Η πραγματική ανάληψη των ευθυνών

0
782

Το θέμα της αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών, θα πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα της Δημοτικής Αρχής. Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία καθώς και στις Αφίδνες όπου υπήρξαν και τα μεγαλύτερα θύματα των τελευταίων πυρκαγιών του Δήμου μας, κατακάηκαν εκτάσεις 20.000 στρεμμάτων δασικού και αγροτικού πλούτου, περίπου. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο των περιοχών αυτών, ορίζει επιτακτική την ανάγκη της άμεσης κατασκευής και αποκατάστασης εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων απορροής και διευθέτησης των όμβριων υδάτων, προκειμένου να αποκλειστούν πλημυρικά φαινόμενα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πραγματική ανάληψη των ευθυνών, κατά την άποψή μας, αφορά την διαχείριση της επομένης ημέρας. Είναι βέβαιο πως το μέγεθος μιας τέτοιας καταστροφής, μαρτυρά παραλείψεις, αβλεψίες και ενέργειες που δεν έγιναν σε επίπεδο πρόβλεψης. Η κακοκαιρία «Μήδεια» άφησε το αποτύπωμά της και στον Δήμο Ωρωπού, μετατρέποντας χιλιάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους σε καύσιμη, εύφλεκτη ύλη. Υπήρξε ο χρόνος για να προετοιμαστούν, τόσο οι φορείς που ανέλαβαν τις αποκαταστάσεις των ζημιών και απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης, όσο και οι μηχανισμοί καταστολής των οργανισμών να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν τα βέβαια φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιάς, που αναμένονταν.

Είναι βέβαιο πως, τίποτα δεν λειτούργησε τελικά σωστά και στις δυο προαναφερόμενες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να καούν χιλιάδες εκτάσεις δασικού πλούτου, καθώς και αναρίθμητες περιουσίες με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως και κατά το παρελθόν(2017 μετά την πυρκαγιά του ΚΑΛΑΜΟΥ), περιμένουμε την διεξαγωγή Δημοτικού Συμβουλίου για την αποτίμηση και την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, αλλά και οι υποδομές του Δήμου μας. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να απαντήσει σε σοβαρά ζητήματα που εν μέσω σχολίων στο διαδίκτυο κατά τις κρίσιμες ώρες, αλλά και σε επιστολές διαμαρτυρίας που είδαν το φως της δημοσιότητας (σε διαμαρτυρίες κατοίκων της Ιπποκρατείου Πολιτείας καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού) θα δοθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις από τους καθ’ ύλην  αρμοδίους.

 

 

 

 

Το αναμενόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ορίστηκε για την προσεχή Τέταρτη 18 Αυγούστου και ώρα 19.30, φυσικά με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας του COVID-19. Προμηνύεται μια συζήτηση κενού περιεχομένου, παντελώς ανούσια με την Δημοτική Αρχή να έχει “πράξει τα προβλεπόμενα μέγιστα δέοντα” με κάθε οργάνωση και την αντιπολίτευση να καταμηνύει αβλεψίες, παραλείψεις και αστοχίες σε κάθε επίπεδο. Η γνωστή «χάβρα» θα επικρατήσει, ειδικότερα από τους καθιερωμένους «διαδικτυακούς μαϊντανούς» της Δημοτικής Αρχής, που ενώ αγνοούνταν καθώς δεν εμφανίστηκαν και δεν πατήσαν το πόδι τους πουθενά κατά τις κρίσιμες ώρες που καίγονταν ο κόσμος, θα έχουν την «επιστημονική και τεκμηριωμένη» άποψή τους, ανακαλύπτοντας ενέργειες που δεν έγιναν και θυμίζοντας παράλληλα το πρόσφατο παρελθόν, σε ανάλογες κρίσιμες στιγμές.  Και από την άλλη, το δίκαιο θα «πνίγει» τους αντιπάλους, που αγανακτισμένοι θα φωνάζουν και θα παλεύουν να διατυπώσουν τα παρελθοντικά γεγονότα, παράλληλα με το μηχανισμό να διακόπτεται λόγω «κρασαρίσματος» του συστήματος, ελλείψει ίντερνετ και διάφορες τεχνικές λειτουργίες και εφαρμογές, που ποτέ δεν κατάφεραν να λύσουν, από την πρώτη στιγμή.

Στο περιθώριο για άλλη μια φορά οι πολίτες και κυρίως οι ενδιαφερόμενοι που δεν θα έχουν καμία δυνατότητα συμμετοχής, ούτε καν να ακούσουν και να επεξεργαστούν τους διαλόγους των πολιτικών αρχόντων του Δήμου μας καθώς, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΘΟΥΝ, οι διάλογοι τους από την ιστοσελίδα του Δήμου Ωρωπού!

Οι γελοιότητα στον ύψιστο βαθμό!..

Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε κάποιους διαλόγους από τους πρωταγωνιστές της συζήτησης, αλλά η ποιότητα των βίντεο θα είναι αισχρή…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνεχίζοντας τις σκέψεις μας, θεωρούμε πως οι σοβαρότερες ευθύνες  που αφορούν την Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες της, δεν είναι άλλη από αυτήν του σχεδιασμού της επομένης ημέρας. Καλείται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταστρώσει σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλεπόμενων βροχοπτώσεων που θα πλήξουν τις περιοχές.

Τι πραγματικά θα γίνει; Που θα βρει δένδρο και βλάστηση το νερό για να απορροφήσει στους υδροφόρους ορίζοντες; Τα φερτά υλικά που θα καταλήγουν; Πριν τις υποχρεωτικές αναδασώσεις, που θα πρέπει να αποτελέσει κύρια μέριμνα του Δήμου και των υπηρεσιών του, χωρίς να περιμένουν ενέργειες από το ανάλγητο κράτος, ακολουθείται μια διαδικασία από μέτρα προστασίας της έκτασης, αποτύπωση και χαρτογράφηση των καμένων δένδρων, σύνταξη και εκπόνηση της μελέτης και ύστερα το στάδιο της υλοτομίας κατά το οποίο χρησιμοποιούνται οι κορμοί για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Τελικό στάδιο είναι η αναδάσωση. Οι δασικοί φορείς είναι οι κατεξοχήν γνώστες του τοπογραφικού ανάγλυφου, της κλίσης των εδαφών, των ειδών των δένδρων και θάμνων που μπορούν να φυτευτούν. Όπως λοιπόν και το 2017 στον ΚΑΛΑΜΟ, έτσι και στην Ιπποκράτειο-Αφίδνες, θα πρέπει να δράσουν ΑΜΕΣΑ οι μηχανισμοί. Καταγραφή, διάνοιξη και καθαρισμοί όλων των ρεμάτων των περιοχών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Έργα όπως χαρακτηρίζονται ως έργα πρώτης γραμμής αμύνης, αφού κατασκευάζονται σε θέσεις όπου εκδηλώνονται οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις από τη βροχή και την επιφανειακή απορροή που δημιουργείται τοπικά. Βαθμίδες από κορμούς (κορμοδέματα), από ξηρολιθοδομή, από συνθετικούς ινώδους κυλίνδρους, από πλαστικές μεμβράνες και από εκσκαφή και αναμόχλευση του εδάφους, διασκορπισμός άχυρου και θρυμματισμένου ξύλου και τέλος σπορά (ευρυσπορά και υδροσπορά).

Οι σκοποί κατασκευής των έργων σε καμένες πλαγιές της περιοχής αποβλέπουν κυρίως στη δημιουργία συνθηκών αποτροπής εμφάνισης επιφανειακής απορροής και στη μείωση της ταχύτητας ροής, καθώς και του όγκου της. Με την επίτευξη των παραπάνω σκοπών αδρανοποιούνται και οι μηχανισμοί διάβρωσης του εδάφους και τέλος οποιοσδήποτε παραγόμενος όγκος φερτών υλικών συγκρατείται στις θέσεις παραγωγής τους. Οι διεργασίες αυτές είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού μειώνουν τον όγκο της απορροής και των φερτών υλών που καταλήγουν στο υδρογραφικό δίκτυο και επομένως μειώνουν και τα πλημμυρικά φαινόμενα στις αντίστοιχες πεδινές περιοχές(των Αφιδνών). Εκτός των παραπάνω σκοπών, δεν πρέπει να παραβλέπεται βέβαια και το γεγονός πως τα έργα αυτά βελτιώνουν και τις συνθήκες του καμένου εδάφους και ευνοούν τη φύτρωση των σπόρων και την ανάπτυξη της φυσικής αναγέννησης ή της τεχνητής αναδάσωσης.

Έργα που θα κατασκευαστούν στο υδρογραφικό δίκτυο της καμένης περιοχής ή σε έργα δεύτερης γραμμής αμύνης. Η δεύτερη ονομασία τους οφείλεται στο γεγονός της σκόπευσης αυτών στην εξομάλυνση των επιπτώσεων από τη βροχή και τη συσσωρευτική απορροή τόσο των ανωτέρω πλαγιών, όσο και των επιφανειών του ίδιου του υδρογραφικού δικτύου.

Έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο της καμένης περιοχής ή σε έργα τρίτης γραμμής αμύνης. Η δεύτερη ονομασία τους οφείλεται στη συσσωρευτική απορροή από τις πλαγιές της λεκάνης, τα πρανή και το οδόστρωμα του οδικού δικτύου και σε ορισμένες περιπτώσεις και από τμήματα του υδρογραφικού δικτύου.

 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «απαιτούν» να γνωρίσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του «πολυδιαφημισμένου» σχεδίου πυροπροστασίας και πυρασφάλειας του Δήμου Ωρωπού, που επικοινωνήθηκε με μεγάλο στόμφο από τον Δήμαρχο Ωρωπού, σε Δελτία Τύπου, όπως παρουσιάζουμε:

 

 

Δήμος Ωρωπού

22 Ιουνίου

  • Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΙΟΛΑΟΣ” – ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Γιώργος Γιασημάκης

10 Ιουνίου

Ο Δήμος Ωρωπού φιλοξένησε σήμερα στη Δροσοπηγή Αφιδνών τη μεγάλη άσκηση ετοιμοτητας δασοπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την ονομασία “Διά Πυρός 2021”

Γιώργος Γιασημάκης

29 Μαΐου  ·

Ολοκληρώθηκε η ευρεία, έκτακτη σύσκεψη στο #Κέντρο_Επιχειρήσεων_της_Πολιτικής_Προστασίας…με την συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Γιώργος Γιασημάκης

15 Μαΐου

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση πυροπροστασίας στην Ιπποκράτειο και είναι μόνο η αρχή. Σειρά θα πάρουν και άλλες περιοχές του Δήμου μας.

Ο χρήστης Δήμος Ωρωπού είναι με τους Γιώργος Γιασημάκης και Γιάννης Δήμας.

12 Μαΐου  ·

ΑΡΧΙΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

 

Γιώργος Γιασημάκης

6 Μαΐου  ·

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη τηλεδιάσκεψη για θέματα Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του

Δήμος Ωρωπού

26 Απριλίου  ·

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΙΟΛΑΟΣ» ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

Γιώργος Γιασημάκης

13 Απριλίου  ·

Σε συνέχεια της πρώτης τηλεσυνεδρίασης του #Συντονιστικού_Τοπικού_Οργάνου_Πολιτικής_Προστασίας

Γιώργος Γιασημάκης

11 Απριλίου  ·

Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, σε κλίμα πλήρους σύμπνοιας και συνεργασίας όλων των φορέων και υπηρεσιών με θέμα την

«#Προετοιμασία_για_τη_λήψη_μέτρων_πρόληψης_και_ετοιμότητας_και_τον_συντονισμό_δράσης_των_εμπλεκομένων #φορέων_για_την_αντιμετώπιση_δασικών_πυρκαγιών_ενόψει_της_νέας_αντιπυρικής_περιόδου».

Δήμος Ωρωπού

9 Μαρτίου  ·

  • Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ο χρήστης Δήμος Ωρωπού είναι με το χρήστη Παναγιωτης Κιουσης και 

16 ακόμη

2 Μαρτίου  ·

  • ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τεράστια η προσπάθεια ενημέρωσης για τις πρωτοφανείς και πρωτοπόρες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την θωράκιση του Δασικού πλούτου της περιοχής, αλλά και την «αναμόρφωση» της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού. Τα αποτελέσματα?

Σύντομα θα τα μάθουμε…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here