Απολογισμός Γιασημάκη… ΕΡΧΕΤΑΙ!

0
502

Πρόλογος: το κείμενο που ακολουθεί, έχει γραφεί πριν μερικές εβδομάδες. Περιμένοντας την ανακοίνωση του Δημάρχου για την πραγματοποίηση του απολογισμού των πρώτων δυο ετών, είμασταν σχεδόν σίγουροι και φυσικά παραμένουμε, για την επικοινωνιακή γραμμή που θα κυμαίνονταν ο λόγος του, χωρίς να μας καταπλήξει στο παραμικρό. Η έκπληξη ήρθε ωστόσο, από την «αυθόρμητη» συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό κανάλι on camera.gr και στην δημοσιογράφο κ. Φωτεινή Νάσσου, διάρκειας σχεδόν 25 λεπτών!

Υποχρεούμαστε να σχολιάσουμε τα όσα είπε, αλλά και όσα «ξέχασε» να πει για τα πρώτα δυο χρόνια της θητείας του. Δεν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε «κατασκευασμένη» την συνέντευξή του, καθώς το συμπέρασμα είναι πασιφανές για τους ακροατές της. Θα μπούμε στον πειρασμό να κρίνουμε κάποιες σκέψεις του, όσων αφορά την επομένη ημέρα, αλλά και την προσέγγιση του στους νέους και πιθανό στελεχιακό δυναμικό νεότερων ηλικιών, σε ακόλουθο κείμενό μας…

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες, για τον απολογισμό της πρώτης διετίας της «Δημοτικής Αρχής Γιασημάκη», βρίσκεται το επιτελείο του Δημάρχου. Μια υποχρέωση που ακολουθεί κάθε δημοτική αρχή της επικράτειας που νοιώθει την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους δημότες της και να παρουσιάσει τις ενέργειες και το έργο που πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη χρονιά ή χρονιές.

Φυσικά, ούτε λόγος για το «έργο» του πρώτου έτους, καθώς τόσο οι παλινωδίες των πρώτων μηνών διοίκησης που στιγμάτισαν την κοινωνία του Δήμου μας(ανύπαρκτη αποκομιδή απορριμμάτων, παράφορες αυξήσεις τελών ύδρευσης, δημιουργία δεύτερης δομής μεταναστών, ανυπαρξία δημοσίων διαγωνισμών και καθολική υιοθέτηση των απευθείας αναθέσεων), όσο και η αδυναμία εφαρμογής απλών διοικητικών πράξεων διοίκησης, απόρροια της λαθεμένης προσέγγισης επιλογών και ανικανότητας, διεφάνη απροκάλυπτα η απύθμενη προχειρότητα λειτουργίας αυτής της δημοτικής αρχής. Η εσωστρέφεια καθιερώθηκε ως κυρίαρχο συστατικό λειτουργίας της αφήνοντας ανάγλυφο το αποτύπωμά της και κατά την δεύτερη χρονιά της θητείας της.

Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, διεξάγοντας λαθεμένα συμπεράσματα και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση του απολογισμού που με μεγάλη προσήλωση περιμένουμε να ακούσουμε. Προμηνύουμε όμως, δυστυχώς, πως τίποτα από όσα θα ακούσουμε δεν πρόκειται να μας καταπλήξουν! Οι λόγοι είναι πολύ απλοί, καθώς «παρατηρούμε» από κοντά τα έργα και τις ημέρες της Δημοτικής Αρχής, από την πρώτη στιγμή.

Είμαστε βέβαιοι πως ο Δήμαρχος θα παρουσιάσει(και μάλλον έτσι θα αρχίσει) ως στοιχείο επιδοκιμασίας της διαχείρισης την οποία ασκεί, τα 12 εκατομ. ευρώ που δόθηκαν στον Δήμο για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών! Φυσικά από αυτά χρησιμοποίησε τα 8.500.000ε, συμπεριλαμβανομένου «δικές του δαπάνες» που «γεννήθηκαν» κατά την θητεία του, της τάξης  περίπου των 2.000.000ε, καθώς επίσης και 4.000.000ε της Νέας Οδού που δοθήκαν αγόγγυστα χωρίς καμία δικαστική απόφαση, όπως ορίζει η νομική τάξη!..

Καταρχάς δεν δόθηκαν μόνον στον Δήμο Ωρωπού, αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους ανά τη χώρα, άρα δεν πρόκειται για επιβράβευση της δημοτικής αρχής και σε καμιά περίπτωση αυτή η επιχορήγηση (μην ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μέρος δίνεται με τη μορφή δανείου), δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο πανηγυρισμού!!!

Θα επιλέξει να εξαντλήσει τον απολογισμό με αναφορές σε λογιστικά δεδομένα, ελπίζοντας έτσι πως θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Επουσιώδη και ουσιαστικά θέματα, θα φροντίσει να τα κρύψει πίσω από αριθμούς για να μην απαντήσει σε καίρια ερωτήματα, όπως:

1.Υπάρχει κάποια αυτοδιοικητική ατζέντα ως σημείο αναφοράς για τη δημοτική αρχή;
2.Ποιό είναι το αναπτυξιακό αποτύπωμα της δημοτικής αρχής;
3. Ποιο είναι το σχέδιό της ,το όραμά της για κάθε πόλη και για κάθε χωριό μας, μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων- τακτοποιημένων έργων;
4. Ποιο είναι το ποσό επιχορηγήσεων- όχι για ληξιπρόθεσμα- για επενδύσεις από Εθνικά αλλά και Ευρωπαϊκά προγράμματα;
5. Τι έργα υπάρχουν, δεν μιλάμε για την ολοκλήρωση των ημιτελών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά για καινούρια που αφορούν την ποιότητα ζωής μας, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση ,την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την κοινωνική μέριμνα, τον πολιτισμό, και ποιο είναι το ποσοστό απορροφητικότητας;

Στα  πρώτα δυο χρόνια παρουσίας της νέας δημοτικής αρχής διαμορφώνεται μια κατάσταση απλής, αλλά και επικίνδυνης διαχείρισης, μην ξεχνώντας και τις καταστροφικές τελικά περιβαλλοντικές συνθήκες  που έπληξαν τον Δήμο μας τον προηγούμενο χρόνο. Ανίκανα και ανεπαρκέστατα αιρετά στελέχη της διοίκησης, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ακραίες και επικίνδυνες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε σαν περιοχή, ενθυμούμενοι την Μήδεια και τους χειμωνιάτικους αποκλεισμούς ολόκληρων οικισμών, αλλά και την πύρινη λαίλαπα και την αποτέφρωση του ορεινού μας περιαστικού όγκου. Οι διαμορφωθείσες συνθήκες, οδηγούν την δημοτική αρχή σε μια «συνεχή καταδίωξη» των εξελίξεων, εφόσον καταφέρνουν να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα πίσω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αποτρέποντας ένα συνολικό σχεδιασμό για έργα και δράσεις, χωρίς όραμα και ουσία. Η σημερινή αδύναμη δημοτική αρχή μετεξελίχθηκε σε μια θλιβερή σύναξη μιας «ολιγομελούς παρεούλας» γύρω από τον δήμαρχο, που χωρίς γνώσεις, απουσία σχεδιασμού και ανικανότητα διαχείρισης καταφεύγει σε μια μίζερη διαχείριση μέσα από ένα διαρκές θέατρο παραλογισμού ναρκοθετώντας κάθε μέρα που περνά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here