθεί ο πιο σύγχρονος συνθετικός χλοοτάπητας 6ης γενιάς, πάχους 60mm;;; Ένα έργο που ναι μεν η τοπική αθλητική κοινωνία περιμένει άμεσα, αλλά που θα αποδειχτεί ημιτελές, αν όχι άχρηστο, καθώς είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα χρειαστεί να ξηλωθεί ο και να αντικατασταθεί με 6ης γενιάς και σύγχρονης τεχνολογίας και προδιαγραφών.

Προτείνουμε λοιπόν, στη Δημοτική Αρχή, να αλλάξει άμεσα τις τεχνικές προδιαγραφές και τον πίνακα συμμόρφωσης της μελέτης, έτσι ώστε να προβεί στη σωστή τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα σύγχρονης τεχνολογίας 6ης γενιάς.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τον πίνακα συμμόρφωσης του διαγωνισμού που εκτελεί ο Δήμος Ωρωπού αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού που εκτελείται, σήμερα, από τον Δήμο Χαλανδρίου, σαν μέτρο σύγκρισης, τα συμπεράσματα δικά σας.

Από το Γραφείο Τύπου του Συνδυασμού

«Πρώτα Ο Δημότης»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here