Η ζωή συνεχίζεται στη Λίμνη Μπελέτσι

0
1456

Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς έφερε στο φως ένα γκρίζο τοπίο, όπως φάνηκε στο οδοιπορικό που κάναμε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στις Αφίδνες. Περνώντας όμως μέσα από τις στάχτες προς την πανέμορφη Λίμνη Μπελέτσι που κοσμεί τον Δήμο μας διαπιστώσαμε το εξής. Ότι η ζωή εκεί συνεχίζεται! Η λίμνη σώθηκε, το πράσινο γύρω της παραμένει αφού οι φλόγες δεν έφτασαν μέχρι εκεί.  Οι πάπιες συνεχίζουν αμέριμνες να κολυμπούν, μικρά ψαράκια, πουλιά και χελώνες διακρίνονται σώα στη λίμνη την ώρα που ένα ελικόπτερο Erickson αντλεί νερό δίπλα τους προκειμένου να σβήσει τις τελευταίες μικρές φλόγες.

Ο συμβολισμός είναι ισχυρός. Χάρη στις προσπάθειες εκατοντάδων ανθρώπων που έδρασαν, η ζωή μπορεί να συνεχιστεί στις περιοχές αυτές και όλα μπορούν να αρχίσουν ξανά. Πολλοί έπεσαν με αυτοθυσία στη μάχη με τις φλόγες. Άλλοι ανέλαβαν να βοηθήσουν στην διαδικασία εκκένωσης τους κατοίκους, άλλοι οργάνωσαν άτυπα δίκτυα συγκέντρωσης αγαθών πρώτης ανάγκης ενώ χιλιάδες άλλοι προσέφεραν ό,τι είχαν για τους συνανθρώπους τους που είχαν ανάγκη. Η ομορφιά της Λίμνης Μπελέτσι δίνει το σύνθημα ενώ το γιγάντιο Erickson που πετάει χιλιοστά πριν ακουμπήσει το νερό δίνει το μήνυμα ότι ο ανθρώπινος συντονισμός, η ανθρώπινη αλληλεγγύη και η πηγαία ανάγκη για αλληλοβοήθεια είναι ικανά να οδηγήσουν σε θαύματα. Είναι ικανά να χτίσουν νέους κόσμους από το μηδέν.

Η ομορφιά της λίμνης που παραμένει δίχως ίχνος στάχτης συμβολίζει την ομορφιά της ζωής ενώ το γιγάντιο πυροσβεστικό ελικόπτερο και η αυτοθυσία του που έχει γίνει ρουτίνα συμβολίζει την γιγάντια ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης που καθιστά εφικτή τη συνέχιση της ζωής στην περιοχή. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να αναφερθούμε στους ήρωες που έδωσαν την ψυχή τους ώστε να σωθούν τα χωριά μας.

Τι να πει κανείς για τους εθελοντές πυροσβέστες της ΣΕΑΔ και της ΜΑΚΙΠ. Νέοι άνθρωποι, αψήφησαν τον κίνδυνο και ρίχτηκαν στις φλόγες με αυτοθυσία και γενναιότητα. Σταμάτησαν όλα τα μέτωπα της φωτιάς και συνεχίζουν να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να είμαστε όλοι μας ασφαλείς. Συζητώντας με διοικητικούς και πυροσβέστες έγινε σαφές ότι ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τους ευχαριστούμε όλους ξεχωριστά!

Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στο κέντρο της ΣΕΑΔ είναι φανερά τα σημάδια της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Παντού βρίσκονται είδη πρώτης ανάγκης τα οποία έχουν προσφερθεί από οργανισμούς, επιχειρήσεις και από χιλιάδες πολίτες.

Ανεβαίνοντας προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία συναντά κανείς πυροσβεστικά οχήματα τα οποία σβήνουν τις τελευταίες μικρές εστίες που παραμένουν σε κορμούς δέντρων. Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν έρθει από κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να δώσουν την μάχη. Συνομιλήσαμε με νέα παιδιά από την Καβάλα, που ταξίδευαν 12 ολόκληρες ώρες με το πυροσβεστικό όχημα για να συνδράμουν, ενώ έγινε λόγος για πυροσβέστες που ήρθαν ακόμη και από την Αλεξανδρούπολη!

Επιπλέον, τεχνικοί προσπαθούν να επαναφέρουν τη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτρισμού. Μετακινούν πεσμένους στύλους, κόβουν επικίνδυνους κορμούς, διανοίγουν κατεστραμμένους αγωγούς στήνουν νέους στύλους ώστε να επανέλθει η ζωή το συντομότερο δυνατό. Κάτοικοι έξω από τα σπίτια τους απομακρύνουν καμένα κλαδιά και στάχτες ενώ στρατιωτικά και αστυνομικά οχήματα βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να επέμβουν όπου χρειαστεί. Σας ευχαριστούμε όλους!

Σε συζητήσεις μας με τους εθελοντές πυροσβέστες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εμπρησμού. Μας ανέφεραν πως μπορεί η φωτιά αυτή να έσβησε, ωστόσο επισήμαναν πως ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί και μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Επίσης, τόνισαν την απίστευτη δουλειά των Γάλλων πυροσβεστών με τους οποίους συνεργάστηκαν. Δήλωσαν πραγματικά έκπληκτοι με τις τεχνικές τους ικανότητες και το ομαδικό πνεύμα που τους διακατείχε. Η συνεισφορά τους ήταν υπερπολύτιμη στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και στην συντονισμένη κατάσβεση. Είναι εκπληκτική η αυτοθυσία ανθρώπων που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ευρώπης ώστε να σώσουν τόπους τους οποίους δεν γνώρισαν ποτέ. Τους ευχαριστούμε και είμαστε ευγνώμονες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here