Εγκαίνια των Νέων Ελεγχόμενων Δομών στην Μαλακάσα…

0
643

Πριν ελάχιστο καιρό(τον προηγούμενο μήνα), περιγράφαμε το πλάνο του Υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής και Ασύλου, για τις Δομές της Μαλακάσας. Φυσικά, από κανέναν δεν ανακοινώθηκαν οι πυρετώδεις εργασίες που γίνονταν, προκειμένου να μετατραπούν οι δομές σε φυλακές, τύπου «Γκουαντάναμο» όπως χαρακτηριστικά περιγράψαμε στο κείμενό μας, τότε.

Χθες εγκαινιαστήκαν οι νέοι διαμορφωμένοι χώροι, παρουσία του Υπουργού κ.Μηταράκη και του Δημάρχου Ωρωπού κ.Γιασημάκη. Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Ωρωπού, που ακολούθησε της επίσκεψης, με το σύντομο βίντεο του Δημάρχου, πουθενά δεν αναφέρει τις νέες συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών, την ακριβή χρονική προοπτική της φιλοξενίας τους και κυρίως εάν θα ληφθούν τα απαραίτητα μέσα που απαιτούνται για την ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών Μαλακάσας και Αυλώνα.Ακόμα μια ημέρα «λεκτικών πυροτεχνημάτων», ανούσιων μονολόγων και παρακλήσεων στο πουθενά δίχως καμία ουσία, ακολούθησαν από το Δελτίο Τύπου. Το χειρότερο από όλα, οι απουσία των άμεσων τοπικών εκπροσώπων της περιοχής, που αυτοαποκαλούνται «τοποτηρητές και προστάτες» του χωριού τους, κ.κ. Λίτσας Κωνσταντίνος και Σπύρος, που έλαμψαν δια της απουσίας τους, από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι λαλίστατοι κατά το παρελθόν κύριοι, δεν έχουν την ευθιξία να ενημερώσουν τους συγχωριανούς τους, τόσο για τις νέες συνθήκες που διαμορφωθήκαν στις δομές, όσο και τους νέους τρόπους λειτουργίας τους, αφήνοντας στο σκοτάδι κάθε περίοικο των δομών. Να θυμίσουμε πως κατά το παρελθόν, ο ένας εξ ‘αυτών είχε παραιτηθεί από μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Μαλακάσας και άλλος αναζητούσε εναγωνίως ευκαιρίες να παρευρίσκεται στα Δημοτικά Συμβούλια και να προσπαθεί με κούφιες προτάσεις προς κάθε κατεύθυνση να εγκαλεί τους Δημοτικούς Συμβούλους του προηγουμένου Δ.Σ.

Σήμερα, αναζητούνται και οι δυο για τις «παρεμβατικές τους πρωτοβουλίες» αλλά και τον «επαναστατικό χαρακτήρα» που επέδειξαν κατά την προηγουμένη πενταετία…

 

 

 

 

 

Ακολουθούν αποσπάσματα χθεσινών δημοσιευμάτων διάφορων μέσων που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια και κατέγραψαν τα γεγονότα…

«…Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε, σήμερα, τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας, η οποία και μετατρέπεται στην πρώτη Ελεγχόμενη Δομή της Ηπειρωτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το πρότυπο των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Νήσων.  Τον Υπουργό συνόδευσαν ο Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης και ο Ε.Γ. Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνου. 

Η δομή περιλαμβάνει, πλέον, λειτουργικές υποδομές, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των ωφελούμενων, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Επισημαίνεται ότι στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας έχει εγκατασταθεί σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και αποτύπωμα), περιστρεφόμενες θύρες, έχουν αποκατασταθεί ζημιές στην περίφραξη της, καθώς και απομακρύνθηκαν σκηνές και παραπήγματα. Οι διαμένοντες της δομής, σήμερα, ανέρχονται σε 1.354, εν συγκρίσει με τους 2.703 που διαβιούσαν το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι σε αυτήν (μείωση ύψους 50,9%).

 

Στη συνέχεια, μετέβη στο χώρο, όπου και πραγματοποιούνται βελτιωτικά έργα που περιλαμβάνουν τοποθέτηση οικίσκων, καθώς και εργασίες κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεσή της με το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης της δομής. Ο Υπουργός Μετανάστευσης, κ. Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  

“Στόχος της Κυβέρνησης ήταν ο ουσιαστικός περιορισμός των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.  

Λειτουργούμε σήμερα την Ελεγχόμενη Δομή Μαλακάσας, την πρώτη Ελεγχόμενη Δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δομή που προσφέρει πλέον καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας για τους επωφελούμενους, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.  

Στη χώρα μας πλέον διαμένουν σε δομές φιλοξενίας 35.000 άτομα σε σχέση με τους 85.000 που ήταν τον Ιούλιου του 2019. Λειτουργούν πλέον 34 δομές σε σχέση με τις 121 δομές του 2019. Οι ροές είναι μειωμένες κατά 90%. 

Με σκληρή δουλειά, σχέδιο και αποφασιστικότητα ανακτήσαμε τον έλεγχο”. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Μηταράκης διαπίστωσε, παρουσία του Δήμαρχου Ωρωπού, κ. Γιώργο Γιασημάκη, την πρόοδο του έργου αποκατάστασης του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής, το οποίο και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ααλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.  

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι “αποστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και ο Δήμος Ωρωπού από το 2016 μέχρι σήμερα έχει δεχθεί μία δυσανάλογη πίεση. Έχουμε αποσυμφορήσει κατά περισσότερο από 50% τη δομή και αυτό νομίζω έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων.  

Παράλληλα έχουμε στηρίξει τον Δήμο Ωρωπού με 3 εκ. ευρώ για έργα υποδομής και για ανταποδοτικά τέλη. Ολοκληρώνουμε το έργο της ασφαλτόστρωσης βασικών δρόμων της Μαλακάσας που είχε ξεκινήσει το 2018 και είχε μείνει από πόρους. Με το Ταμείο Αλληλεγγύης προσπαθούμε και στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες.”

Τέλος, ο κ. Γιασημάκης επιβεβαίωσε ότι “στις δομές της Μαλακάσας έχει υπάρξει αποσυμφόρηση της τάξεως του 50%. Η Μαλακάσα έχει κάνει το καθήκον της απέναντι σε αυτό το πρόβλημα που λέγεται Μεταναστευτικό και είναι πανευρωπαϊκό.

Ζητάμε σιγά-σιγά, σταδιακά, να μηδενιστεί ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στη δομή και κάποια στιγμή να κλείσουν και οι δομές. Σε ό,τι αφορά τα έργα που γίνονται, υπάρχει στήριξη από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για έργα που πραγματοποιούνται στη Μαλακάσα…»

CAPITAL.GR

Η τοπική κοινωνία ζητάει την απομάκρυνση των μεταναστών και το κλείσιμο της δομής

Γεμίζει όλη η χώρα δομές φιλοξενίας μεταναστών, παρά τις εδώ και καιρό διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Μια από αυτές, τη δομή της Μαλακάσας, επισκέφτηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Για να εγκαινιάσει πανηγυρικά την πρώτη ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα!

Να υπενθυμίσουμε ότι στη χώρα λειτουργούν άλλες τρεις στα νησιά μας, στη Λέρο, την Κω και τη Σάμο. Ο… πετυχημένος υπουργός δεν παρέλειψε να ευλογήσει τα γένια του, λέγοντας ότι ενώ παλαιότερα στη δομή της Μαλακάσας έμεναν 3000 μετανάστες, σήμερα μένουν μόλις 1300 και μάλιστα ζουν με καλύτερες συνθήκες και μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Στόχος της κυβέρνησης ήταν ο ουσιαστικός περιορισμός των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Λειτουργούμε σήμερα την ελεγχόμενη δομή στη Μαλακάσα, που είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι δομές προσφέρουν πλέον καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένο αίσθημα ασφάλειας στους οφελούμενους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης. Και πρόσθεσε ότι σε δομές φιλοξενίας μένουν «35.000 άτομα σε σχέση με τα 85.000 που ήταν τον Ιούλιο του 2019, ενώ λειτουργούν πλέον 34 δομές σε σύγκριση με τις 121 δομές που λειτουργούσαν το 2019».

Την ίδια άποψη πάντως με τον υπουργό δεν φαίνεται να έχει η τοπική κοινωνία, μιας και στη δομή της Μαλακάσας τον περίμενε ο Δήμαρχος Ωρωπού και αντιδήμαρχοι για να του ζητήσουν να κλείσει. Διαχρονικό αίτημα καθώς έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκηςζήτησε από τον υπουργό την απομάκρυνση των μεταναστών και το κλείσιμο της δομής, που βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το χωριό.

«Ζητάμε από την Πολιτεία και τον Υπουργό τη σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών και, κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, να κλείσουν και οι δομές», ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού που δεν ξέρει πια τι να κάνει με το πρόβλημα που έχει κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here