Δρόμος Χαλκουτσίου-Δηλεσίου. Σε συνεχή καθημερινό κίνδυνο, εκατοντάδες ζωές…

0
922

Σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκεται το κομμάτι του παραλιακού δρόμου στα όρια του Δήμου μας, από την έξοδο του Χαλκουτσίου προς το Δήλεσι και συνεχώς επιδεινώνεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Μια συνεχής «πληγή» που υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν κατακρημνίστηκε ο δρόμος και έκτοτε ουδεμία παρέμβαση δεν έχει υλοποιηθεί.

Η δικαιολογία πως το κομμάτι του συγκεκριμένου δρόμου ανήκει στην Νομαρχία παλαιότερα και στην Περιφέρεια σήμερα, δεν μπορεί να πείσει κανέναν συνδημότη μας, που κυριολεκτικά θέτει σε κίνδυνο την ζωή του, όποτε επιλέγει να περάσει το συγκεκριμένο κομμάτι, που σημειωτέων είναι το μοναδικό προς επικοινωνία για την Χαλκίδα.

Εκατοντάδες βαρέα οχήματα καθημερινά διελαύνουν από την συγκεκριμένη περιοχή με τεράστιους όγκους, φορτία και βάρος, αψηφώντας την εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων και επιβαρύνοντας συνεχώς το συγκεκριμένο κομμάτι.

Είχαμε ασχοληθεί κατά το παρελθόν (Οκτώβριος 2018), όπου καταφέραμε και φωτογραφήσαμε την ανύπαρκτη στήριξη του δρόμου από την μεριά της θάλασσας, αποκαλύπτοντας την σαθρότητα των εδαφών, αλλά και την άκρα επικινδυνότητα από τις συνεχείς διαβρώσεις του εδάφους. Σήμερα μετά από τρία χρόνια απραγίας, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και κανένας δεν επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον. Η δημοτική αρχή και οι τεχνικές της υπηρεσίες σφυρίζουν αδιάφορα, θέτοντας σε καθημερινό κίνδυνο εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές!

Σε νεότερο δημοσίευμά μας (Το νόμιμο και το ηθικό των αποφάσεων του Νέου Δημάρχου Ωρωπού στις 13 Αυγούστου 2020), είχαμε ενημερώσει πως:

«Στην οικονομική επιτροπή που διεξήχθη την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, σε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσε την:(10) Έγκριση Μελέτης, Όρων και Τευχών Δημοπράτησης για το έργο με τίτλο: “ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΑΘΙΖΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ” Αριθμό. Μελ.:19/2020.

Μια μελέτη, τεχνική έκθεση-περιγραφή που συντάχθηκε για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη των σοβαρών καθιζήσεων που παρουσιάστηκαν στο παραλιακό μέτωπο. Όλες οι εργασίες της παρούσας μελέτης αφορούν σε επισκευή και συντήρηση τμημάτων της παραλιακής λεωφόρου Ωρωπού και είναι αναγκαίες και απαραίτητες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην πρότερη κατάσταση τμήματα αυτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι τα εξής: 1) θέση “Ράχη” στο Χαλκούτσι Ωρωπού, 2) θέση “Ταβέρνα Νέα Ζωή”, 3) θέση “Παραλία”στην παραλιακή Μαρκοπούλου, 4) θέση “Βλαστός”…

 

 

 

 

 

Μάλιστα η διαδικασία που επιλέγει, αφορούσε μια ακόμα απευθείας ανάθεση, όπως θα διαβάσετε παρακάτω:

(Α) Την έγκριση της με αριθμό: 19/2020 μελέτης με τίτλο: «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΑΘΙΖΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» και προϋπολογισμό 3.300.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%,

(Β) Την έγκριση προσφυγής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με τα άρθρα 32 παρ.2(γ) και 32Α του Ν. 4412/2016, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΑΘΙΖΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ», προϋπολογισμού 3.300.000,00€ (αριθμός μελέτης 19/2020), διότι το έργο αφορά σε αποκατάσταση ζημιών από φυσική καταστροφή που σε καμία περίπτωση δεν απορρέει από ευθύνη του Δήμου Ωρωπού και δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται στις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση για την αποκατάσταση και καλή επαναλειτουργία των υποδομών. Η αποκατάσταση των εκτεταμένης εμβέλειας ζημιών στο οδικό τμήμα της παραλιακής λεωφόρου, ώστε αυτό να αποκατασταθεί, να καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλή κατά την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων συνιστά κατεπείγουσα ανάγκη, η ικανοποίηση της οποίας δεν επιτρέπει την τήρηση χρονικών προθεσμιών. Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα για επίσπευση της διαδικασίας σύναψης της σύμβασης επιβάλλεται η χρήση των διατάξεων του νέου άρθρου 32Α του Ν. 4412/2016, σύμφωνα με το οποίο η αξιολόγηση των προσφορών και η ανάθεση της σύμβασης να γίνει σε ενιαίο στάδιο…>>

 

 

 

 

 

Καλώς η κακώς οι εργασίες αποκατάστασης των προαναφερόμενων δρόμων αρχίσαν πριν το καλοκαίρι, διακοπήκαν προσωρινά και συνεχίζονται σήμερα, με εντατικούς ρυθμούς. Το κακό είναι πως καμία παρέμβαση δεν έχουμε διαπιστώσει έως σήμερα στο συγκεκριμένο κομμάτι δρόμου(ΡΑΧΕΣ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙΟΥ), όπως περιγράφεται στην μελέτη που αποφασίστηκε και η απορίες μας είναι έκδηλες.

Τι πραγματικά συμβαίνει και ποιες είναι οι προθέσεις της δημοτικής αρχής? Έχει σκοπό να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο σημείο, ή για ακόμα μια δημοτική θητεία οι δημότες θα ακροβατούν να επισκέπτονται τα σπίτια τους, με σοβαρότατους κινδύνους?

Περιμένουμε σοβαρές και άμεσες εξηγήσεις, προκειμένου να καθησυχάσουν εκατοντάδες συνδημοτών μας…

Το έργο σήμερα συντελείται σε επιλεγμένα παραλιακά κομμάτια…

 

Εργασίες αποκατάστασης
Στο Χαλκούτσι η ιδια επικίνδυνη κατάσταση…
Αμεσως Κίνδυνος για εκατοντάδες συνδημοτών μας…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here