Ένας τραγικός απολογισμός!..

0
767

Προσπαθώντας να γράψουμε δυο λέξεις για το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τον απολογισμό της καταστροφικής φωτιάς σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, οι λέξεις δύσκολα μπορούν να αποδώσουν τα συναισθήματά μας.

Πως μπορείς να προβείς σε οποιονδήποτε απολογισμό σαν Δημοτική Αρχή όταν οι καταγεγραμμένες τραγικές απώλειες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ολιγωρίας, της ανικανότητας κάποιων στελεχών να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και το χειρότερο, η προσβλητική τους αδιαφορία να αναγνωρίσουν το ελάχιστο μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί!…

…δεν σε αφήνουν τα 25.000 στρέμματα καμένης δασικής και αγροτικής γης, 60 σπίτια καμένα ολοσχερώς και 40 με σοβαρές ζημίες και το χειρότερο όλων, δυο συνάνθρωποι μας εθελοντές δασοπυροσβέστες, νεκροί.

Το προχθεσινό Δ.Σ. αποτέλεσε κόλαφο για τον Δήμαρχο και τα στελέχη του, όπου αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος πως…  είναι τραγικά ανίκανοι κάποιοι επιλεγμένοι συνεργάτες του να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις. Η μνημειώδης ανικανότητά τους, οδήγησε στην καταστροφή ενός τόπου, που δύσκολα θα ορθοποδήσει τα επόμενα δέκα χρόνια. Το χειρότερο όλων είναι πως φαντάζει ακόμα πιο δύσκολο η άμεση κατασκευή των απαιτούμενων υποστηρικτικών δομών υπο την εποπτεία τους, έτσι ώστε να θωρακισθεί η περιοχή από τις επερχόμενες βροχοπτώσεις. Το ανάγλυφο της περιοχής και η δομική κατάσταση, δυσκολεύουν την αποτελεσματικότητα των έργων που θα πρέπει να είχαν εκκινήσει από χθες.

Από την δυσχερή θέση να περιγράψουμε και να χαρακτηρίσουμε τους ανθρώπους «της πρώτης γραμμής» και βασικούς αρνητικούς πρωταγωνιστές των γεγονότων, μας βγάζουν οι παρακάτω επιστολές των Δημοτικών Συμβούλων των Αφιδνών, που έζησαν κάθε στιγμή των τραγικών εξελίξεων, λεπτό προς λεπτό. Η θέση ευθύνης καθώς και ο έντονος ψυχισμός τους που απορρέει από την αγάπη για τον τόπο τους, δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο να προβούμε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα.

Συμπληρώνουμε πως, κάποια στελέχη θα έπρεπε να νοιώθουν ντροπή, καθώς δεν επιδεικνύουν την ελάχιστη ευθιξία. Οι πράξεις και η ανεπάρκεια τους, θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις ψυχές εκατοντάδων συχωριανών τους που έχασαν τα πάντα, σε μια στιγμή. Το βάρος των ευθυνών τους θα καλούνται να το σηκώνουν καθημερινά συνειδητοποιώντας το μέγεθος της καταστροφής που προεκλήθη στον όμορφο τόπο τους.

Αυτή θα είναι η χειρότερη τιμωρία τους…

 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 18 Αυγούστου, όπου έγινε μια αποτίμηση της καταστροφής Κατέθεσα τις απόψεις μου εστιάζοντας στο υγειονομικό κομμάτι.

Επίσης ζήτησα την παραίτηση του Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στις υποχρεώσεις του.

Αντί της όποιας απάντησης η έστω μιας συγνώμης, δέχτηκε μια ανοίκεια επίθεση από τον κ. Δήμα ότι είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

Δηλώνω, λοιπόν, ότι δεν είμαι ανεπάγγελτος και δεν περιμένω να ζήσω από την πολιτική. Ασχολούμαι με τα κοινά με μόνο στόχο να προσφέρω στον τόπο μου και στους συμπολίτες μου.

Έχω παρουσιάσει έργο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Οι οποίες όποιες προσπάθειες σπίλωσης της προσωπικότητάς μου και του έργου μου είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό.

Δηλώνω ότι θα παραμείνω ενεργός στα κοινά και θα συνεχίσω να προσφέρω στους συμπολίτες και τον τόπο μου, ειδικότερα τούτες τις δύσκολες ώρες της καταστροφής που χρειάζεται να είμαστε δίπλα τους, ώστε να ξαναχτίσουμε την ζωή μας και την περιοχή μας!!!!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΝΙΑΚΗΣ

 

Μόνο θλίψη μπορεί να μου προκαλέσει αυτό που έζησα εχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπου! Καμία συγνώμη από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και εναντίον δήλωση ότι τα έπραξε όλα σωστά !!! Μόνο απογοήτευση!!!

Επιπλέον θα ήθελα να σταθώ στην Δήλωση του κ. Δήμα προς το πρόσωπο μου που ειπε….. εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός όπως ο κ. ΜΟΝΙΑΚΗΣ και ούτε ψάχνω Κοινωνική καταξίωση….

Κύριε Δημα ευτυχώς γνωρίζουν οι κάτοικοι των Αφιδνών και την επαγγελματική μου σταδιοδρομία αλλά και την κοινωνική καταξίωση της οικογένειας μου . Αγωνίζομαι για τον τόπο μου και θα συνεχίσω να το κάνω όσο και αν προσπαθείτε να με σπιλώσετε !!! Αν εσείς νιώθετε καλά με την συνείδηση σας για το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς τότε εγώ σιωπώ!!!

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΣ

Στεναχωρημενος, πληγωμένος, θυμωμένος!!!

Τόλμησα και έκανα οδοιπορικό στα καμένα!

Δροσοπηγη, Κοσμοθεα, Πρ. Ηλία, Ζωοδόχου Πηγής, Μποντεα, Αγ. Αθανάσιος, Ρερα, Λιοσατι, Σταθμό, Καρακατσι, Ομερλιες, Βασιλικό, Αγ. Παρασκευή, Λιεδεζι, Μαγκουλιεζα, Νεκροταφείο, Αγ. Μαρίνα, Πετσουλι, Αγ. Θεοδώρους, στις παρυφές του χωριου, Λακαγκινι, Σταυρου, Αγ. Τριαδα, Κατσιμιδι, Λίμνη Μπελετσι, Ι. Πολιτεία!

Παντού καμμένα!

Στάχτη, στάχτη, στάχτη!

Σε ζαλίζει η μυρωδιά του καμμενου!

Την Τετάρτη 18-8 είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την φωτιά!

Σε αυτό το Συμβούλιο Παρωδία, άκουσα από την πλευρά της συμπολιτευσης ότι όλα έγιναν καλά!

Ότι έκαναν το καλύτερο!

Σκεφτόμουν λες να μη έβλεπα καλά και τα βλέπουν όλα μαύρα και γκρίζα τα μάτια μου?

Λες να έχω χάσει την όσφρηση που ζαλίζομουν από την μυρωδιά?

Λες να είδα κάποιο εφιάλτη?

Στην ανακοίνωση που έκανα που αληθινά σας γράφω ότι μίλησα όσο πιο ευγενικά μπορούσα γιατί ο θυμός μου και η θλίψη μου κάθε μέρα αυξάνεται έκανα τις παρακάτω διαπιστώσεις, παρατηρήσεις!

1) Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο δράσης της Δήμοτικης αρχής και του υπευθυνου πολιτικής προστασίας!

2) Καθαρισμός δασικών δρόμων!

Δεν είχαν καθαριστεί οι δασικοί δρόμοι!

3) Γεννητρια Κατσιμιδιου.

Δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία και δεν είχε νερό το 55 με 60% δικτύου της Ιπ. Πολιτείας και οι κρουνοι με συνέπεια να μην μπορούνε να γεμίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα και να κινδυνεύουν να καούν!

4) Άσκηση της Π.Υ με την ονομασία Δρυαδες στην Δροσοπηγη, πηγατε με ρούχα πυρασφάλειας για φωτογράφηση!

Η άσκηση πέτυχε στο απόλυτο, δεν κάψατε μόνο την Δροσοπηγη αλλά όλη την δημοτική ενότητα Αφιδνών!

5) Μέγεθος καταστροφής!

Οι μεγαλύτεροι, οι γέροντες λένε ότι τέτοια καταστροφή το χωριό μας δεν είχε πάθει ούτε την κατοχή με τους Γερμανούς, είχαν κάψει κάποια σημεία!

Εσείς μέχρι και τους κατακτητές του ξεπερασατε!

Μετά την Μήδεια πριν 6 μήνες που η δημοτική κοινότητα Αφιδνών ήταν αποκλεισμένη από 5 έως 10 μέρες, μείνατε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα,

ήρθε ο αφανισμος του πρασίνου, του μοναδικού πνεύμονα οξυγόνου της Αττικής!

6) Συμπεριφορά αιρετών της δημοτικής αρχής!

Με πρώτο τον δήμαρχο ο οποίος σε παράπονα κατοίκων, αυτός δεν απάντησε, γελούσε ειρωνικά γυρισε την πλάτη και έφυγε, μέχρι εκλεγμένων και μη που σε διαμαρτυρίες κατοίκων τους έβριζαν και απειλούσαν!

Μια συγνώμη δεν ζητούν οι κ. άριστοι, τα έκαναν όλα σωστά!

Με ρωτούσαν που μένω απο που είμαι και έλεγα περήφανος από το ωραιότερο χωριό της Αττικής και όχι μονο!

Τώρα είναι πρώην ωραιότερο και νυν ένα απέραντο νεκροταφείο!

Κάποιο σαιτ αποκάλεσε τον Γιασεμακη νεκροθάφτης του χωριου μας και όχι μονο!

Γιασεμακη είσαι ο σύγχρονος Νέρωνας των Αφιδνών και όχι μονο, με συνυπευθυνους τον εντεταλμένο σύμβουλο Αφιδνων και υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του Δήμου,

και των αντιδημαρχο υδρευσης!

Είσαστε οι νεκροθαφτες των παιδικών μας αναμνήσεων

Είσαστε οι νεκροθαφτες των φίλων συμπολιτών, που έγιναν στάχτη, τα αμπέλια τους, τα περιβόλια τους, οι ελιές τους, τα σπίτια τους!

Μαύρισατε την ψυχή τους, αφήσατε να καούν τα όνειρα τους!

Από νοικοκυραιοι έμειναν άστεγοι στο δρόμο με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους!

Το πρώτο μέλημα μετά την καταστροφική πυρκαγιά δεν ήταν να κινηθείτε άμεσα για τα αντιπλημυρικα αλλά να καλύψετε αυτούς που πήγαν και έκοψαν ξύλα για να τα εμπορευτουν τηλεφώνοντας στο δασαρχειο να μην τους κατασχέσουν πριόνια και αυτοκίνητα!

Για να μην ζήσουμε και εμείς μια κιβωτό του ΝΩΕ τον 21ο αιώνα κινηθείτε άμεσα για τα αντιπλημυρικα διότι θα πνίγει κόσμος με τον χαραδρο και τα άλλα ποτάμια του χωριου μας!

Σε αυτούς που μας χαρακτηριζουν επαγγελματίες πολιτικούς για κοινωνική καταξίωση και ότι έχουν βάλει ζυγαριά Αγάπης για τον τόπο μας, εμείς απαντάμε ότι τα έργα και οι πράξεις δείχνουν την Αγαπη!

Οχι τα λόγια!

Εμείς ομορφυναμε το χωριό μας και κάναμε έργα υποδομής που τα περίμεναν δεκαετίες οι συμπολίτες μας!

Για να πεις συγνώμη πρέπει να υπάρχει φιλότιμο!

Τον σεβασμό τον κερδίζεις, δεν τον απαιτείς!

Εννοείται ότι είμαι παρών όπως πάντα για το καλό του τόπου μας!

Να σώσουμε ότι σώζεται!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here