Ακόμα μια ΧΩΜΑΤΕΡΗ, εντός των οικισμών…

0
629

Ολοκληρώνοντας το προηγούμενο ρεπορτάζ μας στον οικισμό Κυψέλη των Αγίων Αποστόλων, με την αδιανόητη διαρροή νερού και τους δεκάδες τόνους χαμένου πόσιμου νερού, νομίσαμε πως τα είχαμε δει όλα! Δυστυχώς για εμάς, οι αρνητικές εκπλήξεις διαδέχονταν η μια την άλλη με αποκορύφωση τις εικόνες που σας παρουσιάζουμε.

Στο τέλος της οδού Βλαστού που οδηγεί στον κεντρικό δρόμο Καλάμου-Αγίων Αποστόλων, έχει διαμορφωθεί μια κανονική χωματερή, άνευ προηγουμένου! Δεν θυμόμαστε ποτέ στο παρελθόν τέτοιες εικόνες και μάλιστα εντός οικισμών με σπίτια να απέχουν ελάχιστα μέτρα!

 

 

 

 

Δεν μιλάμε απλά για μια έκταση ενός εγκαταλειμμένου οικοπέδου όπου οι περίοικοι της γειτονίας, εναποθέτουν υπολείμματα κοπής κήπων- δένδρων και διάφορα αντικείμενα που πλέον δεν έχουν χρηστικότητα. Μιλάμε για μια οργανωμένη χωματερή με δεκάδες τόνους από μπάζα, σκουπίδια όλων των ειδών και υπολείμματα κάθε λογής! Και όλα αυτά τα απορρίμματα, ΔΕΝ αφορούν τα λίγα σπίτια της γειτονιάς! Σου δίνεται η εντύπωση πως ΙΣΩΣ υπάρχει μια «άτυπη» συμφωνία μεταξύ πολιτών και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, ώστε να οδηγούνται στο συγκεκριμένο μέρος, ότι περιττό περισσεύει από οικοδομικές εργασίες, ανακαινίσεις διαφόρου τύπου, αλλά και κηπαίων παραγώγων!

Μια εξοργιστική κατάσταση που δεν τιμά κανένα!

 

 

 

 

Πρώτιστα τους πολίτες της περιοχής, που διατηρούν αυτή την συνθήκη εντός του οικιστικού τους περιβάλλοντος, μέσα σε δασώδη περιοχή όπου εύκολα η πρόκληση πυρκαγιάς μπορεί να συμβεί με το παραμικρό, αλλά και των υπηρεσιών του Δήμου Ωρωπού, που δεν προχωρούν σε δραστικά μέτρα.

Είναι πασιφανές πως στον συγκεκριμένο χώρο, έχουν εργαστεί και μάλλον εργάζονται μηχανήματα έργου, που προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά(δεν γνωρίζουμε την συχνότητα). Δεν επιτρέπεται όμως να συντηρούνται αυτές οι σαθρές και κυρίως επικίνδυνες εικόνες. Η περιοχή πρέπει να αποκλειστεί και να περιφρουρηθεί με οποιοδήποτε κόστος! Έχουν τεράστιες ευθύνες για την δημόσια υγεία αλλά και ασφάλεια, αυτοί που «διατηρούν» αυτήν τη τριτοκοσμική κατάσταση. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε που φθάνει το μέτρο αδιαφορίας κάποιων και την ευκολία να συντηρούν, ίσως για την ευκολία τους, αυτό το φαινόμενο.

 

 

 

 

 

Εγκαλούμε προσωπικά τον Δήμαρχο Ωρωπού, αλλά και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εν’όψει της καλοκαιρινής περιόδου και ειδικότερα μετά το καιρικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ» μετατρέπουν την εν λόγω περιοχή σε μια εν΄δυναμει ΜΠΑΡΟΥΤΑΠΟΘΗΚΗ!

Είναι βέβαιο πως μετρά το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη της παραθεριστικής περιόδου, οι περισσότεροι οικιστές θα εγκατασταθούν στις οικίες τους, με όλα τα συνεπακόλουθα(κοπή χόρτων, κλαδιών, δένδρων, απομάκρυνση αχρείαστων οικοσκευών, κλπ.), απομακρύνοντας τα από τις γειτονιές τους.

Τέτοιοι χώροι που έχουν διαμορφωθεί ως χωματερές, πρέπει να αποκλειστούν! Με κάθε τρόπο θα πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν και να βρεθεί τρόπος συνεργασίας και απόλυτης συνεννόησης προκειμένου τα άχρηστα υλικά να απομακρύνονται με ασφάλεια. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος Ωρωπού, ελάχιστα. Μην ξεχνάμε όμως πως πρόσφατα προσελήφθησαν 150 νέοι εργαζόμενοι(107 οκταμήνου διαρκείας και 40 τρίμηνοι για πυρασφάλεια),που δίνουν τις δυνατότητες να συγκροτηθούν  ομάδες, σωστής ενημέρωσης για τους Δημότες πρωτίστως, ελέγχου των περιοχών αυτών και απομάκρυνσης στην συνέχεια.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, το μυστικό βρίσκεται στην σωστή και συχνή ενημέρωση. Το κυριότερο είναι να υπάρχει ανταπόκριση και σωστός προγραμματισμός. Είναι μια καλή αρχή!Είναι αυτονόητο βέβαια ο μηχανολογικός εξοπλισμός να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Όλα τα διαθέσιμα μέσα να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, λειτουργώντας επαρκώς(ακόμα και σε δυο βάρδιες όπως τώρα συμβαίνει).

 

 

 

 

Δυστυχώς τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πως οι συντηρήσεις αργούν χαρακτηριστικά και κάποια μηχανήματα παροπλίζονται για πολλές ημέρες. Ας ελπίσουμε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και να καταφέρουμε να αποφύγουμε δυσάρεστα γεγονότα που θα θέσουν σε κινδύνους τον δασικό πλούτο της περιοχής, αλλά ακόμα και ανθρώπινες ζωές…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here